Trakya'nın birbirinden güzel üç şehri Edirne, Kırklareli ve Tekirdağ'dan unutamayacağınız lezzetler
Tarihi güzellikleri,kültürü ve zengin doğası... Bu kadar çeşitliliğin yanında Trakya mutfağı da ayrı bir güzel. Sizin için Edirne, Kırklareli ve Tekirdağ'ın tadı damağınızda kalacak enfes yemeklerini bir araya getirdik. İşte çorbadan tatlıya bu güzel üç yöremizin en bilinen ve beğenilen yemekleri...
Badem ezmesi tarifi
Badem Ezmesi, badem unu ve şeker kullanılarak hazırlanan Edirne'ye özgü bir tatlı çeşididir. Hazırlanması ustalık gerektiren bu tarifin sırı, yapımında Edirne bademlerinin kullanılması. Turistik değeri oldukça yüksek olan bu yöresel lezzet, hediyelik ikramlar için oldukça rağbet görmektedir. Canınız tatlı çektiyse ve diyetteyseniz bu nefis atıştırmalık, şeker ihtiyacınızı da karşılayacaktır. Afiyet olsun...
Tekirdağ köftesi tarifi
Türkiye'nin neredeyse her şehrinin kendine özel bir köftesi var ama bunlar içinde en bilineni hangisi diye sorsak birçok kişinin aklına Tekirdağ köftesi gelir. Yöresel köftelerin en lezzetlisi Tekirdağ köftesini evinizde kolayca yapıp, ağız tadıyla yemek istiyorsanız tarifimize bir göz atın. İşte Tekirdağ köftesi yapılışı...
Tava ciğer tarifi
Edirne denince akla ilk olarak tava ciğer gelir. Yanında patatesi de varsa tadına doyum olmaz. Artık bu enfes lezzeti tadabilmek için o kadar yolu gitmenize gerek yok. Evde de kolay bir şekilde hazırlayabileceğiniz tava ciğer tarifini sizin hazırladık. Şimdiden afiyet olsun...
Trileçe tarifi
Balkanlara özgü bir tatlı olan trileçe, Edirne’de de süt ve şerbet ile hazırlanmaktadır. Tadı harika ve çok hafif bir tatlı olan trileçenin yapımı biraz zahmetli olsa da hazırladığınız gibi biteceği kesin. Misafirlerine bu enfes tatlıyı ikram etmek isteyenler için tarifimiz aşağıda. Şimdiden afiyet olsun...
Kenarlı börek tarifi
Türkiye’nin dört bir yanında nefis yöresel lezzetler karşımıza çıkıyor. Kırklareli mutfağına ait kenarlı börek de bunlardan biri. Peynirli mayalı hamurla yapılan bol kıymalı ve soğanlı kenarlı börek herkesin çok beğeneceği bir lezzet. Sizin için kenarlı böreğin malzemelerini ve tarifini araştırdık. Afiyet olsun…
Ciğer şiş tarifi
Ciğer en yaygın tüketilen ve en besleyici sakatatların başında geliyor. Arnavut ciğeri, ciğer kavurma, Edirne ciğeri gibi çok çeşitli tariflerde kullanabileceğiniz ciğeri, şişte kebap gibi de pişirebilirsiniz. Gaziantep, Şanlıurfa, Diyarbakır gibi illerimizde kahvaltıda tüketilen bu kebabı mutlaka deneyin.
Kavala kurabiyesi tarifi
Kavala kurabiyesi diğer bir adıyla Edirne kurabiyesi, Edirne’de meşhur olan kavrulmuş un ve bademle yapılan bir tür kurabiyedir. 16'ncı yüzyılda Osmanlı Devleti’nin hüküm sürdüğü dönemde bölgede yetişen bademlerle hazırlanan Edirne kurabiyesi, pudra şekeriyle sunulur ve eşsiz lezzetiyle hafızanızda unutulmaz tatlar bırakır. Misafirlerinize bu güzel kurabiyelerden yapmak isterseniz tarifini sizin için hazırladık. Afiyet olsun...
Çılbırı tarifi
İster kahvaltıda isterseniz ana öğünlerde yiyebileceğiniz harika bir tarifimiz var. Genele çılbır olarak bilinse de Tekirdağ'da çılbırı denen bu lezzete yabancı değilsinizdir muhtemelen. Biz bu tarifimizde Tekirdağ usulü kıymalı çılbırıyı denedik ve sizin de seveceğinizi düşündük. Şimdiden afiyet olsun.
Çeneçarpan çorbası tarifi
Havalar soğumaya başlamışken sıcacık bir çorba içimizi ısıtmak için güzel bir araç olabilir. Çeneçarpan çorbası da bu iş için çok uygun. Adını ilk defa duyuyor olabilirsiniz ama lezzetini çok beğeneceğinizden eminiz. Genelde Trakya bölgesinde özellikle de Tekirdağ'da yapılan bu çorba içinde hamur olmasıyla da tek başına doyurucu bir özelliğe sahip.
Satır et tarifi
Satır et Trakya mutfağının en sevilen lezzetlerindendir. Özellikle Edirne’nin Keşan ilçesiyle özdeşlemiş bir yemek olan satır et bir nevi köfte olmakla birlikte yöre halkı tarafından böyle adlandırılmaz. Bölgenin kuzularının etleriyle yapıldığında lezzeti katlanan, coğrafi işaret tescilli satır eti evde yapmak isterseniz tarifini aşağıda bulabilirsiniz. Şimdiden afiyet olsun…
Kaçamak tarifi
Aslen Balkanlar’a ait bir yemek olan kaçamak, zamanla Edirne mutfağında da yerini almış. Mamaliga olarak da bilinen kaçamak, mısır ununun özel bir şekilde pişirilerek üzerine çeşitli malzemeler ilave edilmesi ile hazırlanan ve sıcak olarak servis edilen bir yemektir. Edirneliler tarafından kahvaltıda da tercih edilmektedir. Sizde kahvaltılar sofralarınızda kaçamak olsun isterseniz tarifini aşağıda yazdık. Afiyet olsun...
Ciğer sarma tarifi
Ciğer sarma pirinç, soğan ve kuzu ciğerinin harmanlanarak kuzu gömleğine sarılıp, fırında pişirilmesiyle hazırlanıyor. Edirne’de oldukça fazla tüketilen sakatat yemekleri arasında yer alan ciğer sarmayla Rumeli mutfağında da karşılaşmak mümkün. Biraz zahmetli gibi görünebilir ama ciğer sarmayı yediğinizde emeklerinize değdiğini anlayacaksınız. Şimdiden afiyet olsun...
Damat paçası tarifi
Damat paçası hamur işi, özellikle de mantı sevenlerin çok beğeneceği bir tarif. Tavuk suyuyla ıslatılış ve unlu yoğurt sosuyla lezzetlendirilmiş hamur parçalarından oluşan damat paçası, o kadar nefis ki diyetinizi bozduğunuza değiyor. İşte Edirne mutfağının çok sevilen lezzeti damat paçasının tarifi…
Kapama tarifi
Kapama sadece tavuktan değil av hayvanları ve kuzudan da hazırlanabilir. Balkanlarda oldukça yaygın olan kapama, başta Edirne ve Kırklareli olmak üzere Türkiye'de de Trakya mutfağında önemli bir yere sahiptir. En büyük özelliği pişirilirken içine ilave edilen karabiber olan kapama, yapılışı zahmetli gibi görünse de oldukça basit ve lezzetli bir yemektir. İşte yöresel lezzetleri sevenler için enfes kapama tarifi...
Kurutulmuş biber kızartması tarifi
Edirne'nin tava ciğeri dillere destandır. Bu ciğere lezzetini veren pişirme tekniği kadar yanında servis edilen kızarmış kırmızı biberdir. Peki bu kızartmayı evinizde yapmaya ne dersiniz? Sadece iki malzemeyle enfes bir yemek elde edebilirsiniz. Özellikle acı sevenlere çok uygun bir tarif...
Papara tarifi
Yemek hazırlamak için gerekli malzemeleriniz yoksa bu tarif, sizin için tam da yokluktan doğan lezzet olabilir. Ana malzemesi bayat ekmek, su ve tereyağ olan papara isteğinize göre daha da zenginleştirebileceğiniz bir lezzet. İster atıştırmalık olarak isterseniz de bayat ekmekleri değerlendirmek için deneyebilirsiniz. İşte paparanın malzemeleri ve yapılışı... Afiyet olsun...
Soğan pidesi tarifi
Kırklareli'nin köylerinde sıkça yapılan soğan pidesi, şehrin geleneksel hamur işlerindendir. Ana malzemesi soğan olan pideye, isteğe göre kıyma, domates rendesi ve maydanoz da ilave edilebilirsiniz. Çayın yanında veya günün her saati güzel giden bu pideyi tattığınızda lezzetinin bambaşka olduğunu anlayacaksınız. Şimdiden afiyet olsun...
Hayrabolu tatlısı tarifi
Tekirdağ'ın en sevilen tatlılarından bir tanesi Hayrabolu tatlısı... Yapımı ve görüntüsü Kemalpaşa tatlısına benzeyen bu tatlının en büyük özelliği malzeme olarak tuzsuz taze peynir kullanılması. Evde kolayca yapabileceğiniz bu lezzetli tatlıyı deneyebilmeniz için tarifini aşağıda paylaştık, afiyet olsun.