Timothy Abbott, yeni aldığı ayakkabıların yaşamını değiştireceğinden habersizdi. Ayakkabıların ayağını vurduğu yerde toplanan kanı başta umursamayan Abbott, bir noktada hastanelik oldu. Doktorların enfeksiyonu önlemek için yaptığı penisilin iğnesine çok ağır reaksiyon gösteren Abbott, üç dakikalık müdahaleyle hayata dönse de bir daha hiçbir şey eskisi gibi olmadı.
#SağlıkO sadece dünyanın en zengin birkaç insanından biri değil, kuşkusuz en zekilerinden de. Tesla ve SpaceX gibi dev şirketlerin sahibi girişimci iş insanı Elon Musk, geçtiğimiz haftalarda dünyanın en yaygın kullanılan sosyal medya platformlarından Twitter’ı satın aldığından beri dünyanın en çok konuşulan insanı. Ve aynı zamanda da sayısız tartışmanın odağında.
#Elon MuskDoğu Yücel’in kaleminde son derece basit gibi başlayan öyküler muhakkak ortalarından itibaren yoldan çıkmaya, tuhaflaşmaya, karışmaya başlıyor. Ancak hiçbir zaman da anlaşılamayacak kadar zıvanadan çıkmıyor. Yücel’in on üç öyküden oluşan yeni kitabı ‘Öldüğünü Google’dan Öğrenen Adam ve Diğer Tuhaf Hikâyeler’ini elime aldım ve bir an bile pişman olmadım...
#Doğu Yücelİzmir’deki evlerinde fonda hep daktilo sesi vardı. Yazar ve çevirmen olan annesi masadan kalktığında daktilonun başına o kuruluyordu. Fantastik ve bilimkurguyla harmanladığı yeni öykülerini ‘Öldüğünü Google’dan Öğrenen Adam ve Diğer Tuhaf Hikâyeler’ adlı kitabında bir araya getiren yazar ve senarist Doğu Yücel: “İnterneti ve sosyal medyayı hayatın merkezine alan insanlığı ancak Google’lı bir öyküyle anlatabilirdim.”
#Doğu YücelOrhan Pamuk’un tüm kitapları arasında “İstanbul”, dış dünyada tanınırlık ve Türkiye’yi ve İstanbul’un kendisini tanıma bakımından, kuşkusuz, en ön sırada gelir. Nobel ödüllü yazar onlarca yabancı dile çevrilmiş olduğu için, Çin’den İzlanda’ya, ABD’den Kore’ye, hangi kitapçıya gitseniz, orada “İstanbul” adlı kitabı kolayca bulursunuz.
O, on parmağında on marifet olanlardan. İyi bir baba, iyi bir eş. Yetenekleri saymakla bitmiyor; oynuyor, yazıyor, yönetiyor... Şimdi yeni şirketiyle işin yapımcılık kısmına da geçiyor. Bir yandan da müzik yapıyor. Geçmişe baktığında “Yaşadığım her anın bir şekilde tadını çıkarmışım” diyor. Ali Atay’la buluşuyoruz. Hayatını, yeni işlerini, yapım şirketini, Hazal Kaya ile evliliğini ve baba olmayı konuşuyoruz: “Çocuklarım hata yapmaktan korkmasın, mutlu olacaklarını düşündükleri şeyin peşinden gitsinler.”
#Ali AtayEdebiyat kimi yazarlar için sadece kelimelerden ibaret değil; aynı zamanda yollarla da örülü bir serüven. Bu yollar bazen gölgelerin arasında gizlenmiş büyük şehirlerin hikâyeleridir; bazen uzak diyarlarda dalgaların sesiyle uykuya dalmaktır. Yazarlar yaratıcılıklarını besleyen ve onları en derin düşüncelere götüren seyahatlerini anlattılar.
#Pınar TahirlerDijital dünyanın en çok dinlenen yayıncılarından Deniz Dülgeroğlu ‘Merdiven Altı Terapi’ isimli podcast’iyle aynı isimde bir kitap çıkardı. Dülgeroğlu kitapta kadınları sırtlarındaki taş dolu utanç çantalarını ait olduğu kişilere geri vermeye davet ediyor.
#Deniz Dülgeroğluİlk, geçtiğimiz yıl oyuncu eşi Nazan Kesal ile birlikte kurdukları Urla Dam’da gördüm kendisini. Zaten izlediğim filmleri ve dizilerinden beğenerek takip ettiğim bir sanatçıydı. Etrafı sevenleri tarafından çevrilmiş; her birine aynı özen, dikkat ve nezaketle ilgileniyordu oyuncu-yazar-yönetmen Ercan Kesal. Seveni çok olan usta oyuncunun kendi anlatımı ile karakterin içine girmek yerine onu içine alıyor ve bu yaklaşımıyla farkını ortaya koyuyor. Yüzde Yüz İlham Veren Sohbetler’de duruşu, karakteri ve her tavrı buram buram sanat kokan Ercan Kesal ile bir araya geldik.
#SPONSORLU İÇERİKİlk, geçtiğimiz yıl oyuncu eşi Nazan Kesal ile birlikte kurdukları Urla Dam’da gördüm kendisini. Zaten izlediğim filmleri ve dizilerinden beğenerek takip ettiğim bir sanatçıydı. Etrafı sevenleri tarafından çevrilmiş; her birine aynı özen, dikkat ve nezaketle ilgileniyordu oyuncu-yazar-yönetmen Ercan Kesal. Seveni çok olan usta oyuncunun kendi anlatımı ile karakterin içine girmek yerine onu içine alıyor ve bu yaklaşımıyla farkını ortaya koyuyor. Yüzde Yüz İlham Veren Sohbetler’de duruşu, karakteri ve her tavrı buram buram sanat kokan Ercan Kesal ile bir araya geldik.
#1Canlandırdığı her karakterde izleyiciyi etkisi altına alıyor, “Kafayı oyunculukla çok bozmuş biriyim” diyor. Sosyal medyadaki eğlenceli videolarına pek çok kişi bayılıyor. İçinden geleni dobra bir şekilde söylemekten çekinmiyor. Esra Dermancıoğlu tek kişilik oyunu ‘Muskat’la karşımızda. Onunla buluşup oyunculuktan aşka, Fransa’daki hayatından yapay zekâya her şeyi konuşuyoruz: “Beni sadece insan çok ürkütüyor. Hatta insandan sıkıldım. Gelsin, bir de robotu görelim.”
#Esra DermancıoğluTarihi bir yapımın seçmeleri için gittiği Cinecittà Stüdyoları’nda filmin yıldızı tarafından beğenilen ve bir gün içinde farklı bir dünyanın içinde gezinen genç bir kız. Saverio Costanzo imzalı ‘Şafak Sökerken’, 50’ler İtalya’sında geçen ve sinema dünyasındaki yıldızların parlak görünen ama gerçekte ikiyüzlü, sorunlu hayatlarına ayna tutan bir çalışma.
#Uğur VardanDünya dışındaki gezegenlerde de canlılar olması ihtimali tarihin her döneminde insanların ilgisini çekti. 1950'lerden bu yana popüler kültürün de katkıda bulunduğu bu ilginin etkisiyle dönem dönem UFO görme olayları yaşandı. Peki bu olayların açıklaması ne?
#UFOEkranda izlerken bizleri alıp başka dünyalara taşıyan, kimi zaman kızdıran, kimi zaman da duygulandıran, güldüren hikâyelere imza atıyor. Üç sezon boyunca Kanal D’de yayımlanan ve ekrana damga vuran ‘Yargı’ da onun eseri. Finale bir gün kaldı. Biz de “Her şeyin bir sonu var, bunun da maalesef sonu geldi” diyen Sema Ergenekon’la buluştuk. ‘Yargı’yı, finalini, senaryo yazma tekniklerini, aşkı ve dizi dünyasını konuştuk: “Bir işin senaryosu iyiyse tutmama ihtimali çok düşük.”
#Sema ErgenekonSıradan bir kumaş gibi görünse de ateşte yanmıyor aksine alevi görünce tertemiz, pırıl pırıl oluyordu. O kadar sağlamdı ki bilinen yollarla parçalanmıyor, yok edilemiyordu. Bu özellikleri sayesinde binlerce yıl boyunca imparatorların sofralarından yoksulların evlerine kadar her yerde kullanıldı. Ancak ne kadar tehlikeli olduğu zamanla anlaşıldı. İşte sihirli diye bilinen o maddenin ilginç tarihi...
#AsbestYorgos Lanthimos 2000’lerin sonunda ortaya çıkan ve ‘Yunan Tuhaf Dalgası’ olarak adlandırılan ekolün önde gelen yönetmeni. ‘Köpek Dişi’, ‘Alpler’, ‘Lobster’, ‘Kutsal Geyiğin Ölümü’ ve ‘Sarayın Gözdesi’ gibi yapıtlarıyla tanınan sanatçı, son filmi ‘Zavallılar’la yeniden gündemde.
#Uğur VardanOrtaya çıkma zamanı da sebebi de tam olarak belli değil, dolayısıyla hakkında pek çok rivayet dolanıyor. 10 yıldan fazla zaman önce yapılan bir keşif gezisi sayesinde turistlerin gözdesi haline gelen bu dev alev çukurunu görenler şaşkınlıklarını gizleyemiyor. İşte ayrıntılar...
#Derveze Krateri2 binden fazla kadınla yapılan bir araştırma, kadınların regl sebebiyle iş yerlerinden izin almaktan çekindiklerini, izin alsalar bile gerçek sebebini söylemediklerini ortaya koydu. Peki kadınlar neden regl olduklarını yöneticilerinden saklama ihtiyacı hissediyor? İşte bu konuda sorun yaşayan kadınların hikâyeleri ve uzman isimlerin görüşleri...
#Regl