Oyuncu-yönetmen Maïwenn son çalışmasında zekâsı, muzip kişiliği ve çekiciliğiyle Kral XV. Louis’nin metresi olan Jeanne du Barry’nin öyküsünü perdeye taşımış. Bu yıl Cannes’ın açılış filmi olan yapım, Johnny Depp’i eski eşi Amber Heard’le yaşadıkları fırtınalı mahkeme sürecinin ardından ilk önemli rolünde karşımıza getiriyor.
#SinemaBazı insanlarda çok çalışmanın, disiplinin getirdiği mütevazılık vardır; işini iyi yapmanın özgüveni ve neşesi vardır; kalıcı olmanın sorumluluğu ve vizyonu vardır... Ama sadece çok az insanda bu özellikler bir aradadır. Viyana Devlet Operası’na giren ilk Türk sanatçımız Hakan Aysev, operayı Türk halkına sevdiren ender sanatçılardan.
#Sponsorlu İçerikYürümeyi öğrendikten hemen sonra tekvandoya başlıyor. Henüz ilkokulda kırmızı kuşak sahibi oluyor. İlk transfer teklifi 10 yaşında geliyor ve bugün onu tanımamıza vesile olan mesleğine giriş yapıyor: Bale. Türkiye’nin en ünlü baletlerinden, hayatını dans ve sanatı sevdirmeye adamış Tan Sağtürk ile İzmir’deki çocukluğunu, Ankara Konservatuvar yurtlarındaki maceralarını ve Fransa yıllarını konuştuk.
#BaleTürk keman ekolünün öncülerinden Seyfettin Asal, bestelediği operetlerle 1930’lar İstanbul’unun eğlence hayatını renklendirmiş, kurduğu orkestralarla İDSO’nun temelini atmıştı. Unutulmaya terk edilen Asal’ın altı eserini piyanist Gülru Ensari eşliğinde ‘Yüz Yıllık Serüven’ albümünde kaydeden kemancı Sevil Ulucan, “Müziğe, öğrencilerine verdiği emekle, bestelerinin kalitesiyle hatırlanmayı hak ediyor” diyor.
#Seyfettin Asalİzmir’de doğup, İstanbul’da araştırıp, Paris’te geçen öğrenim yıllarının üzerine hep daha ileriye, kaliteli ve isabetli adımlarla ilerleyen bir sanatçı ile sohbet ettim.Tan Sağtürk, Türkiye’de bale denince akla gelen ilk isimlerden. Çocukluk yıllarında başladığı bale, onun hayatındaki en büyük tutkusu haline gelmiş. Şimdiki hedefi ise bale eğitimi alamayan yetenekli çocuklar için vakıf kurup Türkiye’ye genç balerinler ve baletler kazandırmak...
#Tan SağtürkTürkiye’nin en büyük tartışmaları kültürel meseleler çevresinde çıkıyor; zıtlıkları, çekişmeleri tartışmaya doyamıyoruz ama hepsi bu kadar. Bir zemin, bir çerçeve yok. İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) ‘Yerel Yönetimler İçin Kültürel Planlama’ başlıklı raporunda, en azından yerel ölçekte bu çölleşmeden çıkma yollarını gösteriyor. İKSV Genel Müdürü Görgün Taner ve raporda imzası olan Kültür Politikaları Çalışmaları Direktörü Özlem Ece ile konuştuk.
#Özlem EceValslerin şehri Viyana’da en görkemli balolar şubatta düzenlenir. Ruslar ve kahvecilerden sonra 27 Şubat’ta Viyana Operası’nın düzenlediği balo Avrupa’nın bu alandaki en iddialı organizasyonudur. Filiz Akın, valslerin yankılandığı şehri gezdi, izlenimlerini yazdı.
Çobanlıktan Viyana Operası'nda koreograflığa uzanan bir öykü... 1979'da Bingöl'de küçük bir köyde doğdu, 88'de Bursa'ya göçtü...Bursa'da okurken ayakkabı boyacılığı yaptı, inşaatlarda çalıştı, çobanlık yaptı...1990'da Viyana'da çalışan işçi babasının yanına gitti. Okula başladığında tek kelime Almanca bilmiyordu... Bir arkadaşının tavsiyesi üzerine hem dans okuluna hem de Almanca kursuna başladı. Başlangıçta dansa ilgi duymayan Özdek, 2002 yılında Dans Akademisi'nden eğitmen olarak mezun oldu. Beş yılın ardından kendi dans akademisini açarak Avustralya'nın en başarılı dans okulları arasına girdi. Viyana Opera Balesi'nin kareografisini üstlendi.İşte o muhteşem öykü...
#ÇobanBaşbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Angela Merkel'in de izleyeceği grup eleme maçında, Alman ve Türk milli marşlarını bir Türk opera sanatçısı seslendirecek. Viyana Operası'nda 3 ayrı eserde solist olarak sahne alan genç tenor Cenk Bıyık'a, Alman Ordusu Orkestrası eşlik edecek.
Matbaacı İbrahim Temo (50) gezgin bir aileden geliyor. İlk seyahatine altı aylıkken çıktı. Hatırladığı ilk seyahat ise 7 yaşında gittiği Brüksel gezisi. Bugüne kadar 37 ülkeye ayak bastı. “Her fırsatta geziye çıkıyor, geziyle besleniyorum. Farklı kişilerle tanışmak, iletişim kurmak kültürel zenginlik getiriyor. Dolayısıyla benim için seyahat deniz, kum, güneş anlamına gelmez” diyor. Yılda üç uzun, beş kısa yolculuğa çıkıyor. İki yıldır rota seçerken önceliği fotoğraf. Geçen ay ilk fotoğraf sergisi Uzak Renkler’i açtı, aynı isimle bir albüm yayımladı. Temo, “Viyana’ya en az 20 kez gittim. En güzel zamanı yaz başı” diyor.