Tunç çağı hakkında bilgiler merak ediliyor. Tunç Çağları kendi içinde kentleşme, teknolojik yenilikler, beylikler döneminin ortaya çıkması, ilk krallıklar ve merkezi yönetimlerin oluşması gibi sosyal ve politik gelişmeleri de kapsayan uzun bir süreçte yaşanır. Bu nedenle Eski, Orta ve Geç Tunç çağları olarak üç ayrı evreye ayrılır. Peki Tunç Çağı ne zaman? Tunç Çağı dönemi özellikleri neler? İşte ayrıntılar...
#Tunç Çağı Ne ZamanYaz mevsiminin sonuna geldiğimize göre artık kültür, sanat ve tarihin izinde yola çıkmanın vakti gelmiş demektir. Bu yıl müze ve ören yerlerine ilgi oldukça büyük… Hatta Kültür ve Turizm Bakanlığı geçtiğimiz günlerde Müze Kart'ta yıl sonuna kadar rekor beklendiğini duyurdu. Biz de bu hafta uzmanlarımıza ‘Müze Kart ile keşfedilecek büyüleyici müze ve antik kentler hangileri?’ diye sorduk. 6 şehirden birbirinden özel 15 adresi önerdiler.
#RotaBu hafta takvim yapraklarını normalden biraz daha gerilere saracağız; milattan önce üç binli yıllara, insanlık tarihinin en meşhur yazarlarından, yüzyılların ‘bestseller’ı (çok satan yazarı) Homeros’un, İlyada Destanı’nda anlattığı Troya’ya gideceğiz. Güzel Helen’le Paris’in aşkı uğruna çıkan kanlı savaşın, tahta atın içinde dönen entrikaların izini süreceğiz. Rehberimiz ise kendi hikâyesi de burayla özdeşleşmiş Troya Antik Kenti Kazı Başkanı Prof. Rüstem Aslan…
#TroyaTürkiye'nin en önemli antik yerlerinden biri olan Perge Antik Kenti, bütün bir yıl boyunca en çok ziyaret edilen bölgelerden biridir. Özellikle turistik açıdan oldukça önemli bir yer tutuyor. Peki, Perge Antik Kenti nerede? Perge Antik Kenti hakkında bilgi, tarihi, efsanesi, giriş ücreti ve ziyaret saatleri (2023) hakkında bilgileri derledik.
#Perge Antik KentiKayseri tarihini 6 bin yıl önceye dayandıran arkeolojik bulgu ve belgelerin gün ışığına çıkarıldığı Kültepe Kaniş-Karum Ören Yeri'nde kazı çalışmaları devam ederken, 2022 yılı çalışmalarını değerlendiren Kültepe Kazı Başkanı Prof. Dr. Fikri Kulakoğlu; "Bizim için güzel bir yıl oldu. Bizim sorduğumuz sorular vardı, bu sorulara bulduğumuz cevaplar var" dedi.
#KayseriKayseri tarihini 6 bin yıl önceye dayandıran arkeolojik bulgu ve belgelerin gün ışığına çıkarıldığı Kültepe Kaniş-Karum Ören Yeri'nde kazı çalışmaları devam ederken, 2022 yılı çalışmalarını değerlendiren Kültepe Kazı Başkanı Prof. Dr. Fikri Kulakoğlu; "Bizim için güzel bir yıl oldu. Bizim sorduğumuz sorular vardı, bu sorulara bulduğumuz cevaplar var" dedi.
#KayseriKimi kitaplar diğerlerine kıyasla bizi biraz daha fazla etkisi altına alır, defalarca okuma isteği uyandırır. ‘Çavdar Tarlasında Çocuklar’ın kahramanı Holden Caulfield ya da ‘Suç ve Ceza’nın Raskolnikov’u olabilir zihnimizi açan, hayata bakışımızı değiştiren... 39. Uluslararası Kitap Fuarı’nı fırsat bildik; sanat, müzik ve edebiyat dünyasından isimlere onlarda bu etkiyi yaratan kitapları sorduk.
#KitapBirçok kaynakta Antik Çağ ile İlk Çağ, aynı gösterilse de, Antik Çağ, İlk Çağ'dan yaklaşık olarak 900 - 950 yıl önce başlamıştır. Bu dönemde felsefe ve bilim gelişmiş, başta Sokrates, Platon ve Pisagor olmak üzere birçok önemli bilim insanı ve filozof yetişmiştir. Dönemin en önemli tarihçisi ise Herodot'tur. Herodot tarafından kaleme alınan Tarih adlı eser, Antik Çağ'a dair ayrıntılı bilgiler içerir. Antik çağ nedir, ne zaman ve hangi dönem yaşanmıştır? Antik (eski) çağ isimleri ve özellikleri nelerdir tüm detayları ile derledik.
#Antik Çağ Nedir Ne Zaman Ve Hangi Dönem Yaşanmıştır?Günlük yaşamda “mantık” kavramının bir kabuller kümesine işaret etmek amacıyla kullanımına sıkça rastlarız. “Benim mantığıma uymuyor”, “toplum mantığına aykırı” şeklindeki ifadeler bunun tipik örnekleridir. Ne var ki bu kavram, yaklaşık 2 bin500 yıllık geçmişiyle bir bilimin de adı. Mantığın bir bilim olması, kurallarının kişiye ve topluma bağlı olmaması, tıpkı matematik gibi genel geçerli kurallarının olması demek. Dolayısıyla da bir akıl yürütmenin doğruluğundan emin olabilmek için mantık kurallarını bilmek kaçınılmazdır. Ne var ki böyle bir durumda “o halde mantık (yani çıkarım) kurallarını bilmeyen bir kimse doğru düşünemez mi?” gibi bir soru akla gelebilir.
#MantıkKAYSERİ’de 1948 yılından bu yana çalışmaların sürdüğü 6 bin yıllık Kültepe Kaniş Karum Ören Yeri’nde, haziran ayında başlayacak kazı çalışmalarında dini inanç sembolleri açığa çıkarılacak. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Arkeoloji Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Fikri Kulakoğlu, “Asurlu tüccarlardan önce bizim yaklaşık günümüzden 4 bin 500 yıl önceki yapılarda daha önce bulduğumuz dini inanç sembollerinin devamını açığa çıkarmaya çalışacağız. Eğer gerçekleştirebilirsek Karum'da da yapacağımız çalışmalarda yine bir tüccar arşivine ve evine ulaşarak, Kayseri müzesine katkıda bulunmak istiyoruz" dedi.
#HaberAraştırmacı yazar Erhan Arda, son kitabı “Çin Hapşırığı”nda dünya sisteminin dünü ve bugününe hâkim kavramları edebiyat, felsefe, ekonomi ve moda alanındaki boyutlarıyla ele alırken, gelecekteki dünyanın yaşam şeklindeki değişimi de Corona Virüsü (CV) üzerinden analiz ediyor.Tüm bilinmez verileri nedeniyle virüsü ejderha olarak nitelendiren Arda, hayatın yolunun Corona Virüsünden geçeceğini anlatarak, “Derdi, aklınıza ne geliyorsa tüm ilişkileri sarsmak hatta yok etmek ve yeniden dizayn etmek; ancak bunları gerçekleştirdiğinde yok olacak. CV (corona virüs) tam da nefes yolunun üzerine oturdu. Ekonomik, sosyal, siyasi, kültürel, organizasyonel, zihinsel, görsel, ilişkisel değişim başladı. Etkileme modası ile yeni bir çağ başlattı,” dedi.
#Erhan ArdaAnkara’nın en önemli müzeleri arasında ilk sırada yer alan Anadolu Medeniyetleri Müzesi, bu yıl kuruluşunun 100. yılını kutluyor. Pandemi gölgesinde olsa da 100. yıla özel çok sayıda etkinlik planlanıyor. Müze Müdür Yardımcısı ve sanat tarihçisi Murat Yıldırım, müzenin kuruluşunu, 100. yıla özel planlanan etkinlikleri ve müze koleksiyonunu anlattı.
#Haşim KILIÇDünya için de bizim için de 2020 zor bir yıl oldu. Ama gelin yine de yıla kırgınlıkla değil hoşgörüyle veda edelim ve “Ne olursan ol yine gel” diyen Mevlana’nın zamansız ve mekânsız çağrısına kulak verelim. Bu ay dünyanın büyük bir bölümünde İsa’nın doğumunu temsil eden Doğuş Bayramı kutlanırken, bu heyecana Mevlana’nın kavuşma günü olan ‘Şebi Arus’ coşkusunu da ekleyelim. Tarihi M.Ö. 7000’lere dayanan ve yüzyıllar boyunca ev sahipliği yaptığı uygarlıklarla ‘medeniyetler ve dinler beşiği’ haline gelen Konya, sadece Mevlana’yla değil tüm bu tarihi mirası harmanlayan kültürüyle de kucak açacak size.
#KonyaTürkiye’nin hazineleri arasındaki Pamukkale, Hierapolis ve Laodikya üçlüsü görenleri hem doğanın gücüne hayran bırakıyor hem de tarih yolculuğuna çıkarıyor. Ayrıca hepsinin mevsimsiz bir güzelliği var. Yıl boyunca ne zaman yolunu tutsanız, muhteşem bir karşılama bekliyor sizi. Özellikle de havaların soğuduğu bugünlerde sizin de aklınıza termal suların sıcaklığı ve sağlığa faydası düşüyorsa keşfe Pamukkale’den başlayın derim.
#PamukkaleKronoloji, tarihi olayları baştan sona doğru sıralayan bir bilim dalıdır. Belli başlı kişilerin biyografileri doğumundan ölümüne kadar geçen süre baz alınarak hazırlanır. Kronoloji ne demek, kronoloji bilimi nedir? Sizin için araştırdık.
#Kronoloji Ne Demek?Bizim Türk vakanüvisleri ve 18. asrın ilk sefirleri ona ‘Deli Petro’ derler. Lakin tarihçimiz Ahmed Cevdet Paşa’dan beri Türkler de ‘Büyük Petro’ unvanını kullanmaya başladılar. Şüphesiz ki memleketi de ona ‘Büyük Petro’ unvanını verir. Sovyet İhtilali’nin ilk 15 senesinde kendisine ısrarla I. Petro dendiği halde nihayet Stalinist milliyetçi politika döneminde ‘Büyük Petro’ unvanı kabul edildi.
#YAZARDünya bir anda yontulmuş taşlarla dolduğu için yontma taş devrine, cilalı taşlarla dolduğu için de cilalı taş devrine girmedi tabii ki…Bilinen o ki Milattan Önce 8000-5500 yılları arasında ki zamanlara göre hem daha sert, hem de daha düzgün taş aletler yapılmış, sonrasında da topraktan veya kilden yapılan kaplar ateşte pişirilmiştir. Bu dönem taş devridir…
#BursaMilattan önce 3000 yıllarına dayanan kalıntıları ile arkeoloji tarihi için son derece önemli bir yere sahip olan Troya Antik Kenti, son günlerde gündemdeki merkezler arasında yer almaya devam ediyor. Truva olarak da bilinen bölge, çağlar öncesi insanlarının tercih ettiği bölgeler arasında yer almıştır. Peki, 2014 yılında yapımına başlanan ve 2019 yılında 75 milyon lira maliyetle yenilenen Troya müzesi nerede yer alıyor? İşte, o konu hakkında bazı bilgiler
#TroyaKaradeniz ile Doğu Anadolu bölgeleri arasında, tarihi İpek Yolu güzergahında önemli bir kavşak noktasında yer alan Bayburt'ta, birçok medeniyete ev sahipliği yaptığı bilinen Bayburt Kalesi'nde yürütülen kazı ve restorasyon çalışmalarıyla bölgenin yerleşimine ışık tutacak yeni bulgular elde edildi. Bayburt Müze Müdürü ve Bayburt Kalesi Kazı Başkanı Adem Bedir, "Güney duvarı ayakta olan kiliseyle ilgili bugüne kadar herhangi bir çalışma yapılmamıştı. Biz de bu kilisede temizlik çalışması yaparak planını ortaya çıkarıp kilisenin restorasyonunu yapmak üzere bir çalışma yaptık. Kilisenin ayakta olan güney duvarında devşirme duvar bloku olarak kullanılmış latince yazıt fragmenti tespit ettik'' dedi.
#Bayburt