Paylaş
Geçen yıl bu zamanlar, belki de hayatımın tek depresyon evresini, pek çok kadından ilham alarak atlattım. Yalnız olmadığımı kimi umut veren, kimi örnek olup yol gösteren pek çok kadın sayesinde anladım... Bilinmezliklerle boğuşurken çıktı karşıma EWA programı. ‘Empowering Women in Agriculture’ (EWA). Tarımda kadınların etkinliğini ve görünürlüğünü arttırmayı amaçlayan bir oluşum. Eğitim, mentorluk ve ağ oluşturma fırsatları sunan bu program, sürdürülebilir tarım uygulamalarına yenilikçi katkılar sağlıyor, cinsiyet eşitliğini güçlendiriyor... Beni anlatıyor diye düşündüğümü ve büyük bir heyecanla, gece yarısı başvuru formlarını doldurduğumu hatırlıyorum.
O programa seçilmem ve 6 ay süren eğitim süreci, o zamanlar farkında olmasam da bana umut olmuş ve pes etmememi sağlamıştı. Bir yıl sonra aynı sahnede, bu kez tarım ve gıda sektörlerinde inovasyona ve sürdürülebilir çözümlere odaklanan Gıdada Etki Konferansı’na katıldım ve EWA 2023 girişimlerini dinledim. Geleceği şekillendirmek için çok cesur adımlar atan şahane kadınları tanıdım. Sürdürülebilirliği kelimenin tam anlamıyla ‘dert edinen’ çeşitli etki odaklı şirketler, pay-
daşlar, girişimciler, yatırımcılar, yeni bir şey öğrenmenin ve keşfetmenin heyecanı... Bugün nihayet Türkiye’de de sürdürülebilir dönüşümlerle ilgili gerçek ve pozitif adımlar atıldığına ve daha da fazlasının atılacağına ikna olmak bana o zaman da şimdi de büyük bir umut kaynağı oldu, oluyor... Çünkü birbirine umut olmaya devam edecek, sürekli çoğalan, iyilikle dolu bir ekosis-
tem var ve o ekosistemin içinde olmanın yegâne şartı, ekosistemi sevmek... Derdi gerçekten doğa ve yaşam olduğu için yadırganan, sahip olduğu girişimlerin temel kaygısı maddiyat değil, etki etmek ve pozitif yönde değişim yaratmak olan pek çok kişiyle birlikte yalnız olmadığımı bilmek, EWA’nın belki de bana sağladığı en güzel kazanım.
Türkiye’deki tüm EWA finalistlerini bir tanımanızı, neler yaptıklarına ve sadece ülkemizi değil, dünyayı değiştirecek çözümler ürettiklerini görmenizi çok isterim. Bu senenin birincisi Microhobist’i araştırarak başlayabilirsiniz mesela. Ben de bu şahane insanların ürettiği bitki temelli çözümlerden ilham alan tarifler hazırlamak istedim. Şimdiden afiyet olsun...
Muzlu vegan kek (8-10 dilim)
◊ 2 olgun muz (çatalla kabaca ezilmiş)
◊ 1 su bardağı muz unu
◊ 1/2 su bardağı bitkisel süt
◊ 1/2 su bardağı esmer şeker
◊ 1/2 su bardağı bitkisel yağ
◊ 1 çay kaşığı vanilya özü
◊ 1 çay kaşığı kabartma tozu ◊ 1 tutam tuz
NASIL YAPARIM?
◊ Islak malzemeleri iyice çırpın. Muzlarla karıştırın. Kuru malzemeleri ayrı bir kapta karıştırıp ıslak karışıma ekleyin.
◊ Yağlanmış kalıba dökün. 180 derece fırında 30-35 dakika pişirin.
Vegan fındık yoğurduyla smoothie (1 kişilik)
◊ 1 su bardağı vegan fındık yoğurdu
◊ 1 olgun muz
◊ 1/2 su bardağı donmuş orman meyveleri
◊ 1 yemek kaşığı chia tohumu
◊ 1 yemek kaşığı akçaağaç şurubu
◊ 1 yemek kaşığı granola
◊ Taze veya kuru incir, rende bitter çikolata
NASIL YAPARIM?
◊ Muz, orman meyveleri ve vegan fındık yoğurdunu blender’dan geçirin. Chia tohumlarını ve tatlandırıcıyı ekleyip karıştırın.
◊ Smoothie’yi bir kaseye dökün ve üzerini granola, çikolata ve incir dilimleriyle süsleyin.
2 saat soğutup puding olarak da tüketebilirsiniz.
Vegan aquafaba kurabiye (20 kurabiye)
NE LAZIM?
◊ 150 gr nohut (aquafaba için)
◊ 2 yemek kaşığı aquafaba
◊ 100 gr bitkisel margarin
◊ 1/2 su bardağı esmer şeker
◊ 1 çay kaşığı vanilya özü
◊ 1 ,5 su bardağı tam buğday unu
◊ 1/2 çay kaşığı kabartma tozu
◊ 1 çay kaşığı deniz tuzu
◊ 2 yemek kaşığı kuru meyve ve
bitter çikolata parçaları
NASIL YAPARIM?
◊ Geceden ısladığınız nohudu üzerini geçecek kadar suda haşlayın. Suyunu yani aquafaba’yı bir kaba süzün. Aquafaba’yı köpürene kadar çırpın.
◊ Margarin ve şekeri bir kapta karıştırıp vanilya özünü ekleyin. Kuru malzemeleri karıştırıp margarinli karışıma ekleyin. Aquafaba’yı ilave edin ve karıştırın.
◊ Hamurdan parçalar koparıp elinizle yuvarlayın. Yağlı kâğıt serili tepsiye yerleştirin. 180 derecede 10-12 dakika pişirin.
Paylaş