Günümüzde kullanımı çok yaygın olan matcha ve keçiboynuzunun her türlü besin grubuna yakışmasının yanında sağlığımıza da bir çok katkısı olduğunu biliyor muyuz? Menülerde başrol olmaya başlayan ve reyonları kasıp kavuran besin türlerini; alışveriş listemizde “olmazsa olmazların” arasına almadan önce iyice tanıyalım…
#KeçiboynuzuMeyve sağlıklı bir besin ama her meyvenin az veya çok fruktoz, yani şeker içerdiği de kesin. Fruktozun ise “azı karar, çoğu zarar”. İşte bu nedenle her yiyecek gibi meyveleri de “kararında” tüketmek ve bu arada ne zaman ve nasıl yeneceklerini bilmek gerekiyor. Nasıl mı? Buyurun...
#Osman Müftüoğlu22 yıllık kalp ve damar cerrahisi uzmanı Dr. Mahmut Akyıldız’ın (47) eli sadece neşter ve kateter tutmuyor. İstanbul, Riva’da kurduğu doğal yaşam üssünde kah çobanlık yaparak keçilerini meraya götürüyor kah kazması ve küreğiyle toprağa tohum atıp fide ekiyor. Çocuklarını daha doğal bir ortamda yetiştirmenin temellerini atıyor
Koroner arter hastalığı ile oluşan kalp sorunları (kalp krizleri, ani ölümler, ritim bozuklukları, kalp yetmezliği) modern tıbbın temel ilgi alanlarından biridir. Nedeni, koroner arter hastalıklarının hemen her ülkede ölüm sebeplerinin ilk sırasında yer almasıdır. Ortalama hayat süresinin uzaması konuya ilgiyi daha da çoğalttı. Çünkü yaşam süresinin uzaması daha fazla koroner kalp hastası anlamına geliyor.
2024 yılının ocak ayında prostat kanserine yakalandığı açıklanan İngiltere Kralı 3. Charles'ın iyileşme sürecini hızlandırmak ve kanseri yenmek amacıyla kırmızı et tüketmeyi bıraktı. Her zaman yediğine içtiğine dikkat eden kral, artık daha özenli davranıyor ve kırmızı eti diyetinden tamamen çıkardı. Peki kırmızı et ile kanserin ilişkisi nedir? İşlenmemiş et de riskli mi? Ne sıklıkla tüketmeliyiz? Uzmanlar ne diyor?
#Kral CharlesOxford İngilizce Sözlüğü’nün ‘brain rot’u (beyin çürümesi) 2024’ün kelimesi seçmesi günlerdir tartışılıyor. İstanbul Bilgi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erkan Saka’ya göre sosyal medyada uzun süre düşük kalite içeriğe maruz kalmak derin düşünme ve analiz yeteneğimizi zayıflatabilir. Acıbadem Hastanesi’nden Prof. Dr. Kayıhan Uluç da “Sosyal medyayı tamamen hayatımızdan çıkarmak gerçekçi değil ama bilinçli kullanım şart” diyor.
#Oxford İngilizce SözlüğüBaşlığı okuyanlar “E, kış geldi. Yağmur yağacak, barajlar dolacak” diye düşünüyor olabilir. Ancak son 10 yıldır ciddi derece kuraklık yaşıyoruz. Öyle ki İstanbul’un suyunu sağlayan 10 barajdaki doluluk oranı kurak ve yağışsız geçen bir yazın ardından yüzde 30’lar seviyesine düştü. Alibeyköy ile Kazandere ve Papuçdere barajlarındaki doluluk oranı ise yüzde 10’un altında. Hesaplamalara göre İstanbul’un 85 günlük suyu kaldı. Bence sorulması gereken şu; yağmur yağsa bile barajlar hepimize yetecek kadar dolar mı? Su stresi yaşamamak adına neler yapılmalı?
#İstanbulİki çocuk babası Paul Cherry doktora gitmeye karar verecek kadar kendini kötü hissettiğinde 40'lı yaşlarının ortasındaydı. Cherry, “Çok yorgundum, sürekli uyuyordum ve kendimi alışılmadık derecede halsiz hissediyordum. Çişimi yaparken de canım acıyordu” diye anlattı. Yaşadığı belirtilerin ardından ise hiç akla gelmeyecek bir hastalık çıktı
#NAFLDİstanbul’da yaz aylarındaki düşük yağış ve artan su tüketimi nedeniyle barajlardaki doluluk oranında kayda değer bir düşüş yaşanıyor. Eylül ayında yüzde 44.38 olan ortalama doluluk oranı, şu an yüzde 33.6’ya geriledi. Özellikle Alibey, Kazandere ve Pabuçdere barajlarındaki doluluk oranı neredeyse dip seviyede bulunuyor. Peki İstanbul’da susuz bir kış yaşamamak için barajlardaki doluluk hangi seviyeye gelmeli? Prof. Dr. Meriç Albay, hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#İstanbul Barajları