Bumbar dolmasının en iyi 10 adresi

Güncelleme Tarihi:

Bumbar dolmasının en iyi 10 adresi
Oluşturulma Tarihi: Kasım 18, 2005 00:00

Bumbar ya da bazı yörelerde söylenişiyle mumbar, hayvanın ince bağırsağına ciğer, kıyma, pirinç veya bulgur doldurularak yapılan bir çeşit dolma. Halk mutfağına özgü, yöresel bir lezzet. Yemek uzmanlarına göre bumbar aslında sucukla yakın akraba. Tıpkı onun gibi, göçebe topluluklar tarafından kıtlık zamanlarında uzun süre dayansın diye yaratılmış.

Adana yöresinde şırdan denen bir türü daha var. Bugün bumbar yoğun olarak Diyarbakır-Adana hattında yapılıyor ama en iyi bumbar yiyebileceğiniz adresler listesinde İstanbul yine ön sırada. Bununla birlikte bütün jüri üyelerimiz gerçek bumbarın ancak evlerde tadılabileceği ve giderek yok olduğu görüşünde. Peki bumbar hangi lokantada özel kavrulmuş yeşil buğdaydan yapılıyor? Kim malzemeyi Diyarbakır’dan getiriyor, bumbar düşkünü ünlüler kim? En iyiler listesine hangi seyyar satıcının bumbarı girdi? İşte en iyi 10 listesi.

EN İYİ 10

1. Selim Amca - İSTANBUL

2. Çiya - İSTANBUL

3. Fatih Kadınlar Pazarı- İSTANBUL

4. Yeni Bulvar - ADANA

5. Sultan Sofrası - HATAY

6. Gazi Köşkü - DİYARBAKIR

7. Toros Paça Salonu - ADANA

8. Günaydın - İSTANBUL

9. Ada Balık - ANKARA

10. Grand Yalçın Restoran - MUĞLA



SELİM AMCA

Malzeme Diyarbakır’dan

1982’de Diyarbakır’da kurulan Kaburgacı Selim Amca’nın ünü kısa sürede Diyarbakır’ı aştı ve İstanbul’a kadar uzandı. Bugün İstanbul’da Aksaray, Bahçelievler ve Sahrayıcedit’te olmak üzere üç şubesi var. Öğlen 12.00’den gece 22.30’a kadar açık. Yazın en sıcak ayları hariç, haftada yedi gün bumbar servisi yapıyorlar. Bumbarın malzemeleri Diyarbakır’dan geliyor. Porsiyonu 5 YTL. Kaburgacı Selim Amca’ya gitmişken haşlanmış içli köfte ve kaburga dolmasını da deneyebilirsiniz. Ünlü müdavimleri arasında İbrahim Tatlıses, şarkıcı Emrah, Harika Avcı, Erdal İnönü, Mehmet Ağar var. Vatan Caddesi No:46 Aksaray. Tel: (212) 532 62 77.

ÇİYA

Bumbar üstüne patlıcan tatlısı

1987’de kurulan Çiya Lokantası kısa sürede öyle tutuldu ki, aynı sokak üzerinde üçüncü şubelerini açtılar. Bunlardan biri sadece tencere yemekleri, diğer ikisi kebap satıyor. Her gittiğinizde en az 40 çeşit kebap bulmak mümkün. Yaz-kış her dönem bumbar servisi yapıyorlar. Bir porsiyonu 8.50 YTL. Öğle 12.00’de açılan dükkanlar akşam 22.00’ye kadar açık. Alkollü içki servisi yok. Gitmişken şiveydiz, yuvalama, şakiriye ve buraya özel patlıcan tatlısını deneyebilirsiniz. Ahmet Altan, Berna Laçin, Zeki Alasya, Mehmet Ali Alabora gibi müdavimleri var. Caferağa Mahallesi, Güneşli Bahçe Sokak No: 43 Kadıköy. Tel: (216) 330 31 90

FATİHKADINLARPAZARI

10-15 bumbarcı var

Jüri üyelerimiz bumbar sevenlerin Fatih’teki Kadınlar Pazarı’nı mutlaka gezmelerini öneriyor. Buradaki Siirt bölümünde bumbar satın alabileceğiniz yaklaşık 10-15 yer var. Kadınlar Pazarı’ndaki bumbarın özelliği ise yörenin kadınları tarafından tamamen geleneksel yöntemlerle yapılması. Mesela İsmet Bahçevan Sofrası’nda bumbar, lokantanın sahibinin halaları tarafından yapılıyor. Porsiyonu 5 YTL. Gitmişken büryan kebabı ve içli pilavı da deneyin. Sabah saat 06.00’dan gece 01.00’e kadar açıklar. İtfaiye Cad. No: 33 Fatih. Tel: (212) 521 86 71.

YENİ BULVAR

7/24 hizmet veriyor

10 yıldır hizmet veren Yeni Bulvar Paça ve İşkembe Salonu, Adana’ya gelen ünlülerin uğramadan gitmediği bir mekan. Lokanta müşterilerine 7 gün 24 saat hizmet veriyor. İşletmecileri Mehmet Ali Adakaner ve oğulları. En büyük özelliği yemeklerini ev kadınlarına yaptırıyor olması. Mutfak müşterilerin görebileceği şekilde dizayn edilmiş. Bumbarda kullanılan organları kasaplardan seçerek alıyorlar. Erkek koyun tercih ediyor ve bumbarın içi hazırlanırken bolca kıyma koyuyorlar. Diğer illerden arayıp sipariş verenler var. Şoklayarak gönderiyorlar. Bumbar 4.50, şırdan 2, işkembe çorbası 3.50 YTL. Adres: Mücahitler Cad. Döşeme Mah. Kıray Apt. Tel: (322) 459 42 79

SULTAN SOFRASI

Soslandıktan sonra fırınlanıyor

Antakya’nın mahalli yemekleri arasında bulunan bumbar, Sultan Sofrası’nda soslandıktan sonra fırında pişiriliyor. Kuru bağırsağını pirinç, yağsız kıyma, kuru soğan, domates, domates salçası, karabiber, tuz ve nar ekşisi karışımı ile dolduruyorlar. Özellikle kışın tercih ediliyor. Sultan Sofrası, kente gelen siyasetçi, bürokrat ve sanatçıların tercih ettiği mekanlar arasında bulunuyor. İşletmecisi Mahmut Tansal. Bumbarın porsiyonu 5 YTL. Adres: İstiklal Cad. No.20/A. Tel: (326) 213 87 59

GAZİ KÖŞKÜ

Beş yüzyıllık mekan

16. Yüzyıl’dan kalma Akkoyunlular eseri olan Gazi Köşkü ve bahçelerinde bulunan Köşk Sofra Salonu’na gidenlerin tercihi kibe-bumbar. İşletmeciliğini Aziz Kadrı Özyıldız ile eşi Zeynep Özyıldız’ın yaptığı mekan, Mardin eski karayolu üzerinde bulunuyor. Köşk Sofra Salonu, kenti görmeye gelen yerli ve yabancı turistlerin uğrak yeri. Geçmişi yaklaşık 500 yıla dayanan kibe-bumbar dolması kuzu bağırsağı ve işkembesi küçük küçük kesilip doldurulduktan ve dikildikten sonra özenle hazırlanıyor. İsteyen misafirlere kibe-bumbar servisi, şark evinde Hevsel Bahçeleri ve Dicle Nehri manzaralı otantik tahtlarda da yapılıyor. Porsiyonu 1 YTL. Tel: (412) 226 33 33, (412) 226 34 93

TOROS PAÇA SALONU

Bumbarın adresi

65 yıllık paçacı Toros Paça Salonu, ince bumbarıyla tercih ediliyor. Kuzu kıyma, pirinç ve baharat karışımıyla doldurulan bumbar kısık ateşte pişiriliyor. Müşterinin isteğine göre sade olarak yağda da kızartılıyor. Mekanın işletmecisi Mehmet Konak, ince bumbarın daha lezzetli olduğunu söylüyor. İnce bumbar kuzudan sağlanıyor. Toros Paça Salonu, 7 gün 24 saat hizmet veriyor. Bumbarın porsiyonu 4.50 YTL. Paça, işkembe, tuzlama, kızarmış kelle ve sulu yemek çeşitleri de bulunuyor. Müdavimleri arasında İbrahim Tatlıses, Fatih Kısaparmak, Mahsun Kırmızıgül, Savaş Ay, Müslüm Gürses var. Adres: İnönü Cad. 111/A Kuruköprü. Tel: (322) 363 26 62

GÜNAYDIN

Özelliği kavrulmuş yeşil buğday

Günaydın Bostancı’daki meşhur et lokantasının şubesi olarak Kozyatağı Nezih’in yerine açıldı. Henüz açılalı bir buçuk ay oluyor. 11.30’dan gece 24.00’e kadar hizmet veriyor. Her gün bumbar servisi yapıyorlar. Porsiyonu 5.50 YTL. Günaydın’daki bumbarın özelliği firik denilen kavrulmuş yeşil buğdayla yapılması. Gitmişken soğan kebabı, beyti ve küşnemeyi de deneyebilirsiniz, tam mevsimi. Ünlü müdavimleri arasında Bülent Ersoy, Deniz Seki, Ebru Yaşar gibi isimler var. Atatürk Caddesi No: 34 Sahrayıcedit, Kozyatağı. Tel: (216) 411 68 75.

ADA BALIK

Tamamen Beypazarı usulü

Ankara’nın yeni mekanlarından Beypazarı Sofrası, artık Ada Balık adı ile hizmet veriyor. Mekanın, mönüsünden çıkmayan tek yiyecek bumbar dolması. Beypazarlı Kasım Damar ve İsrafil Işık’ın işlettiği Ada Balık’ta bumbar dolması tamamen Beypazarı usulü yapılıyor. En son şekli ise Sait Duman usta veriyor. 10 çeşit baharat kullanılıyor. İçindeki et ise dananın arka budu olarak tercih ediliyor. Közde mangalda veya tavada tereyağında olmak üzere iki türlü servis ediliyor. Ada Balık bumbar dolmasını yalnızca haftasonlarında köy kahvaltısı ile birlikte sunuyor. Kahvaltının ücreti 12 YTL. İsteyenlere bumbar kilo ile de veriliyor. Kilosu 20 YTL. Adres: 35. Sokak No: 114 Bahçelievler. Tel: (312) 223 06 40-41

GRAND YALÇIN RESTORAN

Sadece cuma günleri

Muğla’da 22 yıldır restoran işleten Orhan Okşaş, komilikten patronluğa tırmanırken, işletmesi de bumbar dolması ile ün yaptı.

Sadece cuma günleri yapılan bumbar dolmasını yemek için İzmir ve İstanbul’dan gelen müşteriler var. Milletvekilleri, sanatçılar, valiler ve işadamlarıyla Bodrum ve Marmaris’ten yabancı turistler de bu özel yemek için sık sık restorana uğruyor. Dolmada kullanılan bağırsak önce kireçli suda yıkanıyor. Bir gün tuzlu su içinde bekletiliyor. Ardından iç hazırlanıyor. Lezzetli olması için fıstık konuluyor. Hazırlanan dolma 1.5 saat haşlanıyor. Ardından tereyağında kızartılıyor. Daha sonra tereyağı, kimyon ve salça ile yapılan sos üzerine dökülüyor. Toprak güveç kaplarda servis yapılıyor. Porsiyonu 5 YTL. Adres: Emirbeyazıt Mah. Eski Garaj Karşısı No:7. Tel: (252) 214 11 65.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!