Rönesansımızın, durgunlaşsa da, 20. yüzyıla büyük bir tarihi kırık ya da uçurumla değil, yoğunluğunu kaybederek ve yavaşlayarak ulaştığı açıktır. Aksi takdirde, 19. yüzyılda orduda tıbbın, kimyanın, veterinerliğin ve coğrafyanın kendi ölçülerimiz içinde gelişmesini; Batı ilmi ve üniversitesine doğru yüksek okullar aracılığıyla atılan adımları izah etmek mümkün değildir. 20. yüzyıl Türkiye’sinin atılımlarının kökü buradadır. Eksikliklerinin ve gereken yoldan sapmalarının köklerini de burada aramak gerekir.
#Türkiye RönesansıCumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülleri töreninde yaptığı konuşmada, “Bugün George Orwell olsa sizi ayakta alkışlardı. O yetmez Daniel Defoe de kalkar o da alkışlardı. Sizin sahici dostlarınız sanatçılar ve edebiyatçılar arasındandır” diyen Alev Alatlı, CNNTürk'te Şirin Payzın ile 360 programında "Erdoğan'ı gerçekten övdüğüm taraflar var ama konuşmada bir uyarı da var. Bu konuşmayı en çok Erdoğan anladı" diye konuştu.
Trendyol Süper Lig'in 37. haftasındaki olaylı derbide Fenerbahçe, Galatasaray'ı 1-0'la geçerken Hürriyet yazarları Fırat Aydınus, Güntekin Onay, Mehmet Arslan ve Uğur Meleke, Futbol Konseyi'nde derbiyi masaya yatırdı.
#DerbiGioachino Rossini “Maometto II veya Maometto secondo” adlı operasında, Eğriboz valisi Erisso’nun kızı Anna ile Fatih’in kendi kimliğini gizleyerek başladığı bir aşk hikâyesini ele alıyor. Tabii farazidir. Ankara 1990’lardaki ilk temsilinden sonra şimdi İstanbul’daki Devlet Operası’nın yeni atılımları içerisinde yer edecek bir olay başlattı. Özgün, dünyaya hitap eden bir performans ve sahneleme söz konusu.
#Maometto IIKültürel bakımdan ‘Yeni bir Perikles dönemi’, ‘Altın çağ’, ‘Weimar Rönesansı’ gibi ifadelerle anılan Weimar Cumhuriyeti, Almanya’da imparatorluğun sonuyla başlayıp Nazilerin iktidarı ele geçirmesiyle sona eren dönemin adıdır. Peter Gay’in ‘Weimar Kültürü’ kitabı, bu dönemin biyografisi olarak okunabilir.
#Weimar KültürüYeşim Salkım denince aklınıza ne geliyor? Müzisyen mi, Altın Portakallı oyuncu mu? Aşk kadını mı, zengin koca avcısı mı? Polemikler kraliçesi mi, dobra insan mı? Bir dönemin güçlü kadını mı, çarkların arasına sıkışmış bir mağdur mu? Kendisine sordum: “Zaten olmayan bir gücüm vardı. Küfür kasetini hatırlatırım sana. Bir kadına yapılacak en ağır hakareti duydu bu kulaklar. Hangi güç?”
#Yeşim SalkımYeşim Salkım denince aklınıza ne geliyor? Müzisyen mi, Altın Portakallı oyuncu mu? Aşk kadını mı, zengin koca avcısı mı? Polemikler kraliçesi mi, dobra insan mı? Bir dönemin güçlü kadını mı, çarkların arasına sıkışmış bir mağdur mu? Kendisine sordum: “Zaten olmayan bir gücüm vardı. Küfür kasetini hatırlatırım sana. Bir kadına yapılacak en ağır hakareti duydu bu kulaklar. Hangi güç?”
#Yeşim SalkımSoyadı ‘Seferoğlu’ olan Rizeli annesinden maceraperestliği ve sanatçı yönünü, ‘Özgür’ soyadlı babasından hür ruhunu ve 20 yılını geçirdiği Japonya’dan bizim onu tanıdığımız ‘Kato’luğunu almış… Türkiye’de çağdaş geleneksel sanatın öncülerinden, ‘mavi saçlı sultan’ Günseli Kato ile buluştuk. Hem eski albümleri karıştırdık hem güncel sanat eğilimlerini konuştuk…
#Günseli KatoSoyadı ‘Seferoğlu’ olan Rizeli annesinden maceraperestliği ve sanatçı yönünü, ‘Özgür’ soyadlı babasından hür ruhunu ve 20 yılını geçirdiği Japonya’dan bizim onu tanıdığımız ‘Kato’luğunu almış… Türkiye’de çağdaş geleneksel sanatın öncülerinden, ‘mavi saçlı sultan’ Günseli Kato ile buluştuk. Hem eski albümleri karıştırdık hem güncel sanat eğilimlerini konuştuk…
#Günseli Kato‘Cesur Eğitim Hedefleri’ kitabı Türkçe yayımlanan küresel eğitim uzmanı, Harvard Üniversitesi Uluslararası Eğitim Politikası Bölüm Başkanı Prof. Fernando M. Reimers ile pandeminin eğitime etkisini, yenilikçi çözüm tasarımlarını ve dünya eğitimini konuştuk...
#Fernando Reimers19. yüzyıl başında Lord Elgin, Osmanlı Devleti nezdinde Britanya Büyükelçisi idi. Lord Elgin, harabeye dönmüş Atina–Parthenon mabedindeki alınlıkları alenen yürüttü ve İngiltere’ye nakletti. Boris Johnson henüz başbakan değilken “Lord Elgin Mermerleri”nin Yunanistan’a iadesinin doğru olacağını söylemişti. Yıllar sonra Başbakan Boris Johnson, “Müze otoriteleri buna karar verirse niye olmasın” dedi. Hiç kuşkunuz olmasın, müze otoriteleri, bu teklife hiç razı olmazlar.
#Lord ElginAileden müzisyen olunca, evde orkestra provaları yapılınca böyle oluyor demek ki... Saksafon üstadı Muhittin Paydaş, 3 yaşında davul öğretip 5 yaşında albüm yaptığı oğluna kornayı da sorarmış, çay kaşığı sesinin ritmini de. Sonuç, 20 yıl sonra patlama yapan Türk pop müziğinde ortaya çıktı. 90’lı yıllarda Kayahan’dan Nilüfer’e, Mirkelam’dan Sertab’a hangi taşı kaldırsanız altından ya aranjör, ya besteci ya da söz yazarı olarak onun adı var: İskender Paydaş. Hayatta iki kere şöhret olmuş nadir bir müzisyen...
#İskender PaydaşAileden müzisyen olunca, evde orkestra provaları yapılınca böyle oluyor demek ki... Saksafon üstadı Muhittin Paydaş, 3 yaşında davul öğretip 5 yaşında albüm yaptığı oğluna kornayı da sorarmış, çay kaşığı sesinin ritmini de. Sonuç, 20 yıl sonra patlama yapan Türk pop müziğinde ortaya çıktı. 90’lı yıllarda Kayahan’dan Nilüfer’e, Mirkelam’dan Sertab’a hangi taşı kaldırsanız altından ya aranjör, ya besteci ya da söz yazarı olarak onun adı var: İskender Paydaş. Hayatta iki kere şöhret olmuş nadir bir müzisyen...
#İskender PaydaşŞair, yazar ve fikir adamı Sezai Karakoç'un vefatı toplumun her kesiminde üzüntüyle karşılandı. Edebi ve düşünce hayatını "Diriliş Nesli" olarak tanımladığı gençliğin yetişmesine adayan mütefekkir Sezai Karakoç'un fikir dünyası, 1950'li yıllardan bugüne ve gelecek nesillere rehber olma özelliği taşıyor.
#Sezai KarakoçWORLDEF Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Nart "e-ticaretin Davos'u olma yolunda hızla ilerleyen forum, dünyanın önde gelen e-ticaret firmalarını (21 Ekim'de) buluşturarak katılımcılara yeni network imkanı sağlayacak" dedi.
#World E-Commerce Forum“Faka Bastın”, “Hovarda”, “Gel Günaha Girelim”, “Hoşgeldin Hüzün”, “Mucize”... 90’lar pop deyince akla ilk gelen isimlerden Emel Müftüoğlu. Ama müzikten elini ayağını çekti, şimdi onu sadece dizilerde oyuncu olarak görebiliyoruz. Kendine göre sebepleri var. Hadi bu hafta ikilemli sorulara sizi de dahil edelim: Haklı mı, haksız mı?
#Emel MüftüoğluBizim çocukluğumuzda 6 Ekim’de (bugün) “İstanbul’un düşman işgalinden kurtuluşu” kutlanırdı... Çokpartili rejimden sonra, kafalarda Osmanlı mantığı ağır basınca, İstanbul’un fethini kutlamaya başladık... Bu konuda Cumhuriyet’in saygın yazarı rahmetli İlhan Selçuk epey yazdı:
#YAZAROrtaçağın dünyasında ister İslam ister Endülüs ve Avrupa olsun İbn-i Sina veya Batı telaffuzuyla Avicenna, filozofların ‘meliki’ yani ‘prensi’ olarak bilinir. İran’da, Orta Asya’da hükümdarların ilmi ve felsefi anlamda takdirini hatta hayranlığını kazandığı gibi, hazık bir hekim olarak tedavileriyle de tanındı.
#YAZARDarbeci general Halife Hafter’in askeri yenilgilerinin ardından birden ateşkes yanlısı taraf sergileyen Mısır Cumhurbaşkanı Sisi, Libya’ya harekât tehdidinde bulundu. Mısır’ın asıl güvenlik sorununun Libya değil Etiyopya olduğunu savunan kişiler Sisi’yi ülkesinin karşısındaki gerçek tehlikeye göz yummakla suçluyor.
#Gazetehaberleri