PaylaÅŸ
Muhteşem bir masa kurmak için geçen haftaki vesilem Sevgililer Günü’ydü. En sevdiğim ürünleri bir araya getirdiğim bir tabak hazırladım ilk iş: Avokadolu spagetti! Üzerine bir de çikolatayla meyveleri buluşturan fondü hazırladım. Bitkisel ürünlerle son derece romantik bir sofra kurmak gayet mümkün!
Tabağı, süslemelerle görsel bir şölene dönüştürmeyi hep çok sevmişimdir. Limonita Vegan Kasap’ta birbirinden faydalı mikro besinlerden, tane baharat çeşitlerinden, yeşil yapraklı sebzelerden ve otlardan sıklıkla faydalanıyorum. Humusu renklendirmekse yeni favorim... Humusun içine haşlanmış yarım pancar atıp blender’dan geçiriyorum. Pespembe rengiyle göz alan pancarlı humus, üzerine gezdirdiğim biraz zeytinyağı ve karabiberle fine-dining restoranlarına yakışır bir mezeye dönüşüyor. Bazen de sevdiğim bir salatayı, renkli biberler, kırmızı orman meyveleri veya filizlendirilmiş bakliyat tohumlarıyla servis ediyorum; hem salatanın lezzetini arttırıyorum hem de görsel olarak daha çok zevk alacağım bir tabak oluyor. Sevdiğim bir başka yöntem de minik porsiyonlar... Her zaman yaptığınız klasik brownie’yi daha küçük muffin cup’larında hazırlayabilir ve çikolata sosuyla süsleyebilirsiniz. Hem göze hoş görünecek hem de davet ve kutlama sofralarınıza yakışacak önerilerim var.
AHUDUDU PÃœRELÄ° CHÄ°A PUDÄ°NG
(4 kiÅŸilik)
NE LAZIM?
- 400 ml Hindistan cevizi sütü
- 100 gr chia tohumu
- 2 yemek kaşığı hurma özü (veya akçaağaç şurubu)
Püresi için;
- 200 gr ahududu (veya yabanmersini)
- 2.5 yemek kaşığı limon suyu
- 2 yemek kaşığı akçaağaç şurubu (veya 50 gr toz şeker)
Süslemesi için;
- Ahududu
NASIL YAPARIM?
- Chia tohumu, Hindistan cevizi sütü ve hurma özünü bir çatal yardımıyla 5 dakika kadar karıştırın. 20 dakika dinlendirin.Â
- Tüm püre malzemelerini blender’a atıp 2 dakika karıştırın (Toz şeker kullanacaksanız, ahududuların üzerine serpip en az 1 saat bekletin, sonra da limon suyuyla yaklaşık 20 dakika pişirin).
- Soğuyan püreyi kâselere pay edin, üzerine chia tohumlu pudingi bölüştürün. Tatlının üzerini ahududularla süsleyerek servis edin. Elinizde ahududu yoksa dilediğiniz başka bir orman meyvesini de kullanabilirsiniz.
KREP
(4 kiÅŸilik)
NE LAZIM?
- 2-2.5 bardak bitkisel sütÂ
- 2 su bardağı un
- 4 yemek kaşığı ÅŸeker Â
- 2 yemek kaşığı zeytinyağı
NASIL YAPARIM?
- Bitkisel sütü oda sıcaklığına getirin.
- Bir kaba önce unu, sonra diğer malzemeleri ekleyin, pürüzsüz olana kadar karıştırın.
- Yapışmaz bir tavayı ocağın üzerine alıp altını orta-yüksek ateşte yakın.
- Tava iyice ısındıktan sonra bir fırça yardımıyla tabanına çok az zeytinyağı sürün, harçtan 4 yemek kaşığı kadarını tavaya dökün. Tavayı elinizle hareket ettirerek harcın tüm tavayı kaplamasını sağlayın. Krep kızarmaya başlayınca bir spatula yardımıyla tavadan ayırıp tersini pişirin.
- Krepleri fıstık ezmesi veya reçelle süsleyebilirsiniz.
AVOKADOLU SPAGETTÄ°
(4 kiÅŸilik)
NE LAZIM?
- 500 gr spagetti makarna
- 2 olgun avokado
- 1/2 su bardağı dövülmüş ceviz
- 2 diş sarımsak (ezilmiş)
- 4-5 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 yemek kaşığı limon suyu
- 1.5-2 çay kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı karabiber
NASIL YAPARIM?
- Makarnayı tuzlu kaynar suya atın, pakette yazan süreden 1-2 dakika daha az pişirin. Makarna pişerken avokadoları bir çatalla iyice ezin.
- Bir tencereye zeytinyağını koyup, ocağın altını yakın.
- Sarımsakları ekleyin, 1-2 dakika kokusu çıkana kadar çevirin.Â
- Avokado ve baharat çeşitlerini ekleyip limon suyunu ilave edin, 5 dakika daha pişirin.
- Süzdüğünüz makarnaları tencerede sosla birleştirin.
- Cevizleri de ekleyip 1-2 dakika kadar sosla makarnayı karıştırın. Rendelenmiş vegan peynir ve fesleğenle süsleyip servis edin.
FONDÜ
(4 kiÅŸilik)
NE LAZIM?
- 200 ml bitkisel krema (veya 100 ml bitkisel süt)
- 250 gr vegan bitter çikolata
- 1 paket vanilin
- 1 tutam deniz tuzu
- Taze meyveler
NASIL YAPARIM?
- Tencereye bitkisel kremayı koyup orta ateÅŸte ısıtın.Â
- Isınan kremaya çikolata parçalarını ekleyin, erimesi için karıştırın.Â
- Çikolata iyice eridikten sonra vanilin ve tuzu ilave edip bir süre daha karıştırın; fondünüz hazır! Sevdiğiniz meyvelerle tadını çıkarın.
PaylaÅŸ