Güncelleme Tarihi:
Türk Diyabet Cemiyeti Başkanı Prof. Dr. Nazif Bağrıaçık, diyabetin, kan şekerinin yükselmesiyle kendini gösteren kronik bir hastalık olduğunu söyledi.
Hastalığın fazla su içme, idrar yapma, çok yemek yemeye rağmen zayıflama, halsizlik ve dermansızlıkla kendini gösterdiğini, daha sonra ise göz, böbrek, kol ve bacak damar bozukluklarına neden olduğunu kaydeden Prof. Dr. Bağrıaçık, „Bu hastalık, kalıtımsal bir hastalıktır. Anne veya babası tarafında diyabet olanlar, aşırı şişmanlar, iri çocuk veya ölü doğum yapan kadınlar, risk grubuna girer“ diye konuştu.
Prof. Dr. Nazif Bağrıaçık, hastalığın çıkışını hazırlayan faktörlerin başında çocukluk çağında yaygın olan virüs hastalıkları, beslenme alışkanlıklarındaki aşırı şeker, yağ ve un tüketimi ile akraba evliliklerinin geldiğini bildirdi.
Erken tanı önemli
Diyabetten korunmada erken tanının önemine dikkati çeken Prof. Dr. Bağrıaçık, “İnsanlar düzenli olarak kan şekeri ve kan yağlarını ölçtürmeli, ayaklarını ve derilerini kontrol ettirmeli, kan ve idrar tahlili yaptırmalı, tansiyonunu sık sık ölçtürerek göz muayenesi olmalı ve sigara içiyorsa bırakmalı“ dedi.
Diyabetlilerin özellikle strese, kirli havaya ve iklim değişikliklerine de dikkat etmesi gerektiğini ifade eden Prof. Dr. Bağrıaçık, bu tür ortamların hastaları olumsuz yönde etkilediğini söyledi.
„Cemiyet olarak 31 ayrı yörede 765 bin kişi üzerinde yaptığımız taramada, diyabet sıklığını yüzde 2.8 olarak bulduk“ diyen Prof. Dr. Bağrıaçık, şöyle devam etti:
„Dünyada 2000 yılı itibariyle 175 milyon şeker hastası var. Bunun 30 milyonu ABD’de, 32 milyonu Avrupa’da, 3 milyonu da Türkiyede’dir. Araştırma sonuçlarına göre 2010 yılında Türkiye’de şeker hastası sayısı 6 milyona, 2025 yılında ise 10 milyona çıkacak. Dünyada bu rakam 2010 yılında 250 milyon, 2025 yılında ise 300 milyon olacak.“
Prof. Dr. Bağrıaçık, Türkiye’de diyabetin kadınlarda yüzde 65, erkeklerde ise yüzde 35 oranında görüldüğünü, kentsel bölgelerde diyabetin kırsal bölgelere oranla 3 kat daha fazla olduğunu belirterek, „Türkiye’de bilinen her diyabetliye karşı 3 katı bilinmeyen gizli diyabetli var. Bir başka deyişle 3 milyon olan diyabetli sayısı total olarak 12 milyondur“ diye konuştu.