MasterChef ödül oyununu kazanan isim, dün gece belli oldu. Heyecanına hız kesmeden devam eden MasterChef All Star'ın 20 Ekim akşamı ekranlara gelen 124. son bölümünde, kırmızı ve mavi takım Lüleburgaz'da arsa ödülü için mücadele verdi. Trakya mutfağı menüsünün hazırlandığı gecede, ilk turu mavi takım kazanırken, ikinci tura çıkan yarışmacılar sıfır atık ile yaratıcı tabaklar hazırladı. Heyecan dolu gecede finale ise Kıvanç ve Sergen kaldı. Şeflerin kararı ile en iyi tabağı yapan bir isim arsanın sahibi oldu. Peki, dün gece MasterChef kim kazandı? 20 Ekim 2023 MasterChef arsa ödülünü Kıvanç mı Sergen mi kazandı? İşte, MasterChef ödül oyununu kazanan yarışmacı ve son bölümde yaşananlar...
#Masterchef Arsa ÖdülüTarihi güzellikleri,kültürü ve zengin doğası... Bu kadar çeşitliliğin yanında Trakya mutfağı da ayrı bir güzel. Sizin için Edirne, Kırklareli ve Tekirdağ'ın tadı damağınızda kalacak enfes yemeklerini bir araya getirdik. İşte çorbadan tatlıya bu güzel üç yöremizin en bilinen ve beğenilen yemekleri...
#Yöresel LezzetlerHem sonbaharın içinden geçmek, hem çok eski köylere gitmek, hem Evreşe yolları dar mı değil mi diye yerinde inceleme yapmak, hem de tarihin içinde dolaşmak istiyorsanız bu hafta bizim rotamızı izlemelisiniz. İstanbul’dan Tekirdağ yönünde yola çıktıktan bir buçuk saat kadar sonra ulaşacağınız bu güzergahta sizi sürprizler bekliyor.
Bunlar ne mi? Bal çeşitleri desem… Şimdiye kadar hep “Gerçek balı nasıl ayırt ederiz, sahtesini nasıl anlarız” gibi şeyleri konuşmaktan balın lezzetine odaklanamadık. Oysaki Anadolu topraklarının florası ve endemik bitkisinin eşi dünyada yok. Buradan hareketle, Anavarza Bal Türkiye’nin polen haritasını çıkarıyor. Tadına, aromasına inanamayacağınız öyle ballar var ki...
#BalO bir yaşayan efsane… Gastronomi dünyasının en zarif beyefendisi, Türkiye’de adını taşıyan tüm yemeklerin kurucu babası; Beyti Güler. Bundan neredeyse 80 yıl önce dört masayla açılan lokanta, bugün adeta bir kebap mabedi haline geldi. Geçen yıl Michelin Rehberi’nin ‘öneri’ listesine giren restoranında Beyti Bey, 95 yaşında hâlâ tüm masaları tek tek ziyaret ediyor. Diyor ki: “Dünyanın her yerinden çok insan tanıdım. Hepsinden bir şeyler almaya, keşfetmeye çalıştım. Ben insan zenginiyim.”
#Beyti GülerDanilo Zanna’nın açtığı Filo d’Olio restoranlarda derin dondurucu yok. Makarnasından tatlısına her şey günlük yapılıyor ve bu Zanna’nın kırmızı çizgisi. Farklı şehirlerdeki şubelerin menüleri birbirinden tamamen farklı. Çünkü her biri ayrı bir İtalyan şehrini temsil ediyor. Mesela İstanbul’da Roma, İzmir’de Floransa, Bursa’da Sicilya mutfağından örnekler var...
#Ebru ErkeŞef Mehmet Gürs, Türkiye gastronomisinin ekol yaratan isimlerinden. Evet, iddialı bir laf ama doğru. Mikla Restaurant’la birlikte başlattığı yerel ürün ve üreticiye odaklanan bakış açısı öncü oldu. Geçen ay restorandan tamamen ayrıldığını açıklayınca sohbet ettik, Mikla’nın yoluna tam gaz devam edeceğini konuştuk...
#Şef Mehmet GürsBulunduğu ülke, şehir, yöre, alan veya bölge ile özdeşleşmiş ürünler 'coğrafi işaret' ile taçlanıyor. Son yıllarda ülkemizdeki pek çok benzersiz lezzet de birbiri ardına coğrafi işaret tescili alıyor. Biz de bu hafta uzmanlarımıza ‘Uğruna yola düşmeye değecek coğrafi işaretli lezzetlerimiz hangileri?’ diye sorduk. Hem 10 şehirden birbirinden leziz yemekler tavsiye ettiler hem de bu şehirlere kadar gitmişken görülmesi gereken yerlerle ilgili önerilerde bulundular...
#RotaHer yıl kasım ayının 3’üncü haftası tüm dünyada aynı anda İtalyan Mutfağı Haftası olarak kutlanıyor. Bizde de 13 Kasım’da başlayacak etkinlikler vesilesiyle Eataly’nin baş şefi Claudio Chinali ile buluştuk. Chinali’yle genelde pizza, makarna ve tiramisudan ileri gitmeyen İtalyan mutfağı algımızı ve bunu nasıl değiştirebileceğimizi konuştuk...
#İtalyan Mutfağı HaftasıBu hafta Danimarkalı WhoMadeWho Life Park’ta konser verecek. Pera Müzesi’nde ‘Barış için Müzik Konseri’ düzenlenecek. Elektronik müziğin yıldız isimleri Vitalic ve Sama’ Abdulhadi İstanbul’a gelecek. Fransız pop art sanatçısı Jispar’ın sergisi Kalyon Kültür’de ziyarete açıldı. 8’inci ‘Artweeks Akaretler’ de sanatseverlerle buluşacak.
#AjandaCumhurbaşkanlığı Milli Saraylar Başkanı Yasin Yıldız, geçen yıl Milli Saraylar Başkanlığı'na devredilmesinin ardından restorasyonun hız kazandığı Edirne Sarayı sınırları içindeki, yakın zamana kadar kapalı cezaevi olarak kullanılan tarihi Asakir-i Mansure-i Muhammediye Kışlası'nın müzeye dönüştürüleceğini açıkladı. Restorasyon sonrası açılacak müzede, Edirne Sarayı buluntularının sergileneceğini anlatan Yıldız, "Bazıları İstanbul'da veya Edirne'de bulunan müzelerde Edirne Sarayı'na ait çok sayıda taşınabilir eser var. Edirne'ye çok ciddi bir kıymetli müze ve kültür merkezi kazandıracağımızı söyleyebilirim" dedi.
#Milli Saraylar BaşkanlığıKırklareli, muhteşem doğası, bereketli toprakları, Trakya'ya has zengin yemekleri ile dikkat çekiyor. Tarımın ve küçükbaş hayvancılığın geçim kaynağı olan bu şehirde hamur işi ve et yemekleri de oldukça dikkat çekiyor. Kırklareli'nde ne yenir ve neyi meşhur? İşte, tüm detaylar.
#Kırklareli YemekleriMarmara Bölgesinin Trakya tarafında yer alan turistik bir ilimizdir. Türkiye’nin en kalabalık şehirleri arasında yer alan şehir, son derece modern bir çehreye sahiptir. Tekirdağ’ın tabiat güzellikleri yanında, genişte bir mutfak kültürü vardır. İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Tekirdağ YemekleriEskiden beri Türk mutfağını ve Osmanlı mutfağını en iyi temsil eden restoranlardandır Feriye Lokantası. İsminin ve lokasyonun tarihçesini sizlere söyle aktarayım; Feriye Sarayı ya da Feriye Sarayları İstanbul Boğazı kıyılarında günümüzdeki Beşiktaş semti ile Ortaköy semti arasında Çırağan Sarayı boyunca uzanan Osmanlı saraylarının eski adıdır. Hanedan üyelerinin zaman zaman kaldığı saraylardandır.
#Ramazan BaşanBeyazperdede John Wick’in sisteme karşı verdiği mücadele devam edecek. Zuhal Olcay ve Haluk Bilginer 20 yıl sonra yeniden aynı sahneyi paylaşacak. Konser salonlarına yıldız yağmuru beklenirken MFÖ ve Nazan Öncel gibi usta isimler yeni albümleriyle geliyor. Belli oldu, bu yıl yine ödüllü restoranların peşine düşeceğiz. Sonra da ruhumuzu doyurmak için müze, galeri gezeceğiz. 2023’te kültür-sanatla dopdolu günler bizi bekliyor.
#Kültür-Sanat