Unutkanlık haberleri sayfasında Unutkanlık hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 2344 Unutkanlık haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Bir film izlerken bazen oradaki popüler oyuncunun adı dilimizin ucuna gelir ama bir türlü hatırlayamayız. Anahtarımızı veya cüzdanımızı arada sırada bir yerlerde unutabiliriz. Dün akşam ne yediğimiz de şıp diye aklımıza gelmeyebilir. Uzmanlara göre bunlar normal ancak unutkanlıkta bazı belirtiler kırmızı alarm olabilir.
#Hazan Aköz IşıkAydın’da kurulan hayvan pazarında ilginç bir unutkanlık vakası yaşandı. Her hafta, çakmak, telefon, tespih gibi cepte taşınan çeşitli eşyaların unutulduğu pazarda bu defa dalgın bir vatandaş iki adet danasını birden unutup gitti. Zabıtaya teslim edilen danaların sahibi, Celepler Odası’nın uzun uğraşları sonucu bulundu.
#AydınKısa ya da uzun bir süreliğine evden uzaklaştınız, kedinizin gündelik ihtiyaçlarını karşılaması, onun bakımını yapması için bir arkadaşınız ya da tanıdığınızdan yardım istediniz. Bu süre sona erince eve dönüş yolunda siz de kedinizin size nasıl tepki vereceğini merak ediyor musunuz? Küskün mü davranacak yoksa olanları yaşanmamış mı sayacak? Ya da zaten bütün bunlar onun hiç umurunda değil mi? Esasında onun üzülmemiş olmasını dilemek açısından, bunları hiç umursamamış olması en doğru senaryo. Ama o zaman aramızda kurduğumuzu sandığımız bağ ne olacak? Boşuna mı yaşandı her şey yani?
#KediDünyada 55 milyondan fazla kişinin demans hastalığıyla yaşadığını söyleyen Türk Nöroloji Derneği’nden Prof. Dr. Neşe Tuncer, hafızayı korumak için yapılması gerekenleri anlattı: “Yeni şarkı sözleri öğrenmek, yeni tarifler denemek, yaşadığımız yerlerde bilmediğimiz yerleri keşfetmek, kaybolup yol bulmak...”
#Dünya Alzheimer GünüYaşam koşullarının iyileşmesi, hastalıkların tedavi yöntemlerinin gelişmesi insan ömrünü uzatırken ileri yaşta ortaya çıkan Alzheimer gibi hastalıkların ise görülme sıklığı da arttı. Beynimiz de tıpkı diğer organlarımız gibi yaşlanıyor ancak doğru bakımla beyin yaşlanmasının yavaşlatılabilmesi mümkün olabilir. Beynini doğru kullanan kişi, 100 yaşına da gelse hafızası, zihni pırıl pırıl oluyor. Unutkanlıkla ilgili başlangıçta erken önlem alınması önemlidir. Alzheimer’da unutkanlığın ancak yüzde 5-10’u genetiktir. Geri kalanı tamamen beyni yanlış kullanmayla ilgilidir.
#AlzheimerKoronavirüsün etkilerini araştırmak üzere İstanbul Tıp Fakültesi'nde 28 Nisan 2020'de Covid-19 Hastaları İzlem Merkezi açıldı. Ve merkez 1 yıllık süreçte koronavirüse yakalanmış ve atlatmış 5 bin hasta üzerindeki çalışmalarının sonuçlarını açıkladı.
#Covid-19 Hastaları İzlem MerkeziKoronavirüsün etkilerini araştırmak üzere İstanbul Tıp Fakültesi'nde 28 Nisan 2020'de açılan Covid-19 Hastaları İzlem Merkezi 1 yılda hastalığa yakalanıp atlatmış 5 bin hasta üzerindeki çalışmalarının sonuçlarını açıkladı. Merkezin sorumlusu Öğretim Üyesi Doç. Dr. Murat Köse, "Birinci yılın sonunda orta yaşlı erkeklerde bellekte zayıflama ve konsantrasyon güçlüğünün ön plana çıktığını gördük. Yine bir yılın sonunda orta yaş üstü kadınlarda ise saç dökülmesinin giderek arttığını tespit ettik" dedi.
#KoronavirusKonya'da Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. İbrahim Erayman koronavirüs hastalarındaki yeni belirtiyi açıkladı. Doç. Dr. Erayman bazı koronavirüs hastalarında pıhtı atmasına bağlı unutkanlık belirtilerinin başladığını söyledi.
#KoronavirüsYaşantımız boyunca birçok bilgi öğreniyor ve bu öğrenilmiş bilgileri daha sonra kullanmak üzere belleğimizde saklıyoruz. Ancak belleğimiz birçok sorundan etkilenebiliyor ve kapasitesi sınırsız olsa da işlevini yerine getiremeyebiliyor. Bu durumda ise unutkanlık devreye giriyor.
#UnutkanlıkAlzheimer hastalığının en sık görülen demans türü olduğuna dikkat çeken Nöroloji Uzmanı Uzm. Dr. Şebnem Usta, özellikle pandemi döneminde Alzheimer hastalarının insanlarla iletişimi, azaldıkça hastalık süreçlerinin hızlanma eğilimi gösterebileceğini dile getirdi. Usta, “Hastanın yaşam alanı mümkün olduğunca değiştirilmemelidir” uyarısında bulundu.
#AlzheimerGün geçtikçe artan unutkanlık sorunu, bazı besinlerin düzenli tüketilmesiyle giderilebiliyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı Aslı İçingür, güçlü bir hafızaya sahip olmak için özellikle orman meyveleri ve omega 3'ten zengin bir beslenmeye yönelmeniz gerektiğine dikkat çekiyor.
#UnutkanlıkYoğun iş temposu sonucu, çoğu kişinin unutkanlıktan yakındığına dikkat çeken Nöroloji Uzmanı Dr. Özge Altıntaş Kadırhan, “Kişi, aslında yoğunluktan dolayı kaydedemediği bilgiyi hatırlayamadığını sanır ve unuttuğunu düşünür. Demans hastaları ise farklı olarak, kaydedilen bilgiyi geri dönüşümsüz olarak unutabilir” dedi.
#DEMANSYeni bir araştırma DEHB’li bireylerin yaşam beklentisinin sağlıklı bireylere göre önemli ölçüde daha kısa olduğuna, kadınların dokuz erkeklerin ise yedi yıl daha az yaşandığına işaret ediyor. Peki, DEHB neden bir süredir artış gösteriyor? Nasıl belirtilerle ortaya çıkıyor? En önemlisi neden yaşam süresini kısaltıyor? Uzman Psikolog Deniz Mutlu, hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#SağlıkYüz yıl yaşamış insanlardan öğrenebileceğimiz çok şey var. Bizim kırklı yaşlarımızda belimiz, sırtımız, dizlerimiz ağrımaya, yataktan yorgun kalkmaya, unutkanlık yaşamaya başlıyoruz. Peki bu insanlar 100 yaşına kadar nasıl sağlıklı ve dinç kalabiliyor? Kimi uzun ve sağlıklı bir ömrün sırlarını beslenmesine bağlıyor kimi sosyal ilişkilerine kimi de aşka…
#SağlıkTüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de nüfus giderek yaşlanıyor ve bu durum hafıza kaybı, düşünme yeteneğinin azalması, dikkat eksikliği ve kişilik değişiklikleri gibi belirtilerle kendini gösteren demans hastalığı ile daha sık karşılaşacağımız anlamına geliyor.
#Buğra BuyrukçuVedat Milor, el titremelerinin nedeninin parkinson değil ağır metal zehirlenmesi olduğunu açıkladı. Milor’un rahatsızlığına dikkat çeken uzmanlar, plastik su şişelerinden, konservelere kadar kullandığımız pek çok şeyde ağır metale maruz kaldığımızı söyledi ve korunma yollarını anlattı...
#Vedat MilorSon yıllarda okullarda veliler, üniversitelerde gençler, ofislerde iş arkadaşları arasında sıkça konuşulan ortak şikayetlerden biri de ‘Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu’ (DEHB). Herhangi bir nedenle dikkat dağınıklığı yaşayan kişiler, sosyal medyada birkaç belirtinin sıralandığı kısa ve yüzeysel videolarla kendilerine hemen DEHB tanısı koyuyor. Bu videolar her geçen gün yaygınlaşıyor ve çeşitleniyor. Öyle ki bu videolarda söz konusu bozukluğa ilişkin sloganların yazıldığı kahve kupaları ve tişörler pazarlanıyor, hatta DEHB üzerine yazılmış bir marş bile karşımıza çıkıyor. Peki günlük yaşam pratiklerini sekteye uğratacak kadar ciddi bir norögelişimsel bozukluk olan DEHB, konuşulduğu kadar yaygın mı yoksa özellikle gençler arasında ‘ben DEHB’liyim’ demek bir moda, farklı olma çabası ya da başarısızlığa karşı bir kılıf mı? Uzmanlara sorduk.
#DEHBBugün gerçekleşecek dolunayla haftaya kafası karışık bir şekilde giriyoruz. Çünkü İkizler burcunun 23’üncü derecesinde meydana gelecek bu dolunay enerjimizde dalgalanmalara, unutkanlıklara, iletişim problemlerine neden olabilir. Zihnimiz daha hızlı çalışacak ama bilgi kirliliğine de dikkat etmeliyiz aynı zamanda.
#Dinçer GünerSon iki yıldır bütün dünyanın merakla takip ettiği bir konu Bruce Willis'in sağlık durumu.... Bu da boşuna değil elbette. Gençlik yıllarından orta yaşına kadar kamera karşısında canlandırdığı karakterlerle hafızalara kazınan Willis, büyük olasılıkla hiç planlamadığı şekilde erkenden emekliye ayrılmak zorunda kaldı.
#Bruce WillisGece yatağınıza yattığınızda uykuya dalmakta zorlanıyorsanız, uykuya daldığınız halde sabahları yorgun uyanıyorsanız artık bir an önce rahat uymak için süreci kolaylaştıracak önerileri hayatınıza geçirme zamanı gelmiş demektir. Uykusuzluk için derlediğimiz bu haftaki yazımızı pijamalarınızı giyip okumaya başlayabilirsiniz. Şimdiden iyi uykular...
#SağlıkTürkiye’yi derinden sarsan Narin cinayetinin ilk duruşması dün yapıldı. Küçük kızı katletmekle suçlanan amcası Salim, annesi Yüksel ve abisi Enes Güran ile cesedi saklayan komşu Nevzat Bahtiyar ilk kez hâkim karşısındaydı. Ancak 4 sanık yine sustu, onlarca kez ‘Bilmiyorum, hatırlamıyorum’ dedi...
#NarinÖnümüzdeki dönem tüm burçlar için zorlayıcı olacak. Çözülmesi gereken krizler, hem iş hem özel hayatımızda güç savaşları bizi bekliyor. Çoğumuz, görünenin değil, derinlerde olanın peşine düşebilir, sırları açığa çıkarmak isteyebiliriz.
#AstrolojiBoşanmaların sayısındaki artış, bazı taraflar için aynı rahatlıkla karşılanamıyor. Sokak cinayetleri ise polisin yeterince kontrol sağlayamaması ve yasal boşluklar nedeniyle artış gösteriyor. Çocuklarımızı kontrol edemiyoruz ve onlara yeterince sevgi veremiyoruz. Uyuşturucu, tarihte hiç olmadığı kadar yaygınlaşıyor. Türkiye için üzücü sonuçlar doğuran bir tablo bu. Çok daha iyisini yapabilir, çözüm üretebiliriz.
#Şiddet38 yaşında altına kaçırmaya, arabaların önüne atlamaya, hırsızlık yapmaya, çocuk gibi davranmaya başladı. Doktorlar bunun depresyon ve tip 2 diyabetten kaynaklandığını düşündü ancak yapılan nörolojik testler sonucunda kendisine yıkıcı bir tanı kondu: Erken yaşta demans! Stefan Tankov'ın ani değişimini eşi Sile anlattı.
#DemansAlzheimer 21’inci yüzyılın kâbusu. Her 3,2 saniyede bir kişi bu hastalığa yakalanıyor. Hem hastanın hem de ona bakanların yaşam kalitesi her gün biraz daha düşüyor, çaresizlik evlere ateş düşürüyor. Bu derlemeyi bir gazeteci olarak değil, sekiz yıldır bu illetle mücadele eden bir babanın kızı olarak yazıyorum. İçinde bol miktarda bilgi ve gerçekle birlikte test edilmiş deneyim ve moral bulacaksınız. Okuyan ferahlık bulsun, Alzheimer Günümüz (21 Eylül) kutlu olsun…
#AlzheimerGeçmek bilmeyen zihinsel ve fiziksel yorgunluk, unutkanlık, kaslarda güçsüzlük, el ile ayaklarda oluşan karıncalanma, uyuşma ve yanma hissi… Yaşam kalitemizi ciddi boyutlarda etkileyen bu sorunların nedeni ‘vitamin eksikliği’ olabiliyor!
#VitaminBalık burcunda meydana gelecek olan Neptünyen Ay tutulmasının etkisini uzun bir süre hissedeceğiz. Hayallere dalacağımız; rüyaların, sezgilerin öne çıkacağı mistik bir süreç bizi bekliyor. Kabuğumuza çekilmek, yalnız kalmak isteyeceğimiz bu dönem uzun yolda arabadayken sis bastırması gibidir.
#AstrolojiVenüs perşembe günü Terazi burcuna geçiyor, 23 Eylül’e kadar burada seyahat edecek. O zarif gezegen, nihayet evinde! Aşk hayatımızda Hollywood filmlerindeki gibi bir romantizm rüzgârı esebilir. Koçlar ‘biz’ demeyi öğrenecek, Aslanlar kelimeleriyle büyüleyecek. Akrepler iç, Oğlaklarsa işyeri dengelerine odaklanacak.
#Dinçer Güner