Dünyanın en çok çay tüketen toplumu olarak çayın yeri hepimiz için bir başka... Belki en kaliteli çayları üretmiyoruz ve ülkemizde çay üretiminin tarihi çok da eskilere dayanmıyor fakat demlemesinden servisine ve sosyal hayattaki yerine ‘Türk çay kültürü’ diye bir kavramı yaratıp dünyaya duyurmuş bir milletiz. Ancak bunu başarabilmiş olan sadece biz değiliz. Gelin bu hafta dünyada çay kültürleri ile fark yaratan ülkeleri tanıyalım.
#En Güzel Çayların Olduğu ÜlkelerBulletproof yani kurşungeçirmez kahveyi profesyonel sporcuların yanı sıra artık pek çok amatör sporcunun da elinde görüyoruz. Dave Asprey’nin Tibet’te bir dağın tepesinde aklına gelen bu fikir, şimdi uzun süre performans göstermek isteyenlerin elinden düşmüyor.
#Kurşungeçirmez KahveHacettepe Üniversitesinden gıda mühendisleri, 2 yıl süren araştırmalarının sonunda, ekmek hamurunun mayalanması sırasında mutluluk hormonu olarak da bilinen melatoninin yüksek miktarda oluştuğunu tespit etti. Bu araştırma sürekli "ekmek yemeyin" tavsiyesinde bulunan ve "Tereyağlı çay için", "Günde 10 yumurta yiyin" gibi açıklamalarıyla da tartışma yaratan Prof. Dr. Canan Karatay'ı kızdırabilir.
#EKMEKProf. Dr. Canan Karatay “Zahide Yetiş’le”de canlı yayında tereyağlı çay içti. Show TV ekranlarında her sabah canlı olarak yayınlanan “ZahideYetiş’le”, birbirinden önemli konukları ağırlamaya devam ediyor.Programın bugün yayınlanan bölümüne sağlıklı yaşam ile ilgili önemliaçıklamalarda bulunan Prof. Dr. Canan Karatay konuk oldu. Türkiye’nin en başarılı doktorları, yaşanmış insan hikayeleri,birbirinden ilginç yemek tarifleri, güzellik, moda, müzik, dalında uzmankonuklar ile hayatı kolaylaştıran püf noktaların paylaşıldığı “ZahideYetiş’le”de bugün; Prof. Dr. Canan Karatay ile sağlıklı yaşam vesağlıklı kalmak için çok özel bilgiler verildi.
#ÇayGeçtiğimiz günlerde "Çaya şeker yerine tereyağ katın" önerisinde bulunan Prof. Dr. Canan Karatay bugün de bir televizyon programına konuk oldu ve canlı yayında tereyağlı çay içti. Ayrıca hürriyet.com.tr, eski Türklerde içildiği söylenen o tereyağlı çayın tarifine ulaştı. İşte bahsi geçen tereyağlı çay.
#Tereyağlı ÇayMasterChef trileçe tarifi ve malzemeleri merak edilen konular arasında yerini aldı. Sevilen lezzetlerden biri olan trileçe son yıllarda ülkemizde popülerliğini artırmıştır. Karamelli, çikolatalı, frambuazlı, çilekli, karışık meyveli ve limonlu trileçe çeşitleri vardır. Peki, trileçe nerenin tatlısı, nasıl yapılır? İşte, orijinal trileçe tarifi ve malzemeleri
#TrileçeSon yıllarda yeme-içme sahnemizde 3’üncü dalga kahve kadar talep gören ne var diye sorsalar kafe-bistroların havalı ve hayli pahalı kahvaltı tabakları derim. Alıştığımız peynir, ekmek, zeytin, sahanda yumurta yerine avokadolu, poşe yumurtalı, ekşi maya ekmek üzerinde gelen sunumlar yüksek talep görüyor. Yumurtaya ekmek banınca değil, poşeleyip ekmeğin üstüne koyunca havalı oluyor velhasıl. Dışarıda yemeye vakit bulamıyor ya da ekmekle yumurtaya o fiyatları ödemek istemiyorsanız, eğitmen şef Gizem Gedik çırpılmış yumurtadan croque madame gibi meşhur tostlara hepsini detaylarıyla anlattı, tarifler verdi.
#Gaye ŞahinGeçen hafta yazarımız Vedat Milor’un sosyal medyada paylaştığı videoyla ateşlenen ‘Kahvaltı gerekli bir öğün mü’ tartışmasını masaya yatırdık. Kahvaltı sözcüğünün kültürümüze girişini, bugün ettiğimiz klasik kahvaltının ne zaman başlayıp şekillendiğini ve en sağlıklısının, doğrusunun ne olduğunu işin uzmanlarına sorduk; çeşitli ulusların alışkanlıklarına baktık.
#KahvaltıDeğerli vitaminler, sayısız mineral ve düşük kalorili içeriğiyle kuşkonmazı sağlıklı sebzeler listesinde enginarın hemen yanında görürsünüz. Peki alıp yer misiniz? Enginarın dönemdaşı, baharın nadide sebzesi kuşkonmazı hiç yemediyseniz bile deneyin diye hem marifetlerini hem de yaratıcılığa açık tariflerini yazdım.
#KuşkonmazGelinim Mutfakta trileçe tarifi izleyenler tarafından merak konusu oldu. Son yıllarda favori tatlı tariflerinden olan kramelli trileçe püf noktaları takip edildiğinde eşsiz bir lezzete dönüşüyor. Peki, tam kıvamında karamelli trileçe nasıl yapılır, püf noktaları ve malzemeleri neler? İşte trileçe püf noktaları ve yapım aşamaları...
#Trileçe TarifiSiron tarifi kıyamlı, patatesli, peynirli gibi pek çok seçenekleriyle yöresel mutfağımızda yapılıyor. Anadolu mutfağında sıklıkla yapılan siron yoğurtlu servis edilerek tam bir öğün olma kolaylığı sağlıyor. Peki, Trabzonlu siron nasıl yapılır, malzemeleri neler? İşte,siron tarifi ve yapılışı...
#Siron TarifiFındık lezzetli ve çokyönlü bir kuruyemiş. İster deneyimli bir şef, ister yeni tatlar denemek isteyen benim gibi bir ev aşçısı olun, çok çeşitli yemeklere enfes bir çıtırlık ve yoğun bir lezzet katmak harika sonuçlar doğuruyor. Etlerle, sebzelerle ve hatta soslarla uyum içindeki fındığı sadece çikolataya ve tatlılara mecbur etmeyin diye birçok öneriyle geldim…
#GÜLAY BARBAROS ALTANKaradeniz mutfağının meşhur lezzetlerinden siron, MasterChef mutfağında hazırlanacak. Yufkaların rulo şeklinde sarılıp fırınlanmasıyla hazırlanan siron, Anadolu'nun farklı bölgelerinde de kıyma, et veya tavukla hazırlanabiliyor. Üzerine tereyağlı sosunun da eklenmesiyle lezzetini katlıyor. Peki siron nasıl yapılır, malzemeleri neler? İşte MasterChef siron tarifi ve püf noktaları...
#Masterchef Siron TarifiKarnıyarık ister misafir sofralarında yer alsın ister aile üyelerinin akşam yemeği menülerinde, patlıcana hayır diyemeyenlerin aklına ilk gelen yemektir. Peki karnıyarık nasıl yapılır? İşte, fırında karnıyarık yapımının detayları…
#Karnıyarıkİzledikleri animeler, dinledikleri K-pop şarkıları nedeniyle ülkemizdeki pek çok genç mochi, ramen, bubble tea gibi tatlara ve Japon keklerine merak sardı. Bulut gibi hafif, yumuş yumuş, adeta ağızda dağılan bu özel keki, ayrıca Japon cheesecake ve pankeklerini evde nasıl yapıyorum, gelin anlatayım...
#UzakdoğuBazı kadınlar sever mutfak işlerini. Hem yapmaya hem paylaşmaya sevdalıdırlar çünkü. Bazıları sevmez. Zor gelir. Bazılarının da gerçekten yoğundur işleri güçleri, isteseler de vakit bulamaz. Hatta “Ben prensesim, prensesler kahvaltı hazırlamaz” diyenleri de duyup görmüşsünüzdür. Çok büyütmeye gerek yok bu mutfak işlerini. “Kadın dediğin mutfağın hâkimi olur, kadın dediğin kahvaltıyı her gün hazır etmelidir” diye bir anlayış kalmadı artık. O yüzden kızamayız kimseye kahvaltı hazırlamıyor diye. Ama tartışırız. Haydi kısaca bakalım bu son mevzuya.
#ORKUN ÜNHürriyet Ankara, ‘Etimesgut’u Keşfet’ turuna çıktı. Etimesgut Belediye Başkanı Enver Demirel’in ev sahipliği yaptığı programda, Etimesgut Türk Tarih Müzesi ve Parkı’nı gezdik. ‘Biz, tarihi bugün değil, binlerce yıl önce Asya’da, Avrupa’da, Anadolu’da yazdık. Ve şimdi şanlı tarihimizi tüm yönleriyle görmek, hissetmek, yaşamak ve yaşatmak için bu müzemizle herkese ‘Tarih seni çağırıyor’ diyoruz.’
#‘Etimesgut’U KeşfetMutfağa ilk girdiğinde henüz küçük bir çocuktu. Anneannesinin yarattığı mucizelerden etkilenmişti. Onu babasına eşlik ettiği profesyonel bir mutfak izledi. Buradaki dinamizm ve paslanmaz çelik tezgâhların büyüsüyle kararını verdi; yeme-içme işine girecekti. Bunun için büyümeyi de beklemedi. 14 yaşından itibaren çalışmaya başladı. Son 13 yıldır ise televizyon programlarıyla hepimizin mutfaklarında! Şef Arda Türkmen’in mutfağına sızdık. Hem eski albümleri karıştırdık hem yeni gastronomi eğilimlerini konuştuk.
#Arda’Nın MutfağıDünya çapında üne sahip olan Türk kahvesinin tadı, köpüğü, kokusu, pişirilişi ve ikramıyla kendine özgü bir kimliği ve geleneği vardır. Ev hanımlarının yorgunluk ilacı, çalışanların molası, kız isteme merasimlerinin vazgeçilmezidir! ‘Kırk yıl hatırı’ olan Türk kahvesinin yağ yakımında da büyük etkisi vardır. İşte Türk kahvesinin 6 faydası...
#KahveBugüne kadar evlerinin güzelliğiyle ve lokumuyla tanıdığımız Safranbolu, aslında bundan çok daha fazlasını sunuyor ziyaretçilerine. Nehirlerin biçimlendirdiği vadileri, türlü sebze-meyvenin en lezizlerini yetiştiren bereketli toprakları, eğitime öncelik veren sosyal dokusuyla kendine münhasır bu kasabada asıl yıldız ‘kırmızı altın’ denilen safran. Efsanelere konu olan, asaletin simgesi bu büyülü bitkinin hasadı kasım sonuna kadar sürüyor, katılıp toplamak için hâlâ fırsatınız varken buyurun Safranbolu’ya!
#SeyahatHamsili pilav, Karadeniz yöresinin en bilindik yemeklerinden biridir. Trabzon usulü hamsili pilav tam zamanı olan balık mevsiminde hem doyurucu hem vitaminli bir yemek olarak sofralarınıza geliyor. hamsili pilavı, püf noktalarına dikkat ederek ister ısıya dayanıklı fırın kaplarında, isterseniz porsiyonluk kaplarda hazırlayabilirsiniz. Peki, hamsili pilav nasıl yapılır? İşte, Trabzon usulü hamsili pilav tarifi ve malzemeleri...
#Hamsili Pilav Tarifi10 bin yıldır güveçte yemek pişiriyoruz. Bu pişirme kaplarını ilk kim yaptı, bilmiyoruz ama bu toprak kaplarda pişen her şeyin çok lezzetli olduğuna eminiz. Size güveç kaplarını nasıl kullanacağınızı anlatıp farklı tarifler vereceğim. Onlardan biri, coğrafi işaretli Tavşanlı güveci... Budaksız meşe odunu yakılan fırında pişirilen bu geleneksel yemeği mum alevi gibi kısık ocakta pişirip afiyetle yiyebiliriz.
#Güveç