Anne olmayı zorlaştıran, hatta bazen engelleyen en önemli sorunlardan biri de tüplerdeki sorunlar. Gebe kalmak için yumurta ve spermin kadınlardaki tüplerde birleşmesi gerektiğini söyleyen Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı, Tüp Bebek Merkezi Direktörü Doç. Dr. Tayfun Kutlu ile Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Dr. Ebru Öztürk Öksüz, çok önemli bilgiler verdi.
#Anne Olmayı Engelleyen ŞeylerBir yıllık korunmasız ilişkiye rağmen gebe kalınamaması olarak tanımlanan kısırlık yüzünden çiftlerin yüzde 15’inin tüp bebek merkezlerine başvurduğunu söyleyen Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Prof. Dr. Bülent Baysal tüp bebekle ilgili son tedavi yöntemlerini anlattı.
#Tüp Bebekİstediği halde çocuk sahibi olamayan çiftlerin imdadına tüp bebek olarak da bilinen yardımcı üreme yöntemleri yetişiyor. Her 100 çiften 15’inin yaşadığı kısırlık sorununu aşacak yeni yöntemler tıp dünyasında heyecan yaratmaya devam ediyor. Kimi deneme aşamasında kimi rutin uygulamaya giren yöntemler, giderek daha fazla aileye anne-baba olma umudu ve şansı veriyor. Yazı dizimizde yüz güldüren ve gelecek vaat eden yöntemleri bulacaksınız.
#GazetehaberleriÖzlem Başköy şimdi iki yaşında olan oğlu Umut’u kucağına almak için tam 14 yıl uğraştı. Oğluna, 12 aşılama, 7 tüp bebek, 3 rahim filmi, 2 histereskopi, toplam 48 seans akupunktur, 10 seans nöral terapi ve ozon tedavisi, 1 düşükle sonuçlanan gebelik ve kürtaj, sayısız doktor görüşmeleri, muayeneler ve tahlillerden sonra kavuştu.
Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Öğretim üyesi Prof. Dr. Murat Sönmezer, meme kanseri nedeni ile acil kemoterapi alması gereken hastalarda gelecekteki doğurganlığı korumak amacıyla regl döneminde başlanması gereken tüp bebek tedavisine, hastaların zaman kaybetmemesi için regl dönemi dışında da başlayıp, embriyo dondurarak Türkiye’de bir ilke imza attı.
12 bin donörle dünyanın ilk yumurta bankasını kuran Valencia Üniversitesi’nin efsanevi dekanı, Türk-Alman Jinekoloji Kongresi için İstanbul’daydı. Alanında ilkleriyle tanınan Prof. Dr. Antonio Pellicer AIDS’li anne-babadan sağlıklı bebek, testis dokusundan elde edilen spermle gebelik gibi başarılara imza atan İspanyol IVI Enstitüsü’nün kurucucusu. Yakında bir merkez de İstanbul’da açacaklar. Yumurtaların da aynen spermler gibi başarıyla dondurulabildiğini ve istendiğinde çözülerek gebelik elde edilebildiğini söylüyor.
Tüp bebek yöntemleri, ileri yaşta gebeliğin tercih edilmesi gibi faktörlerin de etkisiyle artan çoğul gebelikler, prematüre doğumların artışında rol oynayan önemli faktörler. Türkiye’de bir yılda gerçekleşen 1.4 milyon doğumun yaklaşık 130 bini prematüre. Yani her bin doğumdan 107’si 37 haftadan önce gerçekleşiyor. Prematüre bebekleri ve aileleri bekleyen sorunları göğüslemek kolay değil. Güçlükleri aşmak için kuvöz bulmak yetmiyor.
Embriyonlar arasından genetik testle seçilerek dünyaya gelen bu bebeklerden üçünün de ortak özelliği mavi gözlü ve kumral olmaları. Ailelerindeki sağlık sorunları nedeniyle, anne rahmine yerleştirilmeden, henüz 7-8 hücreye bölünmüş embriyonken genetik testle ayıklanan Damla, Ali ve Zeynep bilimin ulaştığı noktanın canlı kanıtları.
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Mustafa Bahçeci, bugüne kadar doğal yollarla bebek sahibi olamayan 6 bin 500 ailenin yüzünü güldürdü, 8 bin 441 çocuğun doğmasına vesile oldu. 1996’da kurduğu Alman Hastanesi Tüp Bebek Merkezi-Bahçeci Kliniği, bugün dünyanın yılda en çok tüp bebek yapan merkezleri arasında. 48 yaşındaki Prof. Dr. Bahçeci, "Japonya’daki KATO, İspanya’daki IVI’den sonra üçüncü kuruluşuz. embriyonlara iyi davranan merkez, başarılı merkezdir" diyor.