Paylaş
Kütüphanesi, kafe ve restoranı, sanat koleksiyonu, konser alanı ile sadece yazın değil bütün bir yıl boyunca açık ve her türlü kültürel ihtiyaca cevap veriyor.
Bahçesinde her biri birer sanat eseri gibi duran ve mekâna adını veren yüzlerce yıllık zeytin ağaçlarının altında konser dinlemenin, eser görmenin, kitap karıştırmanın eşsiz tadına şimdi yenileri dahil oldu.
İş Sanat, İstanbul’da yaptığı kültür sanat programını ücretsiz olarak Zai’ye taşıdı.
Konserlerden hikâye dinletilerine, okuma tiyatrosundan arkeoloji ve sanat sohbetlerine zengin bir programı, ‘İş Sanat Çarşamba Sahnesi’yle Bodrum’daki sanatseverlere de sunmaya başladı.
Çarşamba Sahnesi’nin ilk konuğu geçen hafta caz vokalisti Ece Göksu’ydu.
Göksu’nun, cazın ünlü üç solisti; Billie Holiday, Nina Simone, Ella Fitzgerald’in unutulmaz şarkılarını seslendirdiği ‘Ece sings Billie, Nina, Ella’ başlıklı konserine Danny Fratina (trompet), Tamer Temel (saksafon), Eylül Biçer (gitar), Kaan Bıyıkoğlu (piyano), Volkan Topakoğlu (bas), Berke Özgümüş (davul) eşlik etti.
BU HAFTA ‘TEK KANATLI BİR KUŞ’ VAR
‘İş Sanat Çarşamba Sahnesi’nin programı bu hafta ‘Tek Kanatlı Bir Kuş’ başlıklı Yaşar Kemal hikâye dinletisiyle devam edecek. Mehmet Birkiye yönetmenliğindeki dinletiyi Tilbe Saran, Bülent Emin Yarar, Metin Belgin ve Hakan Gerçek seslendirecek.
Yaşar Kemal’in yazdıktan 44 yıl sonra yayımladığı son yapıtı, fantastik öğelerle bezediği eserinde, korku temasını ele aldığı “Tek Kanatlı Bir Kuş” dinletisinin müzik direktörlüğünü ise şef Serdar Yalçın üstleniyor.
3 Ağustos’un programında ise gazeteci Emrah Kolukısa’nın kazı başkanları ile yapacağı ‘Arkeoloji Sohbetleri’nin konuğu Prof. Dr. Havva İşkan Işık olacak.
Mekânın kendi programına yaz boyu devam edecek ‘Çarşamba Sahnesi’ de eklenince Bodrum’un kültür vahası haline geldi Zai Yaşam.
‘İÇİMDEKİ DENİZ’
ZAİ’nin bahçesindeki konser alanının hemen yanında İstanbul’un önemli galerilerinden Anna Laudel’in iki katlı mekânı yer alıyor.
Ekrem Yalçındağ’ın resminin ve Bahadır Boysal’ın devasa gergedan heykelinin yanından içeriye girdiğinizde galerinin ilk katında Fırat Neziroğlu’nun ‘İçimdeki Deniz’ sergisi karşılıyor sizi.
Neziroğlu, Anadolu’nun bilinen en eski sanatlarından olan kilim dokuma tekniğini, plastik sanatlara uyarlayarak geleneksel bir formu kendine özgü bir tekniğe dönüştürmüş.
Sanatçı, ilk Türk halısı olarak bilinen Pazırık kurganından çıkan Türk Düğümü’ne atıfta bulunan dört büyük halıyı bu sergi için özel olarak üretmiş.
Köşeleri yumuşatılmış, akışkan balık dokumalarıyla bezeli bu büyük halıların yanı sıra nakışla işlenmiş bir akvaryum ve su içinde balık figürü zaman ve mekânla ziyaretçinin bağını daha da güçlendiriyor.
Neziroğlu’nun sergisi ay sonu bitiyor ama mekânın üst katında galerinin temsil ettiği sanatçıların eserlerinden oluşan karma sergi devam ediyor.
‘ÖPÜCÜK’ VE ‘DÜŞÜNEN ADAM’I GÖRMEK İÇİN SON ŞANS
KIBRISLI işinsanı ve Girne’deki Arkın Yaratıcı Sanatlar ve Tasarım Üniversitesi’nin (ARUCAD) kurucusu Erbil Arkın’ın özel koleksiyonundaki eserlerden oluşan ‘Tutkunun Heykeltıraşı Rodin’ sergisi Antalya Ticaret ve Sanayi Odası’nın 140’ıncı kuruluş yıldönümü dolayısıyla 19 Mayıs’tan beri Antalya Kültür Sanat’ta sergileniyor.
Modern heykelin öncüsü olarak bilinen dünyaca ünlü Fransız heykeltıraş Auguste Rodin’in (1840-1917) 22 heykelinin yer aldığı sergi 31 Temmuz’da sona erecek.
Tamamını ARUCAD’ın açılışında Girne’de gördüğüm koleksiyonu Erbil Arkın, İngiltere’de güzel sanatlar eğitimi aldığı yıllarda başlayan ve giderek tutkuya dönüşen Rodin hayranlığı ve tutkusuyla oluşturmuş.
Koleksiyon, Rodin’in kariyeri boyunca dönüm noktalarını oluşturan birçok eseri barındırıyor. Sanatçının ilk sergileme girişimi olan ancak 1864 Paris Salonu’na kabul edilmeyen ‘Kırık Burunlu Adam’ büstü, 1875’te ürettiği ve çok gerçekçi olduğu için doğrudan modelden kalıp alınarak uygulandığı eleştirilerine uğrayan ‘Tunç Çağı’, Cehennem Kapıları adlı yapıt için üretilmiş ve sonra her biri teker teker ikonlaşmış ‘Öpücük’, ‘Düşen Adam’, ‘Eve’ adlı eserler bunlardan bazıları.
Paylaş