Mutfağımızın dünyaya armağanı...

Güncelleme Tarihi:

Mutfağımızın dünyaya armağanı...
Oluşturulma Tarihi: Mart 18, 2023 07:00

Yoğurt sofralarımızın baştacı, hem tatlı hem de tuzluların vazgeçilmezi... Bu hafta size salata sosundan smoothie’ye, kurabiyeden pankeke, pişmeyen pudingden Yunan cacığına yoğurtlu, leziz tarifler hazırladım. Kimini sahurda kimini iftarda deneyebilirsiniz...

Haberin Devamı

İyi bir süt, kıvamı sert ve besleyici bir yoğurdun başlangıç noktası... Ama sadece tereyağıyla da yani yoğurt mayasız yoğurt mayalanırmış; sosyal medya sayesinde yayıldı bu akım. Ben daha bu şekilde yoğurt yapmayı henüz denemedim ama deneyeceğim. Mayayla birlikte sütün litresi başına 1’er yemek kaşığı tereyağı ekleyenler de var.

Yoğurt mutfak geleneğimizin önemli bir parçası ve sofralarımızın da baştacı... Çorbaların terbiyesi yoğurtla yapılır. Böreklerin harcına katılır, keklerin ıslak dokulu ve yumuşacık olmasının da sebebidir. Domatesli bulgur ve tereyağlı pirinç pilavlarının yanına yine yoğurt çok yakışır. Ama bu hafta salata soslarında ve kahvaltıdaki kullanımını anlatıp sağlıklı tarifler vereceğim. Sahur veya iftar için deneyebilirsiniz.

Haberin Devamı

MASUM ATIŞTIRMALIKLAR

Yoğurtla yapılan çikolatalı bir puding hem bol protein hem de bolca probiyotik ihtiva ediyor. Malzemeleri her evde bulunan, yapımı da çok pratik bir tarifim var. 2 yemek kaşığı bitter kakao tozu, 1 su bardağı süzme yoğurt ve 1,5 yemek kaşığı balı güzelce çırpın, masum atıştırmalığınız hazır.

Daha doyurucu bir alternatif içinse yoğurt ve yulafı birlikte kullandığım kapkekleri öneririm. İçinde un ve yağ yok, nemini veren malzeme yoğurt... Biraz damla çikolata ya da çıtır cevizlerle çocukların kahvaltısına koymak için de yeterince albenili oluyor bence. 1 su bardağı yoğurt, 2 orta boy olgun muz, 2 büyük yumurta, 2 su bardağı yulaf ezmesi, 50 gram esmer şeker, 1,5 çay kaşığı kabartma tozu, yarım çay kaşığı karbonatı yulaflar parçalanıp hamur pürüzsüz ve kremsi olana kadar yüksek hızda çekiyorum. 1 avuç damla çikolatayı ekleyip spatulayla karıştırıyorum ve 12’li kapkek tepsisine bölüştürüyorum. 15-20 dakika üstleri sertleşene kadar pişiriyorum. Vişnelisi, tarçınlısı, elmalısı... Bu tatlıyı bir kez yaptığınızda her çeşidini yeniden yeniden denemek isteyeceksiniz, emin olun.

YULAF UNLU-YOĞURTLU PANKEK

(4 kişilik)

Mutfağımızın dünyaya armağanı...

NE LAZIM?

- 1 su bardağı yoğurt

- 1 su bardağı yulaf unu

- 1/4 fincan çok amaçlı un

- 2 yumurta

- 1 tatlı kaşığı kabartma tozu

- 1/2 çay kaşığı karbonat

- 1/2 çay kaşığı deniz tuzu

- 1/2 çay kaşığı tarçın

- 3 yemek kaşığı toz şeker

- 1 çay kaşığı vanilya özütü

Haberin Devamı

- 1-2 yemek kaşığı süt (gerek olursa)

Kızartmak için

- 1 yemek kaşığı tereyağı

NASIL YAPARIM?

- Büyük bir kapta yoğurt, yumurta ve vanilya özütünü pürüzsüz olana kadar çırpın. ◊ Küçük bir kapta toz şeker, yulaf unu, çok amaçlı un, kabartma tozu, karbonat, tuz ve tarçın karıştırıp bunu yumurtalı karışıma ekleyin. Hepsini topaksız olana kadar çırpın. Hamur çok kıvamlı olursa boza gibi olana kadar azar azar süt ekleyebilirsiniz.

- Tavayı ısıtıp tereyağıyla yağlayın. Pankekleri istediğiniz büyüklükte dökün. Üstü katılaşıp kabarcıklar oluşunca diğer yüzünü çevirip onu da pişirin. Bu pufidik pankekleri balla veya reçelle servis edebilirsiniz.

YUNAN CACIĞI

(4 kişilik)

Haberin Devamı

Mutfağımızın dünyaya armağanı...

NE LAZIM?

- 500 gr süzme yoğurt

- 1 büyük salatalık

- 2 diş sarımsak (ince ince kıyılmış)

- 2 yemek kaşığı beyaz sirke

- 4 yemek kaşığı sızma zeytinyağı

- 1 yemek kaşığı dereotu (ince ince kıyılmış)

- 1 çay kaşığı tuz

NASIL YAPARIM?

- Salatalığı rendenin ince tarafıyla rendeleyin, kâğıt havlu ya da bir mutfak bezinin içine alıp suyunu güzelce sıkın.

- Rendelenmiş salatalığı yoğurt, sarımsak, sirke, zeytinyağı, dereotu ve tuzla birlikte derin bir kapta karıştırın.

- Ağzını kapatıp buzdolabına kaldırın. 2 saat beklediğinde tadı oturup daha lezzetli oluyor. Farklılık isterseniz bir avokadoyu iyice ezip içine ekleyebilir, üzerine biraz da kuru nane serpebilirsiniz.

Haberin Devamı

YOĞURTLU KURABİYE

(4-6 kişilik)

NE LAZIM?

- 3/4 su bardağı soğuk yoğurt

- 1 yumurta

- 3 su bardağı un

- 1 yemek kaşığı toz şeker

- 2,5 çay kaşığı kabartma tozu

- 1/2 çay kaşığı karbonat

- 1/2 çay kaşığı tuz

- 3/4 su bardağı tereyağı (soğuk, küp küp kesilmiş)

- 3 yemek kaşığı soğuk su

Üzeri için

- 1 yumurtanın sarısı

NASIL YAPARIM?

- Fırını 200 dereceye ısıtın.

İki tepsiye fırın kâğıdı yayın.

- Bir karıştırma kabına un, şeker, kabartma tozu, karbonat ve tuzu ekleyin. Tereyağını ilave edip parmaklarınızla kum gibi olana kadar karıştırarak birbirine yedirin.

- Bir kâsede yoğurt, yumurta ve soğuk suyu çırpıp unlu-tereyağlı karışımla birleştirin.

Zor birleşen bir hamur olacak, korkmayın.

Haberin Devamı

- Unlanmış tezgâha alıp hamuru toparlanana kadar yoğurun. Pürüzsüz hale gelince merdane yardımıyla 2,5 santimetre kalınlığında açın. Kalıp veya bardak ağzı kullanarak 3 santim çapında yuvarlaklar kesin.

- Kurabiyeleri aralıklı olarak fırın tepsilerine yerleştirip yumurta sarısı sürün.

15 dakika kadar pişirin.

YOĞURTLU SMOOTHİE

(1-2 kişilik)

Mutfağımızın dünyaya armağanı...

NE LAZIM?

- 1 su bardağı yağsız yoğurt

- 1 su bardağı dondurulmuş çilek

- 1 orta boy olgun muz

- 2 yemek kaşığı yulaf ezmesi

- 1 yemek kaşığı fıstık ezmesi

- 2 çay kaşığı bal

- 1-2 yemek kaşığı su (gerek olursa)

NASIL YAPARIM?

- Bütün malzemeleri blender’da pürüzsüz olana kadar karıştırın. Blender’ın boyutuna ve gücüne bağlı olarak, durdurup sürahiyi birkaç kez sıyırmanız gerekebilir. Karışım karıştırılamayacak kadar yoğunsa, biraz su ekleyebilirsiniz.

YOĞURTLU SEZAR SALATASI SOSU

(250 ml için)

Mutfağımızın dünyaya armağanı...

NE LAZIM?

- 3/4 su bardağı yağsız yoğurt

- 1/2 su bardağı rendelenmiş parmesan (veya tulum peyniri)

- 3 yemek kaşığı zeytinyağı

- 3 yemek kaşığı limon suyu

- 2 tatlı kaşığı kapari

- 1,5 çay kaşığı Dijon hardalı

- 1 büyük diş sarımsak

NASIL YAPARIM?

- Malzemelerin tümünü blender’da çekin. Pürüzsüz bir karışım olunca direkt salataya döküp karıştırabilir veya ağzı kapalı bir kapta birkaç gün buzdolabında saklayabilirsiniz. Atom marulu, kruton ekmek ve ızgara tavukla yapacağınız ev yapımı Sezar salatası için hazırlayacağınız bu sos hazır versiyonlarından çok daha az kalorili. 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!