Paylaş
Tüp bebek yönteminin hayatımıza girişi ile infertilitede tüm dünyada bir çığır açılmıştır. Bu yolla tüm bebek isteği olan ailelere büyük bir yol açılmıştır. Bu yöntemle pek çok çift bebek sahibi olmuştur.
Tüp bebek işlemi, yumurta ve sperm hücresinin laboratuvar ortamında döllenmesinin ardından gelişen embriyonun anne rahmine nakledilmesidir.
Tüp bebek işleminde başarıyı etkileyen faktörler arasında rahim iç duvar kalınlığı, yumurta kalitesi, sperm sayı ve kalitesi sayılabilir. Bu parçalardan herhangi birinin iyi olduğu durumda değil hepsinin en iyi olduğu durumda gebelik şansı maksimum olacaktır. Bu yöntem her teknoloji gibi zamanla gelişmiş ve pek çok konuda gelişme kaydetmiştir. Örneğin elde edilen embriyonun çevresel faktörlerden ve gaz değişikliklerinden en az etkilenmesini sağlamak amacıyla embryoscope yoluyla inkubatörlerin kapağının daha az açılması sağlanmıştır.
Mikro çip yöntemi de bu yeniliklerden biridir. Sperm seçme yöntemleri günümüz teknolojisinde spermin şekilsel yapısına bakılarak sağlanmaktadır. Bu seçim gerektiğinde yüksek büyütmeli cihazlar ile yapılmaktadır. Bu yolla hem doğrusal yönde en iyi hareket eden hem de şekilsel olarak düzgün sperm yumurtayı döllemektedir. Ancak bu yöntemin vücuttaki sperm seçim yöntemlerinden bazı eksikleri mevcuttur. Rahim ağzında bulunan mukus adını verdiğimiz sümüksü tıkaç, spermlerin buradan geçebilenlerini rahme kabul eden bir süzgeçtir.
Mikro akışkan çip teknolojisi ince bariyerler yoluyla sadece yapısal genetik olarak spermi seçmeye yarayan bir süzgeç görevi görmeyi hedefleyen teknolojilerdendir. Mikro enjeksiyon işlemi için hazırlanan sperm, akışkan çip kanalcıklarına yerleştirilir. Ardından süzülen sperm mikroenjeksiyon işleminde kullanılır. Genetik olarak daha iyi özellikler sahip olan sperm yumurtayı döllediğinde daha kaliteli embriyo elde etme şansı oluşmaktadır. Bilindiği gibi embriyo kaliteli ve rahim onu kabul etmeye hazır ise gebelik şansı daha da artmaktadır.
Paylaş