Vitamin takviyeleri gelişigüzel kullanıldığında faydadan çok zarar verebiliyor. Kulaktan dolma bilgilerle bilinçsizce kullanıldığında karaciğerden böbreğe kadar organlara ciddi hasar verebiliyor! İşte vitamin kullanımı hakkında doğru bildiğimiz o yanlışlar ve uzmanından tavsiyeler...
#Vitamin TakviyeleriTarım ve Orman Bakanlığı'nın paylaştığı taklit ve tağşiş ürünler listesi çok konuşuluyor. Bu listeye sütler de dahil olabilir mi? Marketlerde satılan paketli sütlerle ilgili çok ucun yıllardır tartışılan bir konu var; bazıları bu sütlerin 'süt olmadığını' söylüyor. Hiçbir faydası olmadığı ve hatta zararlı dahi olabileceği iddia ediliyor. Öte yandan dünyanın her yerinde paketli sütler her gün milyonlarca insan tarafından satın alınıyor ve tüketiliyor. Peki uzmanlar bu konuda ne diyor?
#Pastörize SütAloe vera binlerce yıldır tıbbi amaçlarla kullanılıyor ancak zamanla toplumun sağlıklı bir yaşam tarzına verdiği önem nedeniyle bu bitkininin popülaritesi oldukça arttı. Peki gerçekten iddia edildiği gibi faydalı mı? Topraktan çıkarıp elimize yüzümüze sürüyoruz ama bunun riskleri var mı? Araştırmalar ve uzmanlar ne diyor?
#Aleo VeraSüper gıdaya en yakın besin olarak gösterilen keten tohumu, faydaları saymakla bitmeyen bitkilerin başında geliyor. Son yıllarda özellikle keten tohumundan yapılan yüz maskesi tarifleri influencer’ların güzellik formüllerinde sıkça kullanılıyor. En çok merak edilen konu ise bu maskelerin işe yarayıp yaramadığı…
#Süheyla BuyrukcuSosyal medyada aloe vera, özellikle cilt bakımı için ‘mucize bitki’ olarak lanse ediliyor. Viral hale gelen videolarda, insanlar ciltlerini nemlendirdiği, güneş yanıklarını hafiflettiği, akne ve yara izlerini azalttığı ve cildi parlattığı için ortadan ikiye ayrılmış aloe vera yaprağını yüzlerine sürüyor, jelini yüz silindirlerinde donduruyor ve hatta Gıda ve İlaç İdaresi'nin reçetesiz satılan aloe veranın müshil olarak kullanımını yasaklamasına rağmen suyunu içiyorlar. Peki gerçekten cilt için bahsedildiği kadar faydalı mı? Riskleri var mı? Araştırmalar ve uzmanlar ne diyor?
#Aloe VeraSarımsak bizim mutfağımızda oldukça önemli bir yere sahip. Hem yemeklere lezzet veriyor hem de sağlığımıza sayısız faydası var ancak dönem dönem sarımsakla ilgili tartışma yaratan haberler gündeme geliyor. Şimdi de Çin sarımsağında insan dışkısı iddiası ortaya atıldı. Uzmanlar, Çin sarımsağının ciddi sağlık sorunlarına neden olabileceği konusunda uyarıyor. Peki Çin sarımsağı ile yerli sarımsağı nasıl ayırt edeceğiz? Kaliteli sarımsak nasıl anlaşılır? Çin sarımsağı tüketimi hangi sağlık sorunlarına neden olabilir? Uzmanlarla konuştuk.
#SarımsakBirleşik Krallık'taki Lancaster Üniversitesi'nde yaşlanma üzerine çalışan ve Biogerontologist Dr. Clancy, Business Insider’a yaptığı açıklamada uzun ve sağlıklı bir yaşam umuduyla aldığı takviyelerin bazılarını bilimsel araştırmalarda okuduğu faydaları nedeniyle, bazılarını ise yaptırdığı kan testlerinde bazı değerlerin eksik çıkması nedeniyle aldığını söyledi. Örneğin Dr. Clancy balık yemeyi sevmediği için balık yağı alıyor, D vitamini ve magnezyum takviyelerini onun yaşındakilerin alması gerektiği için kullanıyor.
#Gıda TakviyesiUzun ve sağlıklı bir yaşam sürmek elbette hepimizin hayali… Bu uğurda kimilerimiz spor yapıyor, sağlıklı besleniyor, kimi ruhuna iyi gelen hobiler ediniyor, kimi de besin takviyeleri alarak kendini korumaya alıyor. Yaşlanma üzerine araştırmalar yapan bir bilim insanı olan Dr. David Clancy de uzun ve sağlıklı bir yaşam umuduyla 6 vitamin takviyesi aldığını açıkladı. İşte Dr. Clancy'nin aldığı o takviyeler ve Geriatri Uzmanı Prof. Dr. Berrin Karadağ'ın bu takviyelerin yaşlanma üzerine etkileri hakkında yorumları...
#Gıda TakviyesiGünümüzde gıda takviyesi almayan neredeyse yok. Probiyotikler, demir, magnezyum, çinko gibi mineraller, multivitaminler derken her gün bir avuç takviye yutan var. Ancak uzmanlar bazı takviyelerin bilinçsiz kullanımının düşük miktarlarda bile sağlık sorunlarına yol açabileceği konusunda uyarıyor. İşte ayrıntılar...
#A VitaminiYosun cilt bakımı son yıllarda popüler hale geldi. Yosun, cilde faydalı olan mineraller, vitaminler ve antioksidanlar gibi birçok besin öğesi içerir. Yosun cilt bakımı, yosun peeling, yosun tedavisi ve yosun maskesi gibi çeşitli şekillerde uygulanabilir. İşte yosun cilt bakımı ile ilgili merak edilen bazı konular...
#Yosun BakımıYüzyıllarca yıl önce Antik Çin’de ortaya çıkan, ‘ölümsüzlük çayı’ olarak adlandırılan kombucha'nın sağlığımıza pek çok faydası olduğuna inanılıyor. Peki bu iddialar ne kadar gerçek? Bu çay herkes için sağlıklı mı? Yan etkileri neler? İşte 11 soruda kombu çayı dosyası...
#SağlıkYüzyıllarca yıl önce Antik Çin’de ortaya çıkan, ‘ölümsüzlük çayı’ olarak adlandırılan kombucha'nın genel olarak bağırsak sağlığını iyileştirdiği, bağışıklığı ve enerjiyi artırdığı, iltihaplanmayı azalttığı, birçok sağlık sorununa iyi geldiği söyleniyor. Peki bu iddialar ne kadar gerçek? Bu çay herkes için sağlıklı mı? Yan etkileri neler? İşte 11 soruda kombu çayı dosyası…
#SağlıkHemen hepimizin vazgeçilmez besinlerinden olan süt, şimdilerde yerini bitkisel alternatiflerine bırakıyor. Pek çok kişi çeşitli gerekçelerle inek sütünü bırakıp badem, yulaf gibi bitkilerden elde edilen ürünlere yöneliyor. Hızla popülerleşen bitkisel sütler ise pek çok soru işaretini de beraberinde getiriyor. Hem inek sütünün zararlı olup olmadığını hem de bitkisel sütlerin tüm merak edilenleri konunun uzmanına danıştım
#Bitkisel SütHemen hepimizin vazgeçilmez besinlerinden olan süt, şimdilerde yerini bitkisel alternatiflerine bırakıyor. Pek çok kişi çeşitli gerekçelerle inek sütünü bırakıp badem, yulaf gibi bitkilerden elde edilen ürünlere yöneliyor. Hızla popülerleşen bitkisel sütler ise pek çok soru işaretini de beraberinde getiriyor. Hem inek sütünün zararlı olup olmadığını hem de bitkisel sütlerin tüm merak edilenlerini Prof. Dr. Alev Keser ile konuştuk.
#Bitkisel SütSebzeler, insan beslenmesinin en önemli bileşenlerinden biri. Hangi sebzenin nasıl tüketileceğini bilmek ise faydalarını arttırmak için oldukça önemli. Peki sebzeler çiğ mi tüketilmeli yoksa pişirilerek mi? Uzmanlara sorduk...
#SağlıkKüflü peynir içerdiği mineral ve vitaminler sayesinde bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olur. Kemik ve diş sağlığı için de küflü peynir tüketilmesi uzmanlar tarafından önerilmektedir. Kullanım alanı olarak ise salatalar ve makarna sosları gösterilebilir. Lezzeti çoğu yemek ile uyum sağladığından çok fazla kullanım alanına sahiptir. Küflü peynirin faydaları ve zararları ile beraber ne işe yaradığını ayrıntıları ile derledik.
#Küflü PeynirVişne çekirdeği yağı saç ve cilt için kullanılan doğal bir yağdır. Her cilt tipine uygun olan yağ saç derilerine ya da ciltte nemlendirici olarak kullanılabilir. Saçta daha parlak ve ışıltılı bir etki, ciltte ise daha genç ve pürüzsüz bir görüntü sağlanır. Vişne çekirdeği yağının cilde ve saça nasıl uygulandığı hakkında ayrıntıları derledik.
#Vişne Çekirdeği Yağı FaydalarıEczacılar Odası verilerine göre, 2 yıllık pandemi sürecinde vitamin takviyesi kullanımı 4-5 kat arttı. Ancak uyarayım: Daha sağlıklı, daha dinç olmak için avuç avuç içtiğiniz vitamin takviyelerinin sizi COVID-19, kanser, erken yaşlanma ya da kalp krizinden koruduğunu düşünüyorsanız yanılıyorsunuz! Dünyanın saygın tıp dergilerinden JAMA 2014’te yapılan vitamin takviyelerinin insan hayatındaki yeri araştırmasına 84 yeni çalışma daha ekledi. Sonuç: Eğer sağlıklı iseniz ekstra olarak A-C-D- E vitamini, B3- B6, kalsiyum, beta karoten ve selenyum takviyesi almanın hastalıklardan koruma, ömrü uzatmaya yararı olduğuna dair yeterli kanıt yok!
#Eczacılar OdasıHamilelikte nane limon çayının içilip içilmeyeceği birçok kişi tarafından sık sık merak edilerek araştırılan konulardan biridir. Özellikle hamile kişiler tarafından nane limon içilip içilmeyeceği araştırılan konular arasındadır. Bu bakımdan hamilelikte nane limon içilir mi içilmez mi araştırabilir ve buna göre tercih etmeyi ya da etmemeyi düşünebilirsiniz. Hamilelikte nane limon çayı içilir mi ve mide bulantısına iyi gelir mi? Gebelikte nane limon içmek zararlı mı tüm detayları ile sizler için derledik.
Şu anda Omicron varyantı küresel ölçekte olduğu gibi ülkemizde de baskın varyant haline geldi. Tüm dünyada hızla yayılan varyant nedeniyle hatırlatma dozlarını yaptırmış tam aşılar da dahil olmak üzere çok daha fazla insan covid pozitif çıkıyor. Omicron bir ayı aşkın süredir hayatımızda ama elde edilen veriler çok yeni ve hala net değil. Bu nedenle testi pozitif çıkanların kafalarında onlarca soru var. Biz de bu soruları uzmanlarımıza sorarak yanıtlarını aldık. İşte Omicron varyantı ile enfekte olanların en çok sorduğu sorular...
#OmicronAynaya baktığımızda hepimiz ışıl ışıl parlayan bir ciltle, aydınlanmış göz altlarıyla, dinamik ve mutlu bir ifadeyle karşılaşmak isteriz. Aksi takdirde enerjimizi kaybederiz, motivasyonumuz düşer. Özellikle son dönemde artan çevrim içi görüşmelerle nasıl göründüğümüz daha da önem kazandı. İyi bir görünüm sağlamada en büyük destekçimizin “vitaminler” olduğunu söyleyebilirim.
#VitaminBesin takviyelerinin Kovid-19 üzerindeki etkileri ve birçok takviyenin yüksek dozajda kullanımının potansiyel yan etkileri henüz tam olarak bilinmemektedir. Bu nedenle, gıda takviyelerinin, vitamin ve minerallerin, yüksek miktarda alımından kaçınmak gerekir. Gıda İşleme Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Ayla Ünver Alçay, takviyelerin besinlerden alınan vitaminlerin yerini tutmayacağını belirterek uyarılarda bulundu.
#Besin TakviyeleriAlmanya'da 2019 yılında düzenlenen Artistik Cimnastik Dünya Şampiyonası'nda halka aletinde altın madalya kazanan ve cimnastikte büyükler kategorisinde dünya şampiyonluğuna ulaşan ilk Türk sporcu olan İbrahim Çolak, Mersin'de düzenlenen Avrupa Şampiyonası'nda da altın madalyaya ulaştı. Mart ayında omzundan sakatlanan ce ameliyat olan İbrahim Çolak'ın operasyonunu gerçekleştiren Prof. Dr. Mehmet Demirtaş, başarılı sporcunun geri dönüşünü anlattı.
#Prof. Dr. Mehmet Demirtaş