Spor yaparken veya yolda yürürken ayaklarınızda ya da baldırlarınızda ağrı hissediyorsanız periferik damar hastalığınız olabilir. Genellikle vitrin önlerinde mola vererek ağrının geçmesinin beklenmesi nedeniyle halk arasında ‘vitrin hastalığı’ olarak bilinen bu sorunu yaşayanların sayısı her geçen gün artıyor. Peki periferik damar hastalığı neden oluşuyor? Hangi sağlık sorunlarını ortaya çıkarıyor? Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Aydın Yıldırım, hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#SağlıkYürümek sağlıklı bireyler için çok normal ve rutin bir aktivite olarak görülse de birçok kişi için zorlu bir mücadeleye dönüşebiliyor. Çünkü bazı hastalıklar tam da yürüme esnasında ortaya çıkıyor ve şiddetlenerek devam ediyor. Spinal Stenoz yani Vitrin hastalığında olduğu gibi… Bu hastalık kişilerin yürürken sık sık duraksamaları ve vitrine bakarmış gibi yapıp ağrının geçmesini beklemesiyle karakterize ediliyor. Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Özgür Ortak, hastalık hakkında bilgiler verdi.
#Vitrin HastalığıYolda yürürken sık sık durup dinlenmek zorunda kalmanın en önemli nedeni omurilik kanalındaki daralmadır. Ayaklarına vuran uyuşma ve ağrılar, bacak adalelerindeki kasılmalar onları ister istemez durup dinlenmeye zorlar, birkaç dakika dinlendikten sonra ağrıları azalır ve tekrar yürürler. Yürürken kalçalara ve ayaklara vuran ağrılar ve adale güçsüzlükleri nedeni ile sık sık durup vitrinlere bakarak kısa molalar ile ağrılarını azaltmaya yönelik yaptıkları bu davranışlardan dolayı bu hastalığa 'vitrin hastalığı' denmiştir. Esas neden omurilik kanalındaki daralmanın omuriliği sıkıştırmasıdır.
#Dar Kanal HastalığıDört yıl önce, kanser hastalığının bir çeşiti olan yumuşak doku tümörüne yakalanan minik Trabzonspor taraftarı Kemal Onur’un en büyük arzusu bir gün, Trabzonspor Kaptanı Onur Recep Kıvrak’ın elini tutarak sahaya çıkmak. İşte 7 yaşındaki Kemal Onur Sevinç'in Trabzonspor dergisinde yer alan hikayesi:
#Kemal OnurSanata merak salan her gence söylenir “Sanatçı olup para kazanamazsın. Doğru düzgün bir üniversite bitir, düzgün maaşın olsun” diye. Peki, bu durum ne kadar gerçek? Sanatçılar gerçekten para kazanamıyor mu? Unutmayalım zamanında Orhan Kemal’in devlet demiryollarında gece bekçiliği, Verem Savaş Derneği’nde kâtiplik gibi birçok işte çalıştığını... ya da Sabahattin Ali’nin ekonomik sıkıntı nedeniyle kamyonculuk, Yaşar Kemal’in arzuhalcilik yaptığını...
Partilerin milletvekili aday listelerine görmeden, “niyetleri”ni görmemiz, “irade beyanları”nı anlamak imkansız. Milletvekili aday listeleri, her parti için ülke yönetimi için “siyaset tercihi”, yasama organı için kendilerine nasıl bir “vitrin” öngördüğünün göstergesi ve ölçüsü olacak.
İki hafta önce Kelebek’te "Eşcinsel köşe yazarları cinsiyetlerini açıklasın" diye bir yazı yazdım. Düşünme, yazma ve anlama yeteneğine her zaman saygı duyduğum Hıncal Uluç yazımın "özünü" anlayıp görüşlerimi destekledi. Tartışma tahmin ettiğimden çok daha hızlı bir şekilde devam ediyor. Biteceğe de benzemiyor.
Ağız ve diş sağlığını korumada en önemli önlem düzenli diş fırçalama. Ağızda biriken mikrop ve yiyecek artıklarının zararlı etkilerinden korunmak için uzmanlar düzenli fırçalamanın yanı sıra gargara yapılmasını ve diş ipi ile ara yüz fırçalarının da kullanılmasını tavsiye ediyor.