Uzun süredir ebeveynlerin aklı, dijital medya platformlarının çocuk gelişimindeki etkisi hakkında oldukça karışık. Uzmanlar özellikle bebeğin gelişimin ilk yıllarında ekrandan uzak durmaları konusunda uyarıyorlar. Ancak çok yakın zamanda Amerikan Pediyatri Derneği daha önceden ekran ve çocuk gelişimi ilişkisine dair bulunduğu tavsiyesinde önemli bir revizyon yaptı. İşte yıllardır kafaları karıştıran bu probleme Uzman Psikolog Sinem Olcay Kademoğlu açıklık getiriyor.
#Televizyonun ZararlarıHızlı yaşam temposuna ayak uydurmak için genellikle besinleri çabuk ve aceleyle tüketiyoruz. Fakat hızlı yemek yeme alışkanlığı, başta kilo artışı olmak üzere çeşitli sağlık sorunlarını beraberinde getiriyor. Konuyla ilgili yapılan pek çok araştırma ise tehlikenin giderek arttığını gösteriyor. Peki hızlı yemek tüketimi hangi sağlık sorunlarına neden oluyor? Standart yemek hızı ne kadar olmalı? En önemlisi yemek yeme hızını bilinçli olarak yavaşlatmak için hangi adımlar atılmalı? Bunun gibi pek çok soruya Prof. Dr. Alper Yurci ile cevap aradık.
#SağlıkYapay aydınlatmanın gün geçtikçe yaygınlaşması görsel şölen sunsa da insan sağlığını olumsuz etkiliyor. Bugüne kadar yapılan pek çok araştırma geceleri yapay ışığa maruz kalmanın obezite, depresyon, uyku bozuklukları ve diyabet gibi birçok hastalık riskini arttırabileceğini kanıtladı. Çin’de yapılan yeni bir araştırma ise yapay ışıkların felce neden olduğunu ortaya koydu. Peki bu nasıl oluyor? Prof. Dr. Hasan Hüseyin Karadeli, hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#SağlıkDijital ekranların karşısında geçirdiğimiz süre her geçen gün artıyor. Bu ekranların yaydığı mavi ışığın insan sağlığı üzerinde pek çok olumsuz etkisi bulunuyor. Çoğu teknolojik alette bulunan mavi ışık önleyici filtrelerin, ışığı tamamen kesen gözlükler kadar etkili olmadığı iddia ediliyor. Sosyal medyada da bazı kullanıcılar mavi ışık korumalı gözlükleri faydalı bulurken bazıları da 'para tuzağı' yorumunu yapıyor. Peki doğrusu nedir? Gözlüğü gündelik hayatta da kullanmanın göze faydaları olabilir mi? Son dönemin modası haline gelen mavi ışık korumalı gözlükleri Doç. Dr. Nesrin Tutaş Günaydın ile mercek altına aldık.
#SağlıkDijitalleşen dünyada çocukları ekranlardan uzak tutmak kolay değil. Kimi anne baba çocuklarını erken yaşta ekranla tanıştırmayı doğru bulurken kimisi bu süreci mümkün olduğunca ertelemeye çalışıyor. Uzmanlara göre çocukları ekranla tanıştırmak için en az 2 yaşına kadar beklemek gerekiyor ama günümüzde bunu uygulayabilen ebeveyn sayısı oldukça sınırlı. Peki bu konuda bir standart var mı? Çocuklar ekranla ne zaman tanışmalı? Kaç yaşında ne kadar süre ekrana maruz kalınmalı?
#Ekran MaruziyetiDijitalleşen dünyada çocukları ekranlardan uzak tutmak kolay değil. Kimi anne baba çocuklarını erken yaşta ekranla tanıştırmayı doğru bulurken kimisi bu süreci mümkün olduğunca ertelemeye çalışıyor. Uzmanlara göre çocukları ekranla tanıştırmak için en az 2 yaşına kadar beklemek gerekiyor ama günümüzde bunu uygulayabilen ebeveyn sayısı oldukça sınırlı. Peki bu konuda bir standart var mı? Çocuklar ekranla ne zaman tanışmalı? Kaç yaşında ne kadar süre ekrana maruz kalınmalı?
#Bir Sorudan FazlasıÇağımızın en büyük sorunlarından biri uykusuzluk… Kimileri yastığa başını koyar koymaz uyuyan şanslılardan olsa da pek çok insan uykuya dalmakta zorlanıyor. Özellikle akşam yemeğinden sonra televizyon izlerken koltukta uyuyakalmak çok tatlı gelirken, kanepeden yatağa gidildiğinde uykuya devam etmek işkenceye dönüşebiliyor. Peki neden kanepede saniyeler içinde uyuyakalırken yatakta uyumakta zorlanıyoruz? Uzmanlarla konuştuk...
#SağlıkOnlarca proje ve ödül. Yıllardır canlandırdığı karakterler ve oyunculuğunun yanı sıra kalemiyle de çok seviliyor. Şimdi arka arkaya yeni işlerle karşımıza çıkmaya hazırlanıyor. 15 Aralık’ta vizyona girecek ‘Arap Kadri ve Tarzan’ öncesinde buluştuk. İlginç hayat hikâyesini, aşkı, oyunculuğu ve ‘Sanatçı örnek olmalı mı’ gibi konuları konuştuk: “Sanatçılara, sanata ödev vermek falan, bunlar biraz eski şeyler, yani biraz naftalin kokusu var bunlarda.”
#Ahmet Mümtaz TaylanUzmanlar özellikle yaz aylarında dışarı çıkmadan önce güneşin zararlı ışınlarından ve cilt kanserinden korunmak için güneş kremi sürülmesini tavsiye ediyor. Ancak güneş, insan sağlığı için pek çok yararı olan D vitamini üretimini de tetikliyor. Peki güneş kremi sürerek zararlı ışınlardan korunurken güneşin faydalarından mahrum mu kalıyoruz? Uzmanlara sorduk...
#SağlıkBağırsak sağlığımızın genel sağlığımız üzerinde oldukça etkili olduğunu artık hepimiz biliyoruz. Bu nedenle pek çok insan ihtiyacı olsa da olmasa da bağırsaklarındaki sağlıklı bakterilerin sayısını artırmak için probiyotik takviyesi alıyor. Ancak yapılan çalışmalar bilinçsizce tüketilen bu takviyelerin bağırsaklardaki dengeyi bozabileceğini, faydadan çok zarara neden olabileceğini söylüyor. Peki faydayla zararın arasındaki sınır neresi? Probiyotik kimler için faydalı kimler için zararlı olabilir?
#Sağlıkİngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth, tüm dünyaya karşı dayanıklılığın simgesiydi. İngiltere’nin en uzun süre tahtta kalan hükümdarı Elizabeth’in hem fiziksel hem zihinsel olarak uzun ve sağlıklı bir yaşantısı oldu. Peki bunu nasıl başardı?
#Kraliçe 2. ElizabethTeknoloji hayatımızı kolaylaştırırken, bazı riskleri de beraberinde getiriyor. Evimizin dört bir yanında konumlanan akıllı cihazların kameraları bu risklerin başında gelirken, elimizden ayırmadığımız cep telefonlarının saçtığı tehlikeyi atlıyoruz. Peki artık telefon kameramızı da mı kapatacağız? Tehlike altında olduğumuzu nasıl anlarız? Uzmanlara sorduk…
#TelefonSoluduğumuz havanın kirlilik oranı gün geçtikçe artıyor ve pek çok sağlık sorunu ortaya çıkıyor. Bu nedenle hava temizleme ve nem alma cihazlarına son zamanlarda ilgi artmış durumda. Fakat yapılan yeni bir araştırmaya göre bazı bitkilerin ev ve ofislerdeki kirli havayı temizlediği ortaya çıktı. Peki bitkiler kirli havayı nasıl temizliyor? Hangi bitkileri evde bulundurmak gerekiyor?
#Hava Kirliliği2020 yılının yaz aylarında ABD'de ve Türkiye dahil dünyanın dört bir yanında milyonlarca insan, bir anda şeytani elitlerin gardırop satar gibi çocuk ticareti yaptığına inanmaya başladı. Çok büyük bir kısmı ne pahasına olursa olsun bu çocukları kurtarmaya çalışıyor, "Ya doğruysa?" düşüncesiyle bu iddiaları paylaşmaktan zarar gelmeyeceğini düşünüyordu. Halbuki gerçek çok farklıydı ve bu iyi niyet taşları, o çocuklar için cehenneme giden yolu oluşturuyordu. Korkunç iddiaların odağındaki çocuklar ve aileleri, yaşadıklarını anlattı...
#WayfairCümle içerisinde yer alan isim soylu sözcüklere getirilen eklere durum ya da hal eki denir. Hal ekleri, yönelme, belirtme, bulunma ve ayrılma eki olmak üzere dörde ayrılır. Özel isimlere getirilen bulunma durum ekleri kesme işaretiyle ayrılır. Örnekler: 1- Ankara'da 2- Kanada'da 3- Sibel'de 4- Anıtkabir'de. Bulunma durum eki nedir tüm detayları ile derledik.
#Bulunma Durum Eki Nedir Ve Örnekleri Nelerdir?Özcan Deniz ve Feyza Aktan arasında yaşananlar o kadar çirkinleşti, çirkinlikler ayyuka çıktı ki artık biz de olayların içindeyiz. Bir ona, bir buna cevap yetiştirirken buluyoruz kendimizi. Koca koca insanlarsınız. Kendinize de, bize de ama en önemlisi o çocuğa bunu yapmaktan vazgeçin.
#Feyza AktanKahvenin sağlık üzerindeki etkileri yıllardır süregelen tartışma konularından biri. Kimi uzmanlar müthiş sağlıklı bir içecek olduğunu söylerken, kimileri zararlı olduğunu savunuyor. Bu makaleyi kaleme alırken, profesyonel bir kafeinman olarak, konuyu mümkün olduğunca tarafsız ele almaya çalıştım.
#1Hafta sonu tatili öncesi, haftanın filmleri merak konusu oldu. Bu hafta hangi filmlerin vizyona gireceği ve bu filmlerin konuları araştırılan husular arasında yer alıyor. İşte, bu hafta beyaz perdeye yansıyacak yapımlar...
#FilmAşırı terleme sonucu insanlar, birbirleriyle iletişim kurarken zorlanıyor el sıkışmaktan veya yakın temas kurmaktan çekiniyor, bu nedenle deodorantlara başvuruyorlar. Genelde yaz aylarında sıklıkla kullanılsa da piyasada her mevsim için farklı bileşenler içeren deodorantlar bulunuyor. Yalnız deodorant kullanımı dünyada büyük bir tartışma konusu… Bu tartışmanın odağında da şimdilerde Hollywood ünlüleri var. Peki deodorantlar zararlı mı? Her gün kullanmak ne gibi sorunlara davetiye çıkarır? Dr. Emine Özge Ayabakan hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#Deodorantİnternet yavaşladığında açıp kapamak dışında kendi haline bıraktığımız modemler, evdeki en büyük tehlike haline gelebilir. Modemler nedeniyle akıllı cihazlarımız ve hatta yatak odasındaki televizyonlar bile güvenli değil. Peki ne yapmalıyız? Detaylar haberimizde...
#ModemKargolar bayramda çalışıyor mu sorusu tam kapanma ile beraber gündeme geldi. Daha önceki bayram dönemlerinde farklı kararlar alan şirketler Ramazan Bayramı'nda tam kapanma nedeni ile farklı kararlar alabilecekler. İçişleri Bakanlığı tarafından yayınlanan genelgede kargoların çalışma durumu hakkında bilgiler verildi. Peki, kargolar arefe günü açık mı, bayramda kargolar çalışıyor mu? İşte, Ramazan Bayramı kargo çalışma saatleri hakkında ayrıntılı bilgiler.
#KargoOyunculuk kariyerine “küçük tatlı bir yalancı” olarak başladı, sonra “Yüksek Sosyete”, “Zalim İstanbul” gibi dizilerde başrol olarak devam etti. Ozan Dolunay yeni nesil dizi oyuncularının sinemaya en yakıştırılan yüzlerinden. “Oyunculuk, hayatın cilvesi mi?” diye sorunca “Emek ve fedakârlıklarla kendime kattığım bir kazanım” diye çıkışıyor. Ama iş Beşiktaş’a gelince ödülünden geçiyor da takımından geçemiyor: “Çok Sevdik Be Abi!”
#Ozan Dolunay2016’da çıkardığı ‘Okyanus’ şarkısından sonra beş yıl içinde pop müziğin en parlak isimlerinden biri haline geldi, klipleri milyonlarca kez izlendi. Derya Uluğ şimdi ‘Kanunlar Gibi’ şarkısıyla karşımızda... Yeni şarkısı vesilesiyle sohbet ettiğimizde dışarıdan ışıl ışıl görünen hayatının arka planını da anlattı. 9 yaşındayken babasının yurtdışına gitmesinin onu nasıl etkilediğini, 19 yaşında yakalandığı anoreksiya hastalığından kurtulmak için verdiği mücadeleyi de konuştuğumuz şarkıcının “Allahım ne olur, yarın bir dilim ekmek yiyebileyim” diye dua ettiği günler olmuş.
#GazetehaberleriHer 54 çocuğun ortalama 1’inde otizm görüldüğünü belirten Çocuk Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Bölümünden Uzm. Dr. Emin Çağlar, “Otizmi olan çocukların hepsi aynı şiddette otizme sahip değildir. Bazı çocuklar şiddetli sosyal ilişki kuramama, konuşmanın hiç olmaması ve tekrarlayıcı hareketlerin yoğun olduğu şiddetli otizm tablosu içerisindeyken, bazı çocuklarda ise belirtiler oldukça hafif olabilir. Otizmin farkında olmak, yok saymamak ilk basamaktır. Otizmi yok saymayın, farkında olun” dedi.
#Uzm. Dr. Emin Çağlar