Çok sevdiğim Konyalılar Etli Ekmek ben bildim bileli Kazasker’deydi. Uzun süre çok iyi gitti. Yakın zamanda sanki biraz yorulduğu izlenimini verdi. Burayla ilgili son yazımı okuyanlar geçen sene buradan eskisine göre daha az mutlu ayrıldığımı biliyorlardır. Eski yeri kentsel dönüşüme girince taşındı. Yeni yerinde beni yine şaşırttı, bu kez bamya çorbası da kuzu fırın kebap da 10’da 10!
#Etli EkmekRamazan ayıyla birlikte sevdiklerine özel lezzetler sunmak isteyenler her gün iftar menülerini özenle oluşturuyor. "İftara ne pişirsem?, "Bugün ne pişirsem?" diye düşünenler için çorbadan tatlıya Ramazan'ın yirmi üçüncü gününe özel nefis bir menü hazırladık. İşte 5 Mayıs Çarşamba, Ramazan'ın 23. günü için iftar menüsü...
#Ramazanİlk Adana seyahatimizde otogardaki Onbaşılar Kebapçısı’nda hayatımızın ilk şalgam suyunu içip, sumaklı közlenmiş soğan salatasını tatmıştık. Neşeli, eğlenceyi seven ve ağzının tadını bilenlerin şehri Adana’yı, sonrasında pek çok kez ziyaret ettim. Bu hafta size Adana’dan sesleniyorum.
#Sahrap SoysalHer şey bu köyde başladı... Türkiye edebiyatını dünyaya taşıyan o gürül gürül derenin kaynağı burada. Bu yüzden köyün girişinde bir roman kahramanının heykeli var. Burası geçen hafta kaybettiğimiz Yaşar Kemal’in köyü Hemite. Nedim Gürsel, büyük yazar hakkında kaleme aldığı ‘Yaşar Kemal - Bir Geçiş Dönemi Romancısı’ (Doğan Kitap, 2008) isimli eserinde Hemite’ye seyahatini anlatıyor. Kitaptan alıntılar...
Oyuncu Jülide Kural, ilk gençlik yıllarından beri seyahat etmeye ilgi duyuyor, tüm dünyayı görmek istiyor: “Seyahat etmek benim için dış dünyada gördüğüm, duyduğum, dokunduğum, kokusunu hissettiğim her anın iç benliğimde bir tecrübeye dönüşmesi demek.” Avrupa ve Asya’da birçok ülke gezdi. Hayalinde ise Yeni Zelanda var. İşte Kural’ın favori mekânları...
KURUTMA yöntemiyle içindeki sıvı maddelerden arındırılan dana ve tavuk etlerini, soya ve mısır nişastasıyla yoğurduktan sonra köfteye dönüştüren firmalar, 165 milyon TL’lik hazır çorba pazarını 200 milyon TL’ye çıkarmanın hesaplarını yapıyor. Yöresel tatları poşete sokan firmalar, piyasaya yeni sürdükleri soğuk çorbalarla da kavurucu sıcaklarda satış rekoru kırmayı başardı.
Pişirilme yöntemleri, öyküleri ve tatlarıyla birbirinden şaşırtıcı yedi Anadolu lezzeti. Çoğumuz ne adını biliyor ne de tadını. Bir süredir Amerika’da gurmelere yönelik önemli toplantılarda, dergilerde bu yemeklerden bahsediliyor. Aşçı ve yemek araştırmacısı Musa Dağdeviren, ilk kez 2004’te Amerikan Mutfak Enstitüsü’nün (CIA) davetlisi olarak Kaliforniya’ya gidip Anadolu’dan derlediği bu tarifleri anlatmış, bazılarını izleyiciler önünde pişirmişti.
Bumbar ya da bazı yörelerde söylenişiyle mumbar, hayvanın ince bağırsağına ciğer, kıyma, pirinç veya bulgur doldurularak yapılan bir çeşit dolma. Halk mutfağına özgü, yöresel bir lezzet. Yemek uzmanlarına göre bumbar aslında sucukla yakın akraba. Tıpkı onun gibi, göçebe topluluklar tarafından kıtlık zamanlarında uzun süre dayansın diye yaratılmış.
Az gittik uz gittik, dere tepe düz gittik derken, yolumuz Nasreddin Hoca’nın doğduğu, Eskişehir’in küçük şirin ilçesi Sivrihisar’a düştü. Hocanın 28 yaşına kadar imamlık yaptığı şehirden kimler beslenmemiş ki! Frig kralı eşek kulaklı Midas’tan, bütün varlıkların doğurucusu ana tanrıça Kibele’ye kadar birçok efsanevi isme yurt olmuş burası.