Geçen günlerde Kadıköy’de ellerinde “Veganım. Soru Sorabilirsiniz” yazılı pankart tutan iki genç kadın dikkati çekti. Yoldan geçenlerin veganlıkla ilgili sorularını yanıtlayıp vegan kurabiye ikram ettiler. Üniversite öğrencileri Sevinç Yağmur Bekler ve Tuğçe Safa’yla yaptıkları eylemi konuştuk.
#VeganlıkSarı yazın en güzel yanlarından biri de sepetini, örtünü alıp pikniğe gitmek… Özellikle sıcaklarda mangal etkinliklerinin tehlikesini göz önüne alarak pişirmek gerekmeyen lezzetler hazırlıyorum. Böylece orada geçirdiğim zamanın tadını daha verimli çıkarıyorum. İşte pikniğe gitme hevesinizi arttıracak pratik tariflerim…
#Vegan Kurabiye2050 yılında dünya nüfusunun 10 milyara ulaşması beklenirken sürdürülebilir protein kaynakları mevcut ihtiyacı karşılamak adına en doğru tercih olarak öne çıkıyor. Bitki temelli gıdaya market raflarında kolayca ulaşabilmekse hem ev hem restoran mutfakları için giderek daha fazla önem kazanıyor. Metro Türkiye’nin yeni piyasaya sürdüğü bademli ve fındıklı içecek serisiyse kekten kahveye mutfakta süt yerine kullanılabilecek pratik bir alternatif...
#SÜTYine kültür-sanat etkinlikleriyle dopdolu bir haftaya giriyoruz. Atatürk Kültür Merkezi (AKM) ve Galataport’un açılmasıyla birlikte özellikle İstanbul hareketli günler yaşıyor. Bu hafta opera izleyebiliriz, pop, caz, rap ya da rock konserine gidebiliriz. ‘Aida’ temsili ve etnik cazın yıldızı Hindi Zahra’nın konseri AKM’de. MSA’da da veganlara özel pastacılık atölyesi var.
#OperaGeçen hafta tarımda sürdürülebilir çözümlere odaklanan Gıdada Etki Konferansı’na katıldım, kadınların bu alanlardaki etkinliğini arttırmayı amaçlayan ‘Empowering Women in Agriculture’ girişimlerini dinledim. Doğayı ve geleceği kelimenin tam anlamıyla ‘dert edinen’ girişimcilerden aldığım ilhamla lezzetli tarifler hazırladım…
#Deniz YOLDAÇAlaçatı’nın özellikle yaz aylarında sokaklarını damla sakızı kokusunun sardığını söyleyen şef Hüseyin Pancar, bu kokunun da kimi zaman tencerede pişen muhallebiden, kimi zaman da yemek sonrası içilen likörden geldiğini paylaşıyor ve ekliyor: “Sakız ağacı Ege’nin Efe’si gibi... Köklendiği yeri güzelleştiren bir doğası var.”
#1Tatildeyken yediğimiz dondurmaların yeri bir başka... İncirden karadut ve sakıza, taze yerel malzemelerin, çoğu zaman da şehirde bulamadığımız kalitede doğal sütün tadıyla yıldızlaşan dondurmalar özellikle akşam yürüyüşlerinin vazgeçilmez eşlikçisi. Jürimize tatil yerlerindeki en iyi adresleri sorduk...
#DondurmaYol kenarında meyve-sebze satan kamyonlar... Sirke, salça ve zeytinyağının hasını dükkânına taşıyanlar... Yörenin en lezzetli peynir ve hamurişlerini üretenler... Ege ve Akdeniz’de pek çok ilimiz birer lezzet durağı niteliğinde... Peki, ünlü şefler tatilden dönerken nerelerden alışveriş yapıyor, hangi ürünler için rotasını değiştiriyor?
#GastonomiHafta içi, gastronomi sektörüne yatırım yapan genç ve ilginç bir girişimciyle; Ahmet Orhon’la tanıştım. Orhon, Bilkent Üniversitesi İşletme Fakültesi’ni bitirdikten sonra yönetim ve strateji danışmanlığı şirketi McKinsey’de çalışmaya başlamış. Türkiye, Çin, Avustralya ve Dubai’de 10 yıla yakın bir süre yerel ve global pek çok markanın hesabını yönetmiş. Bu arada Harvard Business School’da İşletme Yüksek Lisansı yapmış.
#Müge AkgünBalkabağını taratorun veya mücverin başrolü yapmayı denediniz mi hiç? Veya küp küp doğrayıp fırında pişirdikten sonra etlerin yanında sunmayı? Hemen hepimiz klasik tatlısını ya da çorbasını yapıyoruz ama neden bunlarla yetinelim ki? Lor, labne, rokfor gibi peynirlerle de iyi anlaşıyor; köri, zencefil ve adaçayı gibi baharat çeşitleriyle de... Makarnaya da çok yakışıyor, katmere de, magnolia tatlısına da... Mutfakta ufkunuzu açacak, lezzetiyle mutlu eden balkabaklı tariflerime buyurun.
#BalkabağıVegan yazarımız, şef Deniz Yoldaç “Vegan olmak sadece beslenme tercihleriyle sınırlayamayacağımız bir kavram... Bir trend ya da diyet değil, tüm canlılarla bir arada yaşamayı savunan bir felsefe…” diyor. 1 Kasım Dünya Vegan Günü yaklaşırken Yoldaç, birlikte mutfağa girmeyi çok sevdiği şeflerin birbirinden lezzetli bitki temelli tariflerini paylaştı. Biz de açıldığı günden bu yana bitki temelli mutfağıyla kendi müdavim kitlesini oluşturan başarılı restoran Bi Nevi Deli’den, vegan fırın Sisters&Harvest’tan ve House of Ekria’nın şefi Yaren Çarpar’dan bitkisel tarifler aldık.
#VeganEge’ye doğru çıktığımız seyahat boyunca bir benzin istasyonundaki falafel dürüm dışında hiç bitkisel yiyecek bulamadık. Böreklerde süt, hamurişlerinde yumurta, çorbalarda tereyağı vardı… Bu yüzden kumanya hazırlamayı asla ihmal etmiyorum. Eskiden annemin pişirdiği kek ve börekleri, mis gibi kurabiye ve poğaçaları bitkisel hale getirdim, tariflerini sizinle de paylaşmak istedim.
#Vegan1994’ten bu yana düzenlenen ‘Dünya Yulaf Lapası Şampiyonası’nın bu yılki kazananı 25 yaşındaki yemek blogger’ı, Hollandalı Miriam Groot oldu. Ona birincilik getiren tarifin adı ‘yulaflı arancini’... İtalya’ya özgü pirinç toplarından uyarladığı bu yemekte Groot, genellikle tatlılarla eşleştirilen yulaftan mantarlı ve peynirli köfteler yapmış. Peki, yulafla başka neler hazırlanabilir?
#YulafDünyaca ünlü rüzgâr sörfü plajları, masmavi denizi, çok konuşulan eğlence mekânları, ünlü simalara rastlayacağınız daracık sokakları, mavi panjurlu, begonvillerle süslü tarihi taş evleri ve şirin bir köy havasıyla Çeşme, Türkiye’nin St. Tropez’si unvanını sonuna kadar hak ediyor. Sokakları kısmen tenhalaşan ve en güzel zamanları başlayan Çeşme’nin meşhur kahvaltıcılarından bu yılın trendi otel-evlere aradığınız her şey burada.
#ÇeşmeDünya çapında birçok başarısıyla tanınıyor Arnold Schwarzenegger. Dünya şampiyonu vücut geliştiricisi, Hollywood’un gelmiş geçmiş en büyük aksiyon kahramanlarından, başarılı iş insanı, çevreci, hayırsever, en çok satanlar listesinde yer alan bir yazar ve Kaliforniya’nın 38’inci valisi, eski bir politikacı... Geçen hafta 74’üncü yaşını kutlayan aktörle görüntülü olarak görüştük. İşe dönmek konusunda acele etmediğini söyleyen Schwarzenegger, “Şahsen acil işe ihtiyacım yok. Aslına bakarsan çok param var ve bir daha asla çalışmak zorunda değilim. Her zaman yatırımlarım konusunda çok akıllıydım. Çok para kazanıp sonra birdenbire parası kalmayan, vergilerini ödeyemeyen oyuncular ve sporcular var...Milyonlarca milyonlarca dolar kazanıp sonunda hiçbir şeyi kalmayan insanlardan bahsediyorum” diyor.
#Arnold SchwarzeneggerDünya çapında birçok başarısıyla tanınıyor Arnold Schwarzenegger. Dünya şampiyonu vücut geliştiricisi, Hollywood’un gelmiş geçmiş en büyük aksiyon kahramanlarından, başarılı iş insanı, çevreci, hayırsever, en çok satanlar listesinde yer alan bir yazar ve Kaliforniya’nın 38’inci valisi, eski bir politikacı... Geçen hafta 74’üncü yaşını kutlayan aktörle görüntülü olarak görüştük. İşe dönmek konusunda acele etmediğini söyleyen Schwarzenegger, “Şahsen acil işe ihtiyacım yok. Aslına bakarsan çok param var ve bir daha asla çalışmak zorunda değilim. Her zaman yatırımlarım konusunda çok akıllıydım. Çok para kazanıp sonra birdenbire parası kalmayan, vergilerini ödeyemeyen oyuncular ve sporcular var...Milyonlarca milyonlarca dolar kazanıp sonunda hiçbir şeyi kalmayan insanlardan bahsediyorum” diyor.
#Barbaros TapanSon yılların gözdesi olmasında güzelliği kadar, lezzetli yemeklerinin de payı var. Kimi yıllara meydan okuyan tarifler, kimiyse yeni dokunuşlarla ortaya çıkmış lezzetler. Bu hafta Bozcaada’nın birbirinden güzel insanları ve onların ellerinde hayat bulan lezzetleri arasında gastronomik bir gezintiye çıkalım.
#YazarHer ne kadar marketlerden alınan badem sütü zahmetsiz olsa da evde kendi badem sütünüzü yapmanın zevki hiçbir şeye değişilmez. Üstelik badem sütünün yapılışı sandığınızdan daha kolay ve kendi yaptığınız badem sütünü gönül rahatlığıyla tüketebilirsiniz. Peki, badem sütü nasıl yapılır? Evde badem sütü yapmanın püf noktalarını paylaşıyoruz.
#Badem SütüNohut suyu son zamanların en popüler besinlerinden biri. Gerçekten faydalı mı? Faydalı ise nohut suyu nasıl kullanılır? ve daha pek çok soru merak ediliyor. Gelin bu besinin faydalarına ve nasıl kullanılacağına bakalım.
#Nohut Suyu