Borsanın primsizliği kısmen yerli alıcının dikkatini çekiyor ancak para girişi ve beklenti tarafı zayıf kalınca çıkış denemeleri başarılı olmuyor. Bir patinaj durumu söz konusu. Beklenti bulmakta zorlanan piyasalarda Ortadoğu kaynaklı gündemin de ağırlığı var. İsrail-Lübnan-İran arasındaki çatışma ortamının coğrafi bakımdan bölgeye çok yakın Türkiye’yi rahatsız ettiği açık. Gündeme bağlı olarak Borsa İstanbul’da da temkinli görünüm korunuyor.
#Borsa İstanbuGeçen hafta dışarıda yaşanan türbülansın kısa zamanda toparlanması BIST100 Endeksi’ndeki düşüşün daha fazla derinlik kazanmasını önlerken tepki alımlarının gelmesine neden oldu. Yine de gerek Ortadoğu, gerekse ABD ve Japonya’daki sorunlar tamamen ortadan kalkmış değil. Yatırımcılar bir şok daha yaşamak istemiyorlar. Borsa İstanbul’da dalgalı seyrin devamı beklenmekle birlikte temkinli görünümün dağıldığını söylemek için henüz erken.
#Dış PiyasaŞimşek’in taslak vergi çalışmasının ertelendiğini açıklamasının da katkısıyla borsada tepki alımları ivme kazandı. Ancak halen son zirve yakalanmş değil. Verginin ertelenmesi tek başına piyasayı taşıyacak bir haber olarak görülmemeli. Beklenti boşluğunu ise 28 Haziran’da gündeme gelecek olan Türkiye’nin gri listeden çıkması doldurabilir. Eğer çıkarsa borsa bayramı uzatır.
#Borsa İstanbulYabancı satışları, yaklaşan yerel seçimler, ocak ayının ilk günlerinden bu yana oluşan primler ve mevduat faizlerindeki yükseliş kâr satışlarının gerekçeleri olarak görülebilir. Yatırımcılardaki temkinli duruş seçimlere bağlı olarak bekle-gör tavrını beraberinde getirebilir. Ancak yüksek enflasyona karşı getiri arayışı ve dıştaki rekor denemeleri Borsa İstanbul’a ilginin sürmesini sağlıyor.
#BORSA İstanbulPiyasalar Ortadoğu kaynaklı gelişmelere odaklandı. Öncü merkez bankalarının faiz kararları baskı altındaki piyasalarda bir rahatlama sağlasa da İsrail-Hamas savaşı konusundaki belirsizlikler iyimserliği sınırlayan bir gelişme olarak geçerliliğini sürdürüyor. Borsada ise bilanço değerleme rasyolarına göre oldukça iskontolu bir görünüm var.
#OrtadoğuPiyasalar İsrail ve Filistin çatışmasına odaklandı. Son hamlelerle savaşın bölgeye yayılma riski biraz daha arttı. Ortadoğu’daki gerginlik piyasalarda ekonomik gelişmelerin de önüne geçti. Borsa İstanbul da yaşananlardan payına düşeni aldı. BIST100 Endeksi’nin 8.000 seviyesinin üzerinde tutunma çabası sürüyor.
#İsrailYeni ekonomi yönetimi belli oldu. Bundan sonra piyasaların gözü Mehmet Şimşek ve ekonomi kurmaylarının politikalarında olacak. Kabinenin netlik kazanması sonrası iç piyasalar ileriye yönelik bir projeksiyon yapma imkânına kavuşacak. Gerek iç gerekse dış piyasalar seçim sonrası oluşacak yeni tabloya bir kredi tanımış durumda.
#Mehmet ŞimşekUluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, borç limiti açmazı nedeniyle ABD’nin “AAA” olan kredi notunu negatif izlemeye aldı. ABD Hazine Bakanlığı’ndan “Fitch’in uyarısı borç limitinin artırılması ihtiyacını güçlendirdi” açıklaması geldi. “ABD’nin derdi piyasaları gerdi” desek yeridir. Bu durum biraz da “ABD hapşırırsa dünya nezle olur” sözünü çağrıştırıyor. Ama olayın bir şekilde olumluya bağlanacağı beklentisi de korunuyor.
#Fitch RatingsDeprem felaketi sonrasında kapatılan Borsa İstanbul ilk işlem gününde kuvvetli yükseliş gerçekleştirdi. Güçlü yükselişin devamını getirmek için çabalayan BİST 5 bin puan seviyelerine oturdu. BİST'in yanı sıra altın fiyatlarında da volatilite etkili oluyor. Uzmanlar piyasadaki gidişatı değerlendirdi.
#AltınYaklaşık dört aydır devam eden, pahalı değil ama primli bir borsa vardı. Şimdi kâr realizasyonuyla teknik bir düzeltme yaşanıyor. Son günlerde sert satış gelse de orta dönem için bakıldığında primli bir borsa var. Bu açıdan önümüzdeki günlerde yaşanacak olası bir toparlanmada hisseler konusunda daha seçici olmak gerekecek.
#BorsaPara piyasaları yüksek enflasyona karşı tasarrufları korumakta yeterli olmayınca hisse senetlerine ilgi artıyor. Yabancı yatırımcıların ilgisinin azalmasına rağmen yerli yatırımcıların katkısıyla Borsa İstanbul’da olumlu hava devam ediyor. Merkezi Kayıt Kuruluşu (MKK) verilerine göre ocak ayında yaklaşık 199 bin olan açılan hesap sayısı ekimde yaklaşık 652 bin 500 oldu. Bakiyeli yatırımcı sayısı da ocakta 5 milyon 136 bin olurken, ekimde 5 milyon 750 bini aştı.
#BorsaGeçen hafta piyasaların gündeminde merkez bankaları ve faiz kararları vardı. Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası faiz oranını değiştirmezken, Avrupa Merkez Bankası (ECB) negatif fazi dönemini sonlandırarak beklendiği gibi 50 baz puan faiz artışına gitti. Gelecek haftanın en önemli gündem maddelerinden biri ise ABD Merkez Bankası’nın (Fed) açıklayacağı faiz kararı olacak. Beklentiler 75 veya 100 baz puanlık faiz artışı yönünde.
#Avrupa Merkez BankasıEkonomi yönetimleri yüksek enflasyona karşı en etkili mücadele aracı olarak bir nevi panzehir gibi faiz artırımlarına gittiler. En dikkat çekeni ABD Merkez Bankası (Fed) oldu. 75 baz puanlık artışla birlikte son 28 yılın en sert artışını gerçekleştirdi. Toplantı sonrası yapılan açıklamalarda, ekonomideki büyüme tahminleri aşağıya çekilirken agresif sıkılaşma döngüsünün devam edeceği sinyali verildi.
#FedPiyasaların gündemini merkez bankaları belirliyor. Avrupa Merkez Bankası’nın geçen haftaki toplantısının ardından yapılan açıklamalar, temmuzdan itibaren Fed’i takibe alacaklarının teyidi oldu. Fed faizi artışı ve parasal sıkılaştırma politikasına geçtiğini duyurmuştu. Bu arada ABD’de TÜFE 8.6 ile beklentilerin üstünde geldi. Bu durum enflasyonda zirvenin görülüp görülmediği tartışmalarını azaltabilir.
#ABDSon günler Rusya ve Ukrayna arasında yapılan görüşmelerde ‘barış umudunun’ ortaya çıkması piyasaları rahatlattı. Güvenli limanlara olan ilgi azalırken, borsalarda tepki yükselişleri görüldü. Yaşanan gelişmeler altın ve petrol fiyatlarını da etkiledi. Altını ons fiyatında yükseliş denemeleri zayıf kaldı, petrol fiyatlarında düşüş de derinlik kazandı.
#PiyasaTüm dünya Rusya-Ukrayna savaşına kilitlenmiş durumda. Herkesin aklında benzer sorular var. Bundan sonra ne olacak? Rusya, Ukrayna’nın tamamını işgal edecek mi? Orada kalacak mı yoksa yönetimi kendine göre değiştirip çekilecek mi? İşte tüm bu cevapsız sorular piyasaları da derinden etkiledi. Hâkim olan belirsizlik durumu nedeniyle piyasalarda bir süre daha dalgalı seyrin devam edeceği, yön arayışının süreceği söylenebilir.
#PiyasaABD seçimlerine kısa bir süre kaldı. 3 Kasım’da yapılacak seçimler öncesinde borsalar, altın, ABD Doları başta olmak üzere yatırım araçlarında dalgalı bir görünüm olası görülüyor. Demokrat aday Joe Biden anketlerde önde görülüyor ancak beklenti çalkantılı bir seçim olabileceği yönünde. Bu durum piyasaları biraz temkinli olmaya itiyor.
#ABDABD seçimlerine kısa bir süre kaldı. 3 Kasım’da yapılacak seçimler öncesinde borsalar, altın, ABD Doları başta olmak üzere yatırım araçlarında dalgalı bir görünüm olası görülüyor. Demokrat aday Joe Biden anketlerde önde görülüyor ancak beklenti çalkantılı bir seçim olabileceği yönünde. Bu durum piyasaları biraz temkinli olmaya itiyor.
#YAZARYurt dışında yerleşik kişiler geçen hafta yaklaşık son üç yılın en güçlü hisse senedi ve Devlet İç Borçlanma Senedi (DİBS) alımını yaparken, analistler, söz konusu varlıklara gösterilen talepte ekonomi yönetiminin attığı normalleşme adımlarının önemi rol oynadığını ifade ediyor.
#Türkiye Cumhuriyet Merkez BankasıMoody’s’in Türkiye’nin kredi notunu düşürmesi Borsa İstanbul’da pek fazla hissedilmedi. Düşük faiz ve bol likiditeyle borsalar önemli primler elde etmişti. Şimdi ise yeni gündem ve beklenti arayışı var. Öte yandan Fed Başkanı Powell’ın toparlanma ve para poltikalarının belirsizliğinden söz etmesi kafaları karıştırdı. Powell’ın daha fazla mali teşvik gerek açıklaması da dikkat çekiciydi.
#YAZARKoronavirüs salgını tüm dünya üzerinde etkisini arttırıyor. Ekonomide yaşanan durgunluk ve beklentilerdeki bozulma artık verilere yansımaya başladı. ABD’de bir önceki hafta işsizlik başvuruları 3.3 milyon iken geçen hafta 6.6 milyonu aştı. İki haftada 10 milyon kişi işsiz kaldı. ABD, Çin, Almanya başta olmak üzere küçülme tahminleri dramatik şekilde aşağıya çekildi. Ancak henüz Türkiye’deki ekonomik verilere ciddi bir yansıma görülmüyor.
#YazarTüketici fiyatları Nisan'da giyim ve ulaştırma grubu öncülüğünde beklentilerin üzerinde yüzde 1.87 artarken, yıllık bazda artış Mart'taki yüzde 10.23'ten yüzde 10.85'e yükseldi Dolar kuru güne 4.16 seviyesinde başlarken, beklentilerin üzerinde gelen enflasyon verileri sonrası 4.2487 TL ile tarihi rekorunu kırdı. Dolar kuru şu dakikalarda 4.20 TL'de hareket ediyor. Euro kuru ise 5.0534 TL'ye kadar yükseldi.
#TÜİK