600 Euro’ya yumurta topluyorlar

Güncelleme Tarihi:

600 Euro’ya yumurta topluyorlar
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 03, 2009 00:00

12 bin donörle dünyanın ilk yumurta bankasını kuran Valencia Üniversitesi’nin efsanevi dekanı, Türk-Alman Jinekoloji Kongresi için İstanbul’daydı. Alanında ilkleriyle tanınan Prof. Dr. Antonio Pellicer AIDS’li anne-babadan sağlıklı bebek, testis dokusundan elde edilen spermle gebelik gibi başarılara imza atan İspanyol IVI Enstitüsü’nün kurucucusu. Yakında bir merkez de İstanbul’da açacaklar. Yumurtaların da aynen spermler gibi başarıyla dondurulabildiğini ve istendiğinde çözülerek gebelik elde edilebildiğini söylüyor.

? Kimler yumurta veriyor?
-Çoğu üniversite öğrencisi. Ekonomik krizden sonra donör olmak isteyenlerde artış oldu. 600 Euro ödeniyor donörlere. Bankada saklanan yumurtaların yüzde 70’i böyle toplandı. Yumurta verenlerin yüzde 15’i kanser hastaları. Yüzde 15’i de yumurtasını saklayarak gelecekte doğurgan olma özelliğini korumak isteyen kadınlar. Her iki grup da kişiye özel, başkasına verilmiyor. Her uygulamada 20 yumurta toplanabiliyor. Vericilerin yumurtalıkları çok sayıda yumurta üretebilmeleri için özel ilaçlarla uyarılıyor.
? Çok sayıda yumurta için yumurtalığın ilaçlarla uyarılması kanseri büyütmez mi?
-Kanser türlerine göre yöntem belirliyoruz. Bazı hastalarda hormon kullanılması riskli. Bu hastalarda yumurtalık dokusunu dondurmayı tercih ediyoruz. Bazılarında ise risk bulunmuyor. Geçenlerde bir ilki yaşadık. 36 yaşında bir hastamızın kanser tedavisi bitti. Onkologların önerisiyle 2 yıl bekledik. Yumurtalık dokusunu çözdürüp geri verdik. Doku yumurta üretmeye başladı. Hasta henüz bekar olduğu için ne olur ne olmaz diye bu kez yumurtalarını topladık ve dondurduk. Hasta evlenince yumurtaları tekrar çözdük. Geçtiğimiz ay bebeği dünyaya geldi.
? Dondurulmuş yumurta ne kadar saklanabiliyor?
-Çok uzun yıllar saklanabilir. Ama İspanya dahil pek çok ülkede yasal saklama süresi 5 yılla sınırlı.
? Uzun yıllar yumurta dondurma işlemi başarılı olmadı. Ne değişti de mümkün oldu?
-Önceleri yumurta “Yavaş Dondurma” denilen ve 12 saat süren teknikle donduruluyordu. Ancak kullanılan solüsyon yumurtanın içine geçip, kristalleşmesine yol açıyordu. Yeni yöntem “Hızlı Dondurma” 2 saat sürüyor. Yumurtalar zarar görmüyor. Yüzde 96’sı zarar görmeden tekrar çözülebiliyor. Döllenme yani embriyoya dönüşme oranları yüzde 70. Bu oran dondurulmamış yumurtalarla aynı.

50 YAŞTAN İLERİSİNE ÖNERMİYORUZ

? Kadınların bir hayali de geç menopoza girmek. Yumurtalık dondurma bu hayale yaklaştırıyor mu?
-Teorik olarak mümkün! Ama henüz menopozu geciktirmek için uygulanmıyor. Kadınların yumurta dondurarak istedikleri yaşta anne olma şansları var!
? Kadınların ileri yaşta anne olması fikrine nasıl bakıyorsunuz?
-Çok iyi biliyoruz ki kadınların en doğurgan olduğu yaşlar 23-24 yaş. Ancak pek çoğu eğitim, kariyer gibi nedenlerle doğurmayı erteliyor. Her geçen gün daha yaşlı kadınlar doğum yapmak için başvuruyor. Yaş ortalaması 40-41. Ama korktuğumuz kadar ciddi riskler yaşamadıklarını gördük. Hiç risk yok demiyorum, ama eskiden korktuğumuz kadar değil. İspanya’da 50 yaş sınırı var. Daha ileri yaşlarda önermiyoruz.
? İngiltere’den tüp bebek uygulamalarında anomali riskinin arttığı uyarısı geldi. Tüp bebek yöntemleri sakatlık riskini artırıyor mu?
-Risk artışı ICSI (mikroenjeksiyon) denilen yöntemde düşük de olsa var. Normal toplumda sakat, anomalili doğum riski yüzde 2-3. Tüp bebek uygulamalarında da bu oran yüzde 2-3. ICSI yapıldığında ise oran yüzde 6’ya çıkıyor. Ancak sorun uygulanan teknikten kaynaklanmıyor. ICSI yöntemi, spermlerle ilgili sorunu bulunan erkeklerde kullanılıyor. Babadan geçen bazı bozuklukların çocukta sakatlık yapması demek bu.

İSTANBUL’DA AIDS’LİLERİN ÇOCUK SAHİBİ OLACAĞI BİR MERKEZ AÇIYORUZ

AIDS artık kronik bir hastalık. Hastaların çoğu da gençler. Çocuk sahibi olmak istiyorlar. Uyguladığımız tedavi farklı değil. Hasta babaysa spermlerin yıkanarak, virüslerin ayıklanması gerekiyor. Hasta anneyse, kanındaki virüs yükü ilaçlarla iyice düşürüldükten sonra yapılıyor. Sonra tüp bebek uygulamasına geçiliyor. İstanbul’da açma aşamasına geldiğimiz yeni merkezimize de benzer bir laboratuvar kurduk. Hepatit B ve C, AIDS hastalarının da sağlıklı çocuk sahibi olmalarını sağlayacağız.

İSPANYA’DA EĞİLİM TAZE YUMURTA YERİNE DONDURULMUŞ OLANLARI KULLANMAK

Valencia Tıp Fakültesi’nde, 12 bine yakın dondurulmuş yumurtamız var. Bankada hem kanser gibi tıbbi nedenlerle hem de donasyon (bir başkasına yumurta vermek) amacıyla yumurta donduruluyor ve saklanıyor. İspanya’da bu serbest. Yumurtalar toplandıktan sonra hemen nakledilmiyor. Aynen sperm bankalarında olduğu gibi 6 ay bekleniyor. Vericiye tekrar testler yapılıyor. Hepatit B ve C, AIDS gibi bir enfeksiyon varsa, yumurtalar kullanılmıyor, imha ediliyor. İspanya’da eğilim, vericiden taze yumurta almak yerine, dondurulmuş olanları kullanmak. Gayet güvenli bir teknik.

50 ödül, 20 kitap 500 makalesi var

Kadın hastalıkları ve doğum uzmanı Prof. Dr. Antonio Pellicer, Valencia Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı, üreme sağlığı ve tüp bebek uygulamaları yapılan IVI Kliniklerinin başında. Avrupa İnsan Üremesi ve Embriyoloji Derneği (ESHRE), Uluslararası Fertilite Dernekleri Federasyonu (IFFS) Yönetim Kurulu üyesi, İspanyol Fertilite Derneği’nin başkanı. 20’den fazla kitabı, 500’den fazla makalesi, 50’den fazla ödülü var, 2004’te İspanya’da Rey Jaime I ödülüne layık görüldü.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!