“Bak şundan içersen öksürüğün şıp diye kesilir” ya da “Sen şunu bir dene akşama ayağa kalkarsın…"Siz de hastayken etrafınızdakilerden benzer cümleler duymuşsunuzdur. Peki büyüklerimizden miras kalan bu karışımlar; eczaneden aldığımız ilaçlar kadar işe yarıyor mu? Besin Alerji Derneği Başkanı Alerji Uzman Prof. Dr. Ahmet Akçay ile birlikte bu karışımları tek tek mercek altına aldık.
#Şifalı KarışımlarTurşunun tarihi insanın yemek yapmaya başlaması kadar eski. Yapılışı hakkındaki tartışmalarsa Yeşilçam’a ilham verecek kadar çeşitli. Herkes bildiği usulde yapmaya devam ededursun, ben size asıl laktofermente turşulardan bahsedeceğim bu hafta...
#Gülay Barbaros AltanŞalgam suyu kilo aldırır mı merak edilen konulardan biridir. Özellikle çoğu kişinin sevmesinden dolayı da şalgam kalorisi araştırılan besinler arasındadır. Bu bakımdan şalgam kilo aldırır mı araştırabilir ve rahatlıkla tüketmeyi ya da tüketmemeyi seçebilirsiniz. Şalgam suyu kilo aldırır mı verdirir mi? Şalgam suyu ile kilo alma ya da verme mümkün müdür detaylıca derledik.
#Sağlıklı YaşamVücudumuzun sağlığı için bazı mineral ve vitaminlere ihtiyaç duyarız. Kolin de bunlardan biri... B vitamini grubu içinde yer alan kolinin yeterli ölçüde alınmaması çocuklarda beyin gelişimini etkiliyor. Özellikle hamilelik öncesi ve emzirme döneminde bebeğin beyin gelişimi için kolin hayati önem taşıyor. Peki bu kadar önemli bir besin olan kolini neden çoğumuz ilk defa duyuyoruz? Uzmanlar hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#KolinYıllarca öğünlerin en sıkı yapılması gerekeni ve ‘baş tacı’ olan kahvaltı son dönemde en çok tartışılanı ve ‘acaba gereksiz mi’ diye sorgulananı oldu... Beslenme trendleri birkaç yılda bir değişir. Bir süredir aralıklı beslenme ve iki öğün yemek popüler. Varlığı ve gerekliliği hatta faydası bu akımlarla birlikte tartışılmaya başlayan kahvaltıyı uzmanlarına sorduk. Doktorlar, diyetisyenler, beslenme uzmanları ve şeflerin farklı görüşleri var. “Gece geç yersen sabah aç uyanırsın. Gece geç ve sabah uyanınca yeme” diyene mi, “Kalıcı kilo vermek isteyen sabah iyi bir kahvaltı etmeli” diyene mi kulak vermeli; okuyun, siz karar verin.
#GazetehaberleriFonksiyonları açısından vücut sağlığı için oldukça önemli olan tiroid bezleri, uyku düzeninden kalbe kadar pek çok metabolik aktiviteyi etkiliyor. Eksik veya fazla çalışması da hayat kalitesini düşürebiliyor. Peki tiroid hastalığının belirtileri neler, kimler risk altında? Tiroid hastaları nasıl beslenmeli, bu konuda nelere dikkat etmeli? Endokrinoloji ve Metabolizma Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ertuğrul Taşan ve Beslenme ve Diyet Uzmanı Özden Örkçü, konuyla ilgili merak edilenleri detaylı bir şekilde anlattı.
#TiroidProf. Dr. Canan Karatay, "Bir meyve yersen 5 kilometre koş ki toksik etkisini vücuttan atabilesin. Tarım zehiriyle yüklü meyveleri yemeyeceksiniz. Elmalarda mineral kalmamış. Çocuk başı gibi elma olmaz. Onun için yemeyin. En sağlıklı meyve zeytindir." dedi.
#Canan KaratayKolajen olmadan olmaz mı? Olmaz! Olmaz çünkü kolajenimiz vazgeçilmez bir hazinemiz. Sadece cildimiz değil kaslarımız, kirişlerimiz ve kemiklerimiz de kolajensiz yapamaz. İçleri boşalır. Yapıları koflaşır. Güçleri azalır ve kırılganlaşır. Yeterli bir kolajen rezervi için akılcı beslenmeli gerektiğinde de dışarıdan kolajen desteği almalıyız. Yaş ilerledikçe ona ihtiyaç artıyor. Biz yaşlandıkça da doğal kolajen üretimimiz azalıyor.
#Osman MüftüoğluKolajen bedenin mihenk taşı. Tıpkı kas ve kemikler gibi o da biz yaşlandıkça azalıyor. O azaldıkça da cilt, kas, eklem, kemik kısacası bedendeki hemen her türlü destek dokusu daha erken yaşlanıyor. İşte bu nedenle yaş 40’ı geçince “kolajenine sahip çık” gibi bir kampanyayı süratle devreye sokmak gerekiyor. En mühimi de kolajeni bol besinlere müracaat etmek. Peki hangi besinlerde daha çok kolajen var? Liste uzun. İlk 5 bence en önemlileri...
#Osman MüftüoğluÇocuk büyütmek sadece sevgi ve ilgi değil, bilgi de ister. Onların özellikle ne yiyip içtikleri önemlidir, ciddi dikkat gerektirir. Büyüme çağında bir çocuğunuz varsa, öncelikle şu üç maddenin eksikliği konusunda dikkatli olmanızı öneririm: Demir, Omega-3 ve D vitamini. Peki bu üçlü için nasıl bir yol, yöntem, strateji izlemelisiniz? Onları nasıl ve nelerle beslenmelisiniz? Buyurun...
#ÇOCUKBazı şarlatanlar her hastalığı otla çöple tedavi edebilecekleri iddiasından vazgeçmiyor. Ot-çöp tüccarlarının en iddialı oldukları alanlardan biri de şeker hastalığı. Oysa bugüne kadar şeker hastalığının tedavisinde işe yarayabileceği net ve açık olarak gösterilmiş herhangi bir bitkisel ürün, ilaç olmadı...
#Osman MüftüoğluHaberlerde mutlaka meyve ve sebzelerin fiyatlarındaki aşırı artış konu ediliyor. Domates anormal pahalı deniyor. Pazarcıya mikrofon tutuluyor, o da “Evet, bize de gelişi çok pahalı zaten” diyor. Hemen ardından vatandaşa mikrofon tutuluyor, “Mahvolduk, bu ne anormal fiyat! Domates alamayacak mıyız?” diye isyan ediyor.
#Yonca Tokbaş