Vegan yaşam felsefesini benimseyen kişiler için belki de en zoru Türk mutfağının çok sevilen iki lezzeti lahmacun ve pidenin bitki temelli versiyonunu bulabilmek. Jürimize kimi harcına mercimek katarak kimi sebze ya da soya kıyması kullanarak en iyisini yapan adresleri sorduk.
#Gizem DinçbaşUzman Diyetisyen Elif Melek Avcı Dursun, Ramazan ayı sonrası beslenme ile ilgili önemli tavsiyelerde bulundu. Bu dönemde sık karşılaşılan beslenme sorunlarının hazımsızlık, şişkinlik, kabızlık, mide yanmaları, reflü olduğuna dikkat çeken Dursun, ‘beş altın kural’ tanımlaması yaptı.
#Ramazan Sonrası BeslenmeDünyada esen Kore rüzgârına kapılıp Jeju Adası ve Seul’de hızlı bir tur yaptık. Dünyanın dikkatini ‘kimçi diplomasisi’ ile çekip dev bir dalga yaratan ülkenin yeme-içme meraklılarına sunduğu zenginlik birkaç güne sığmaz. Çayları, sosları, yosun ve taze deniz ürünleriyle damakları büyüleyen ülkenin sokakları, konserleri ve müzeleri de gerçekten çok etkileyici.
#Ebru ErkeSürdürülebilirlik alanında çalışmalar yapan Aslı Albayrak, hem bu alandaki çalışmalarını, hem de vegan beslenme anlayışını harmanlayarak kendi hikayesini yazmış. Yakın zamanda arkadaşıyla birlikte Vegata Cafe’yi açan Albayrak, bu alanda doğaya ve dünyaya zarar vermeden büyümeyi hedefliyor.
#1“Bir ürünü, mekanı yeniden hayata döndürmek-geliştirmek-dönüştürmek-güzelleştirmek en çok hoşuma giden şey” diyen Sinem Temel, çevresinin, “Bu tutkunu mutlaka hayata geçirmelisin” söylemiyle harekete geçmiş. 2 yıllık zorunlu aradan sonra 4 sene önce Tabakhaneler Sanat Sokağı’nda girişimcilik serüvenine yeni halkalar ekleyen Temelen’in hedefinde ise butik bir otel var.
#1Şehrin en ‘şık şıkıdım/şıkıdım casual’ mekânlarından biri daha Galataport’a göçtü: Frankie. Peki, Nişantaşı’ndaki şehir manzaralı o ikonik teras ne oldu? Abdi İpekçi Caddesi’ndeki The Stay Boulevard Nişantaşı otelinin en üst katına açılan Marcello’dayız.
#MekanGüzel havalarda piknik, hafta sonlarının en çok tercih edilen aktivitelerinden biri. Deniz kenarı, parklar, bahçeler... Pikniğe çıkarken sepetimize neler eklemeli, yanımıza neler almalıyız? Yazarımız Deniz Yoldaç’tan ve şef Refika Birgül’den özel tarifler istedik, işleri kolaylaştıracak püf noktalarını derledik.
#PiknikMayıs ayı Gastronomi adına hareketli başladı diyebiliriz. Bir yandan tüm Türkiye’de festivaller, şenlikler başlarken diğer yandan Türk Mutfağı Haftası tüm yurtta etkinliklerle doruk noktasına ulaştı. Ama size bir önemli etkinlikten daha bahsetmek isterim ki ; Restoran Haftası!
#Ramazan BaşanYemeklerin lezzeti kadar yaşanan tadım deneyiminin bütününe de odaklanan günümüz gastronomisi ‘Yemek sanat mıdır, değil midir’ tartışmasını gündeme getiriyor. Yemek blog’u Gastromondiale’in editörü Besim Hatinoğlu’nun bu konuda kaleme aldığı kapsamlı makale, geçen pazar gerçekleşen Gastromasa konferansının ana teması ‘tasarım’la üst üste denk gelince, konuyu bilenlere danıştık…
#YemekRestoranda “Bu ürün vegan mı” soruma “Hayır, un var” şeklinde bir cevap gelebiliyor, ‘Acaba glütenle mi karıştırdı’ derken başlıyoruz sohbete... Dışarıda yemek yerken de ısrarla kendi yediklerinden tattırmaya çalışanlarla uğraşıyoruz.
#Vegan1969’da turistleri balık avı turuna çıkarmayla başlayan günlük tekne gezileri, aradan geçen 53 yılda başkalarına da örnek oldu, koca bir sektöre dönüştü. Yüzen masasıyla, suyun içinde ut taksimiyle ‘Yaralı Ceylan’, işte bu yüzden bence aralarında en kült olanı. İsteyen farklı organizasyonlar için de tekneyi kapatabiliyor.
#YazarDışarıda ailemizle ve arkadaşlarımızla bir şeyler yiyip vakit geçirmeyi çok özledik. Yazın vazgeçilmezi piknik için yılın en uygun vakitlerindeyiz. Ünlü şeflerden tarifler istedik, şef Refika Birgül’den sepet hazırlamanın ipuçlarını öğrendik. Hürriyet Seyahat yazarımız Saffet Emre Tonguç da en güzel piknik alanlarını paylaştı.
#Yemek TarifleriBelçika'da bu ay sonu açılacak bir restoranın çalışanları; yaşı, boyu, kilosu, cinsiyeti ve günlük haraketliliğine bakarak müşterilerinin ne yemesi gerektiğine karar verecek. Restoranın işletmecileri, amaçlarının, insanları sağlıklı bir tabağın ne olduğu konusunda bilinçli hale getirmek olduğunu söylüyor.
#BelçikaYeni kısıtlamalar çerçevesinde restoranlar müşterilerine bir süre içeride hizmet veremeyecek. Ama müdavimi olduğunuz mekânların lezzetlerinden ayrı kalmanıza gerek yok. Lüks restoranların bile birçoğu kepenk indirmemek için paket servise geçti. Jürimiz üç büyük şehirde, farklı fiyat skalalarından paket servis yapan 30 mekân seçti.
#GazetehaberleriTurizm sektörünün önemli isimlerinden Dr. Cem Kınay, post corona turizm açısından Sağlık & Güvenlik (Yeni Hijyen), Sosyal Mesafe ve Mutluluk kavramlarının çok önemli olduğuna dikkat çekerek, “Yeni nesil misafirperverlik ve özenli tasarım bütün otellerde uygulanırsa, dünyanın en önemli seyahat merkezi haline geliriz” dedi.
#BursaQueenstown, Güney Adası’nda, ülkenin üçüncü büyük gölünün kıyısında. Dünyanın ilk ticari bungee-jumping istasyonu 1988’de Kawarau Nehri’ne inşa edilmişti. Buradaki dört kayak merkezi haziran ayından eylüle, kayakçıların akınına uğruyor. Yılın geri kalanında Aspiring Dağı Ulusal Parkı’na gelenler buradan geçiyor. Fiordland Ulusal Parkı da batısında. Aspiring Parkı’nda Routeburn, Greenstone ve Caples gibi ünlü yürüyüş parkurları var. Mart ayında sonbahar başlarken kalabalıklar çekiliyor. Sıcaklık da bu dönemde açıkhava etkinlikleri açısından uygun hale geliyor.
#Seyahat1996’da Londra’ya yerleştiğimde pek cazip olmayan bölge bugün fiyakalı restoranlar, mağazalar, büyük harcamalarla fabrikadan günlük yaşam alanına dönüştürülmüş mekânlar, ışıltılı ofislerle dolu. Kentin en etkileyici şehir efsanelerine de tanık olacağınız bu ‘tekinsiz’ semtine hoş geldiniz.
#King’S CrossKış mevsiminin en güzel yanlarından biri, sadece içimizi ısıtmakla kalmayan, aynı zamanda birer şifa kaynağı da olan çorbalara kavuşmak. Jürimize en çok hangi restoranın, hangi çorbasını beğendiklerini sorduk. Kimi işkembe, paça, mercimek gibi klasiklerden şaşmadı, kimi beyran, kulaklı gibi yöresel olanlara yöneldi. Seçim yapma sırası şimdi sizde...
#ÇorbaButik çiçekçiler, ‘hip’ kafeler, butikler, plak dükkânları... Burası İstanbul’un yeni cazibe merkezi Ahmet Fetgari Sokak. Sakinlerinin ‘arka sokak’ olarak tanımladığı, kendi halinde bir mahalle nasıl ‘Brooklyn’vari bir havaya büründü? İşte esnafın ve yeni sakinlerinin gözünden kısa zamanda yaşanan büyük değişim...
#Aslı Barış