Güncelleme Tarihi:
Şu aralar harıl harıl en güzel ve en ekonomik tatil aranıyor. KURBAN Bayramı tatilinin 9 güne çıkması, tatili pek düşünmeyen yüzbinlerce kişinin kafasını çeldi. 9 gün uzun bir süre. Şu aralar harıl harıl en güzel ve en ekonomik tatil aranıyor.
Görüştüğüm iç pazardaki acenteciler ve otelciler, bayram tatilinin erken açıklanmasının ve 9 güne çıkmasının turizme olumlu yansıyacağını düşünüyorlar. İç turizmde kesin istatistik tutulması zor, kendi araçları ile gelenler az değil. Bu bayram birkaç milyon kişinin tatile çıkacağı öngörülüyor.
Kimi eş dost akraba ziyareti planlarken, kimileri pandemi, savaş, deprem, seçim dolu günlerin stresini denizin sularına bırakmak için yola koyulacak. Tabii en önemli konu bu işin bütçesi. Artan maliyetlerin konaklama ve ulaşım fiyatlarına yansıması ile geçtiğimiz yılın bütçesinin üzerine en az bir o kadar daha koyması gereken ve belki de daha mayosunu yenilememiş olan yerli turistin buna ayak uydurması çok kolay değil.
Üst segmenteki bir kısım oteller zaten dolacak, bununla birlikte daha hesaplı otellere talep artacak. Bu arada 9 günün tamamını tatille geçirmek isteyen bir aile küçük bir serveti göze almak zorunda. Tatil süresinin ortalama bir hafta olacağını düşünüyorum.
BAYARAMDA İSTİKÂMET: EGE VE AKDENİZ
Gerçekten hepimizin biraz soluklanmaya, sıcak ve bunaltıcı geçeceğini beklediğimiz uzun yaz öncesi dinlenmeye, eşle dostla iki muhabbete çok ihtiyacı var. Tatil herkesin hakkı. Bu bayram 4 ana destinasyonda yoğunluk bekleniyor:
1. Ege-Akdeniz sahilleri,
2. Kapadokya-Güneydoğu-Karadeniz,
3. Balkan ülkeleri,
4. Kuzey Kıbrıs.
Bayram tatilinde ülke içinde hemen her yöne hareketlenme olmakla birlikte, ana istikâmetin Akdeniz ve Ege sahilleri olacağını biliyoruz. Bayram tatilinin sezon başına denk gelmesi, Ruslardan umduğunu bulamayan ve umudunu temmuza, ağustosa taşıyan turizmcilere de ilaç gibi gelecek.
Yerli turistin bir kısmı gezme eğilimli. Onlar Kapadokya, Güneydoğu Anadolu ve Karadeniz kapsamlı kültür turlarına çıkacaklar. Vizesi olan ve bütçesini denkleştirebilenler ise yurt dışına yönelecekler. Unutulmaması gereken bir destinasyon da Kuzey Kıbrıs. Konserlerle programlarını zenginleştiren otellerin şimdiden dolmuş olduğunu öğrendik.
EN GÜZEL BAYRAM HEDİYESİ
Eğer Kurban Bayramı tatili için plan yapıp bir yerlere gitseniz de gidemeyip evde kalacak olsanız da kendinize ve sevdiklerinize verebileceğiniz en güzel bayram hediyesini buldum: MÜZEKART.
Hayatımızda hemen her şeyin fiyatı sürekli artar, alım gücümüzü gittikçe zorlarken, fiyatı neredeyse tek değişmeyen ve içeriği gittikçe zenginleşen Müzekart bugünlerde birilerine verebileceğiniz en değerli hediye. Zira sadece 60 TL, yani bir hamburger fiyatına. Hem de 1 yıl boyunca geçerli. Müzekart’ınızla ülkemizde 17 bin TL değerinde 200’e yakın müze ve ören yerini gezebiliyorsunuz. Bir hamburgere bir Türkiye turu...Hem de nereleri hatırlatayım ;Nemrut Ören Yeri, Ishak Paşa Sarayı, Anadolu Medeniyetleri Müzesi, Aspendos, Antalya Müzesi, Perge, Aziz Nikolaus Müzesi, Patara Ören Yeri, Afrodisias, Didim Apollon Tapınağı, Sagalassos, Bursa Türk İslam Eserleri Müzesi, Truva Ören Yeri ve Müzesi, Hattuşaş, Pamukkale ve Hierapolis Ören Yeri, Laodikya Zeugma Mozaik Müzesi, Galata Kulesi, Kız kulesi, Berpama Akropol ve Asklepion, Efes Ören Yeri, Ani, Mersin Kanlı Divane ,Bodrum Sualtı Müzesi ve daha niceleri...
Türkiye’nin 73 ilinde Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı ziyaret edilebilen ve olan 355 kültürel değeri var. Bunların 162’si ücretsiz. Geriye kalan 193 yeri Müzekart’la gezebiliyorsunuz. Yani hangi ilde olursanız olun Müzekart’ınızı kullanabileceğiniz çok değerli müze ve ören yerleri mevcut.
SAHİLLERİMİZ ÖREN YERLERİMİZLE GÜZEL
Mesela bayramda sahile gideceklere ya da kültür turu yapacaklara hatırlatayım: Muğla’da 28, Antalya’da 25, İzmir’de 23, Mersin’de 19, Nevşehir’de 19, İstanbul’da 14, Aydın’da 13, Konya’da11, Bursa’da 8 müze ve ören yerini Müzekart’ınızla ücretsiz gezebilirsiniz.
Türkiye’nin UNESCO Kültür Mirası’ndaki 19 ören yerinin hepsini Müzekart’ınızla gezebilirsiniz. Dünya bunları görmek için Türkiye’ye gelirken, biz bu değerlerimizi defalarca gezip, ziyaret edip mümkün olduğunca geniş kitlelere yaymalıyız.
Özellikle talep gören ören yeri giriş fiyatlarımız hiç de düşük değil. Galata Kulesi 350 TL, Kızkulesi 400 TL, Efes Ören Yeri 400 TL, Truva 200 TL, Pamukkale 400 TL, Bodrum Sualtı Müzesi 300 TL, Göreme Açık Hava Müzesi 300 TL, Sümela Manastırı 300 TL. Bunları tek tek ödemeye kalktığınızda oldukça yüksek bir rakam karşınıza çıkar.
MUTLAKA CEBİNİZDE OLSUN
Bayram tatilinde rotasını Antalya‘ya çevirmiş yaklaşık yarım milyon vatandaşımıza çağrımdır: Güneş kreminizi, şapkanızı unutabilirsiniz ama Müzekart’ınızı mutlaka yanınızda getirin. Antalya‘da 2 bin TL değerindeki 17 müze ve ören yerini Müzekartı’nızla ücretsiz ziyaret edebiliyorsunuz. İster Alanya, ister Side, ister Belek, ister Antalya, ister Kemer, nerede tatil yapıyorsanız yapın, bu listeden bir yerler mutlaka yakınınızda olacaktır. Hatırlatayım, bu yerlerin çoğu UNESCO Kültür Mirası aday listesindedir.
Alanya Kalesi 150
Alanya Müzesi 40
Aspendos 200Karain Mağarası 40
Lymra Ören Yeri 50
Antalya Müzesi 200
Olympos Ören Yeri 180
Perge Ören Yeri 200
Termessos Ören Yeri 50
Aziz Nikolaus Müzesi 250
Andriake Ören Yeri 75
Myra Ören Yeri 180
Patara Ören Yeri 200
Simena 75
Xanthos Ören Yeri 50
Side Müzesi 100
Side Ören Yeri 180
TOPLAM: 2.220 T
Havalar biraz da belirsiz seyrederken her ihtimale karşı Müzekart’ınız bu bayram mutlaka cebenizde olsun...