Matchalı Keçiboynuzlu Kek Tarifi

Güncelleme Tarihi:

Matchalı Keçiboynuzlu Kek Tarifi
Oluşturulma Tarihi: Şubat 19, 2018 12:59

Günümüzde kullanımı çok yaygın olan matcha ve keçiboynuzunun her türlü besin grubuna yakışmasının yanında sağlığımıza da bir çok katkısı olduğunu biliyor muyuz? Menülerde başrol olmaya başlayan ve reyonları kasıp kavuran besin türlerini; alışveriş listemizde “olmazsa olmazların” arasına almadan önce iyice tanıyalım…

Haberin Devamı

Keçiboynuzu

Başta ekmek ve pek çok buğday özlü hamurişlerinin temelinde yer alan, tahılların öğütülmesiyle elde edilen “unun” kullanımına sık sık ihtiyaç duyarız.Unutmamamız gereken asıl nokta; besinlerden aldığımız demir,kalsiyum ve çinko gibi minerallerin katkılarını azaltığı için un tüketimi oldukça sınırlı olmalıdır. Sınırlayacağımız durumlarda, benim siz tavsiyem beyaz unun rolünü “keçiboynuzu ununa” devretmek olacaktır.

Matchalı Keçiboynuzlu Kek Tarifi

• Keçiboynuzu, önemli bir antioksidan kaynağı olmasından dolayı vücudumuzun direncini arttırıp hastalıklara karşı savaşmamızı sağlar.

• Bağırsak hareketlerimizi dengeler, kabızlık/ishal gibi sorunların oluşumuna engel olur.

Haberin Devamı

• Karaciğer sağlığımızı korumamızda yardımcı olur.

• Kolestrol ve gluten içermez.

• Glisemik indeksi düşük olduğu için kan şekerinizi dengeler, şeker ihtiyacınızı gidermekle beraber çabuk acıkmanızı önler.

• Lif içeriği yüksek olduğu için tok tutucu özelliğe sahiptir.                       

Matchalı Keçiboynuzlu Kek Tarifi

Not: Keçiboynuzu özellikle bitter çikolata gibi daha acımsı tatları tercih edenlerin çay saatinde favori tercihleri olacağını söyleyebilirim. Dolayısıyla keklerinizde un yerine tercih edebileceğiniz bir kaynak olabilir.

Matcha

Yeşil çayın toz hali olan “matcha”; Japonya’da yetiştirilebilen oldukça sağlıklı bir çay çeşididir. Her türlü içecek ve yiyeceklerde kullanılabilir. Matcha tozu; yapay toz tatlandırıcı, rafine şeker gibi malzemelerin yerini tutabilecek sağlıklı bir seçenektir. Yüksek oranda kafein içerdiği için, kullanımı konusunda size önerim; gün içinde 1 çay kaşığını geçmemeniz olacaktır.   

Matchalı Keçiboynuzlu Kek Tarifi
• Kuvvetli bir anti-kanserolojen olduğu için kanserden korur.

Haberin Devamı

• Kötü kolesterolü düşürür, iyi kolesterolü yükseltir.

• Metabolizmayı hızlandırır.

• Serotonin hormone salgılatarak, depresyonun oluşumunu önler.         

Matchalı Keçiboynuzlu Kek Tarifi

Hazırlayacağımız tariflerde kullandığımız malzemelere hakim olmak; sağlığımıza katkılarını bilmemize,bu sayede neyi ne sıklıkta tüketmemiz gerektiği konusunda bilinçlenmemizi sağlayacaktır. Günümüzde sıkça yaptığımız yanlışlardan biri, bir çok besin türünün “popürlerliği” ne güvenip, içeriklerine hakim olmadan; yanlış miktarlarda ve yanlış alanlarda kullanıyor olmamızı üzülerek belirtebilirim. Bu tarifimizde yer verdiğimiz keçiboynuzu ve matchayı tanımaya başladığımıza göre kekimizde rahatlıkla yer verebiliriz.

Malzemeler:

Haberin Devamı

-3 su bardağı keçiboynuzu unu,
-1 su bardağı yulaf ezmesi,
-1 çay kaşığı tuz,
-1 çay kaşığı kabartma tozu,
-2 çay kaşığı matcha tozu,
-1/2 bardak doğal toz vanilya,
-120 gr laktozsuz süt,
-120 gr badem sütü
-1 tatlı kaşığı keçiboynuzu pekmezi
-1 su bardağı öğütülmüş ceviz              

Yapılışı:

• Fırını önceden 175 dereceye ayarlayalım ve kek kalıplarının içini avakado yağı ile yapışmaması için yağlayalım
Keçiboynuzu unu, yulaf ezmesi, tuz, kabartma tozu, matcha tozu, tatlandırıcı ve doğal vanilya tozunu bir kabın içinde homojen şekilde karıştıralım.
• Bir çırpma teli yardımıyla ayrı bir kapta erimiş hindistan cevizi yağını, yumurtayı, pekmezi ve sütü çırpalım
• Ayrı ayrı hazırladığımız kuru ve sıvı karışımları birbirine iyice karışacak şekilde yedirelim ve öğütülmüş cevizleri ekleyelim
• Kek harcını küçük kek kalıplarına eşit şekilde dağıtalım. Önceden ayarladığımız fırında yaklaşık 20 dakika pişirelim. Pişip pişmediğini anlamak için keklerin ortasına bir kürdan batırıp anlayabiliriz. Afiyet olsun!

Matchalı Keçiboynuzlu Kek Tarifi

Haberin Devamı

Hazırlayan: Melisa Darmar / Femmelle

BAKMADAN GEÇME!