Güncelleme Tarihi:
Keçiboynuzu
Başta ekmek ve pek çok buğday özlü hamurişlerinin temelinde yer alan, tahılların öğütülmesiyle elde edilen “unun” kullanımına sık sık ihtiyaç duyarız.Unutmamamız gereken asıl nokta; besinlerden aldığımız demir,kalsiyum ve çinko gibi minerallerin katkılarını azaltığı için un tüketimi oldukça sınırlı olmalıdır. Sınırlayacağımız durumlarda, benim siz tavsiyem beyaz unun rolünü “keçiboynuzu ununa” devretmek olacaktır.
• Keçiboynuzu, önemli bir antioksidan kaynağı olmasından dolayı vücudumuzun direncini arttırıp hastalıklara karşı savaşmamızı sağlar.
• Bağırsak hareketlerimizi dengeler, kabızlık/ishal gibi sorunların oluşumuna engel olur.
• Karaciğer sağlığımızı korumamızda yardımcı olur.
• Kolestrol ve gluten içermez.
• Glisemik indeksi düşük olduğu için kan şekerinizi dengeler, şeker ihtiyacınızı gidermekle beraber çabuk acıkmanızı önler.
• Lif içeriği yüksek olduğu için tok tutucu özelliğe sahiptir.
Not: Keçiboynuzu özellikle bitter çikolata gibi daha acımsı tatları tercih edenlerin çay saatinde favori tercihleri olacağını söyleyebilirim. Dolayısıyla keklerinizde un yerine tercih edebileceğiniz bir kaynak olabilir.
Matcha
Yeşil çayın toz hali olan “matcha”; Japonya’da yetiştirilebilen oldukça sağlıklı bir çay çeşididir. Her türlü içecek ve yiyeceklerde kullanılabilir. Matcha tozu; yapay toz tatlandırıcı, rafine şeker gibi malzemelerin yerini tutabilecek sağlıklı bir seçenektir. Yüksek oranda kafein içerdiği için, kullanımı konusunda size önerim; gün içinde 1 çay kaşığını geçmemeniz olacaktır.
• Kötü kolesterolü düşürür, iyi kolesterolü yükseltir.
• Metabolizmayı hızlandırır.
• Serotonin hormone salgılatarak, depresyonun oluşumunu önler.
Hazırlayacağımız tariflerde kullandığımız malzemelere hakim olmak; sağlığımıza katkılarını bilmemize,bu sayede neyi ne sıklıkta tüketmemiz gerektiği konusunda bilinçlenmemizi sağlayacaktır. Günümüzde sıkça yaptığımız yanlışlardan biri, bir çok besin türünün “popürlerliği” ne güvenip, içeriklerine hakim olmadan; yanlış miktarlarda ve yanlış alanlarda kullanıyor olmamızı üzülerek belirtebilirim. Bu tarifimizde yer verdiğimiz keçiboynuzu ve matchayı tanımaya başladığımıza göre kekimizde rahatlıkla yer verebiliriz.
Malzemeler:
-3 su bardağı keçiboynuzu unu,
-1 su bardağı yulaf ezmesi,
-1 çay kaşığı tuz,
-1 çay kaşığı kabartma tozu,
-2 çay kaşığı matcha tozu,
-1/2 bardak doğal toz vanilya,
-120 gr laktozsuz süt,
-120 gr badem sütü
-1 tatlı kaşığı keçiboynuzu pekmezi
-1 su bardağı öğütülmüş ceviz
Yapılışı:
• Fırını önceden 175 dereceye ayarlayalım ve kek kalıplarının içini avakado yağı ile yapışmaması için yağlayalım
• Keçiboynuzu unu, yulaf ezmesi, tuz, kabartma tozu, matcha tozu, tatlandırıcı ve doğal vanilya tozunu bir kabın içinde homojen şekilde karıştıralım.
• Bir çırpma teli yardımıyla ayrı bir kapta erimiş hindistan cevizi yağını, yumurtayı, pekmezi ve sütü çırpalım
• Ayrı ayrı hazırladığımız kuru ve sıvı karışımları birbirine iyice karışacak şekilde yedirelim ve öğütülmüş cevizleri ekleyelim
• Kek harcını küçük kek kalıplarına eşit şekilde dağıtalım. Önceden ayarladığımız fırında yaklaşık 20 dakika pişirelim. Pişip pişmediğini anlamak için keklerin ortasına bir kürdan batırıp anlayabiliriz. Afiyet olsun!
Hazırlayan: Melisa Darmar / Femmelle