Öğrencilik yıllarında rehberlik de yapan tarihçi-yazarımız Prof. Dr. İlber Ortaylı’nın son kitabı ‘Gel Dünyayı Keşfedelim-Gezgin Bir Tarihçinin Seyahat Defteri’ çıktı. İlber Ortaylı mevcut ekonomik şartlarda da seyahat etmenin mümkün olduğunu söylüyor: “Zaten tayyareyle giderek, lüks otelde kalarak öğrenilmez bir memleket.”
#İlber OrtaylıAtlantis gerçekten var mı, Büyük İskender’in mezarı nerede, Göbeklitepe neden bu kadar önemli, Mısır piramitleri nasıl yapıldı? Siz de bu soruların yanıtlarını merak ediyor musunuz? Erman Ertuğrul’un yeni yayımlanan çalışması ‘Arkeofili: Arkeoloji Meraklısının Elkitabı’ bu soruların peşine düşüp okuru insanlık tarihinde bir yolculuğa çıkarıyor.
#ArkeofilSırtını Bey Dağları’na yaslamış, falezlerin üzerinde yükselen, aynı anda dört mevsim sunan Antalya’da ve birer doğa harikası olan ilçelerinde görülmeye değer çok yer var. Muhteşem kumsalları, masmavi koyları, yazın bir ferahlama durağı olan yaylaları ve her zevke hitap eden tatil seçenekleriyle sıcak günlerin vazgeçilmezi olan bu güzel ilimizin zenginliklerini keşfedelim.
#Nurgül BÜYÜKKALAYTürkiye'nin zengin tarihî mirası arasında öne çıkan antik kentlerden biri olan Termessos, Antalya'nın kuzeydoğusundaki Toros Dağları'nda, yüksek bir kartal yuvası gibi konumlanıyor. MÖ 3. yüzyılda kurulan ve Roma İmparatorluğu döneminde bile büyük ölçüde el değmemiş bu kent, Büyük İskender'in fethetmeye çalışıp başaramadığı bir yer olarak dikkat çekiyor. CNN Travel editörü Barry Neild'in son ziyaretinde hayran kaldığı bu tarihi mekân, keşfetmeye istekli ziyaretçilerini adeta bir zaman yolculuğuna çıkarıyor. İşte Termessos’un sıra dışı hikâyesi…
#Seyahatİskender’in hayatı şüphesiz ki çok kısa sürmüştür. 33. yaşı içerisinde aşağı yukarı 10 senede 20’yi aşkın seferle Küçük Asya’ya geçti. Termessos (Antalya’daki) gibi dağ şehri hariç aşağı yukarı alamadığı bir yer yoktur ve İran, Orta Asya ve Kuzey Hind’e girdi. Ama mühim olan onun yeni bir askerî teknik ve strateji ustalığı ile Yunan kültürünü kısa zamanda dünyaya yaymasıdır.
#AntalyaCNN Travel, dünyadaki en iyi 20 çorbayı listeledi. Nijerya'dan Fransa'ya Çin'den Meksika'ya kadar birçok ülkeye ait çorbanın yer aldığı listeye, ülkemizden yayla çorbası dahil edildi. Biz de bu haber üzerine uzmanlarımıza 'Ülkemizde çorbaların peşinde yola çıkılacak adresler hangileri?’ diye sorduk. İşte 8 şehirden birbirinden lezzetli 8 öneri...
#RotaKöfte mutfağımızda çok önemli bir yere sahip. Ülkemizde bir kısmı coğrafi işaret tescilli 100’den fazla köfte çeşidi bulunuyor. Üstelik çoğu köftemizin kendine has bir hikayesi de var. Bu hafta uzmanlarımıza ‘Köftelerin izinde yola çıkılacak adresler nereler?’ diye sorduk. Oldukça geniş olan listeden seçmekte zorlansalar da uğruna yola düşmeye değer 10 lezzetli köfteyi önerdiler.
#RotaHiç şüphesiz ki Bizans’ın sahip olduğu Küçük Asya, donanım bakımından bilhassa İstanbul, bütün şehirleri geçecek durumdadır. Aynı talih Selçukî Türkiyesi ve ardından Osmanlılar için de söz konusudur. Böyle bir yerde arkeolojinin millî bir sanat olması, arkeolojik kazıların akademik heyetlerin dışında geniş vatandaş kitlesini ilgilendirmesi gerekir. Bu düzeye erişmekte bir hayli sorun yaşıyoruz.
#ArkeolojiTürkiye’de seyahat her şeye rağmen en ucuz eğlencedir. Gittikçe pahalılaşan restoranlarda, pek de kalınması gerekmeyen lüks otellerde daha çok para harcarız. Ama benim gençliğime göre halen Türkiye’de makul fiyatlara kalınacak basit otel ve pansiyonların sayısı hayli kalabalık ve bunların fiyatları uygun. Bayram vesilesiyle müsaadenizle size bazı tavsiyelerde bulunmak istiyorum.
#TürkiyeTÜRKİYE'de nesli tükendiği düşünülürken, Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) Genel Müdürlüğü'nün ilk kez 25 Ağustos 2019'da fotokapanla görüntülediği Anadolu leoparının popülasyon alanının, tüm Akdeniz ve Ege illerini kapsadığı kaydedildi. Son olarak Batı Akdeniz'de 2 bireye ait 58 görüntü elde edildi.
#Anadolu LeoparıTÜRKİYE'de nesli tükendiği düşünülürken, Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) Genel Müdürlüğü'nün ilk kez 25 Ağustos 2019'da fotokapanla görüntülediği Anadolu leoparının popülasyon alanının, tüm Akdeniz ve Ege illerini kapsadığı kaydedildi. Son olarak Batı Akdeniz'de 2 bireye ait 58 görüntü elde edildi.
#AntalyaAntalya’nın güzelliğini nasıl tarif etsem diye düşünürken Bergama Kralı II. Attalos’un bu kenti kurma hikâyesinin durumu zaten çoktan anlattığını fark ediyorum. Kral Attalos “Bana bir yeryüzü cenneti bulun” der ve kralın gözde akıncıları bu tasvire en yakışan yer olarak Antalya’yı bulur. Adı geçince ilk akla gelen deniz-güneş-kum olsa da her adımda bambaşka doğa harikalarıyla selamlıyor ziyaretçilerini. Yönümüzü bu kez dağlara doğru yükseklere, derelere ve köylere çeviriyoruz…
#SeyahatYılın en romantik günü yaklaşıyor. Güller, kalpler, şiirlerle süslü 14 Şubat Sevgililer Günü hediyeleri hazırlanıyor. Bu yıl sevdiğine aşkla dolu bir tatil hediye etmek isteyenler içinse jürimize en romantik yurtiçi rotalarını sorduk. ‘Birlikte yola çıkmanın aşkla bir ilgisi olmalı’ diyenlere beyaza bürünmüş doğadan Ege Akdeniz’in ılık kışlarına her anını ölümsüzleştirmek isteyecekleri öneriler aldık.
#SeyahatAntalya Müzesi arkeoloji tarihimizin unutulmaz kişiliklerinden Süleyman Fikri Hoca’nın eseridir. Herkül’ün on iki başarısının işlendiği lahit, dansöz heykeli, Hadrianus, Traianus ve Septimius Severus gibi imparatorların en güzel büst ve heykelleri mitolojiyi çok iyi ifade eden eserler hepsi buradadır. Sidamara ve Likya tipi lahitlerin koleksiyonu dünyanın en önde gelenidir.
#Antalya MüzesiTermessos Antik Kenti, Türkiye’nin en iyi korunmuş antik şehirlerinden biridir. Döneminin dağ kentlerindendir. Bölgede bulunan kaplıcaları sayesinde Milli Park sınırları içine dahil edilmiştir.Termessos Antik Kent ile ilgili detaylı bilgiyi sizler için derledik.
#TermessosAntalya Kaleiçi’nin yeterince tanıtılmadığını düşünmeye başladık. Çok güzel bir mekân, yalnız hangi gözle baktığınıza bağlı bu ‘güzelliği’ keşfedebilmek. Muratpaşa Belediye Başkanı Av. Ümit Uysal, bize basın müşaviri Emre Baylan’la gezmemizi önerdi. Biz de öyle yaptık. Baylan, Hürriyet-DHA kökenli bir gazeteci, edebiyatı seviyor; bölgesini de çok iyi biliyor. Ümit Uysal’ın moderatörlüğünde geçen şubat ayında Antalya’da yapılan panelde, eski Turizm ve Tanıtma Bakanı Alev Çoşkun, eski DPT Müsteşarı Prof. Dr. Bilsay Kuruç ve eski Antalya Belediye Başkanı Selahattin Tonguç’un Güney Antalya Turizm Gelişim Projesi ile Antalya’nın nasıl turizm başkenti olduğu öyküsünü anlattı. Biz de aktarıyoruz:
#AntalyaBu hafta yaşadığımız şehirde bir turist gibi gezmenin rehberini hazırladım. Sadece İstanbul’dan değil, Bursa, Ankara Antalya’dan da önerilerim var. İster kısa bir hafta sonu gezisi planlayın, ister gün içinde yolunuzu biraz değiştirin; bu liste çok işinize yarayacak...
#HürriyetArtık yaz mevsiminin sonuna geldiğimiz şu günlerde deniz, kum ve güneş tatilini bir kenara bırakıp kültür, sanat ve tarihin izinde yola koyulmaya ne dersiniz? Uzmanlarımıza ‘Mutlaka görülmesi gereken müze ve eserler hangileri?’ diye sorduk. 8 şehirden birbirinden güzel 15 müzeyi önerdiler.
#RotaDoğal güzellikleri, antik kentleri, sahilleri ve doğasıyla her yıl yerli-yabancı binlerce tatilciyi ağırlıyor. Gezip görülecek, yapılacak çok şey var. “Antalya’da nereye gitmeli, ne yapmalı” diyenler için jürimiz şehri adım adım anlattı. 10 ayrı turistik noktanın en iyilerini öneren jürimizin seçimlerinin başrolünde o muhteşem deniz ve tarih var.
#HürriyetTurizm kenti Antalya, binlerce yıl önceye dayanan güzelliğini, doğa, sanat ve tarih tutkunlarının beğenisine sunuyor. Kentin dört köşesinde, geçmişten günümüze ayakta kalmayı başarmış antik kentler, onlarca yürüyüş güzergâhı, keşfedilmeyi bekleyen yerler, kaleler, camiler, kiliseler ve pek çok tarihi yapı göz kırpıyor. İşte, zamanın derinliklerinde yolculuk yapmak isteyenler için görülmeye değer alternatifler…
#ANTALYA