Teknoloji Bağımlılığı haberleri sayfasında Teknoloji Bağımlılığı hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 1134 Teknoloji Bağımlılığı haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Son yıllarda dünyada ve ülkemizde cep telefonu, tablet ile bilgisayar kullanımının yaygınlaşmasına paralel olarak çocuklarda teknoloji bağımlılığı giderek daha sık görülüyor. Gün boyunca adeta ellerinden düşürmedikleri teknolojik cihazlar maalesef çocuklar için büyük bir tehdit oluşturabiliyor.
#Teknoloji Bağımlısı ÇocuklarMillî Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından askıya çıkarılan yeni program kapsamında, temel eğitim sosyal bilgiler müfredatına “teknoloji ve sosyal bilimler” teması eklendi. Bu kapsamda “dijital vatandaşlık”, “siber zorbalık”, “teknoloji bağımlılığı”, “Kovid-19 salgını” ve “afetler” gibi konular ele alınacak.
#EBATeknolojiyle beraber kullanımı artan akıllı cihazlar, dijital bağımlılık riskini beraberinde getirdi. Günümüz insanının en önemli sorunlarından biri haline gelen dijital bağımlılık, genç yaşlı herkesi olumsuz etkiliyor. Dijital bağımlılık aslında teknolojinin problemli kullanımı olarak değerlendirilebilir. Teknolojiler, beynin ödül ve ceza sistemini bozabiliyor.
#Teknoloji Bağımlılığı“Bütün gün bilgisayar başından ayrılmıyor!”, “Tam bir tablet bağımlısı oldu!”, “Elinden cep telefonu düşmüyor!” Covid-19 pandemisi sürecinde hemen her anne babanın ortak yakınması oldu çocuklarındaki teknoloji bağımlılığı. Aylardır online eğitim nedeniyle saatlerce bilgisayar karşısında kalan çocuklarını; ders sonrası hatta ders aralarında bile dijital oyunlardan ayıramayan anne babalar, sömestrde de aynı şikayetleri yaşıyor. Yarıyıl tatilinde çocukları dijital oyunlardan uzak tutmanın ve sağlıklı aktiviteler bulmanın mümkün olduğunu vurgulayan Uzman Psikolog Sena Sivri, teknoloji bağımlılığına karşı önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.
#Teknoloji BağımlılığıPSİKİYATRİST Savaş Öztürk, "Teknoloji bağımlılığında birinci sorumlu, anne babaların elindeki telefonlardır. Beden dilimizle çocuğumuza internetin iyi olduğunu anlatırken, ağzımızla da internette fazla vakit geçirmemesi gerektiğini söylüyoruz. Ama çocuklar sözleri değil, gördüklerini örnek almaktadır" dedi.
#Psikiyatrist Savaş ÖztürkMEB, Türkiye Bağımlılıkla Mücadele Programı kapsamında sağlıklı yaşam, alkol, tütün, madde ve teknoloji bağımlılığı konusunda milyonlarca öğrenci, öğretmen ve veliye ulaştı. Programla 2019'da 7 milyon 889 bin 426 öğrenci, 1 milyon 929 bin 422 veli ile 496 bin 282 öğretmen ‘teknoloji bağımlılığı’ eğitimi aldı.
#MebHalkla ilişkiler ve reklamcılık bölümü öğrencileriyle Yeşilay İzmir Şubesi, teknoloji bağımlılığına dikkat çekmek ve mücadele için işbirliği yaptı. ‘Türkiye Bağımlılıkla Mücadele Programı’ kapsamında teknoloji bağımlılığıyla mücadele için projeler hazırlandı.
#Yaşar ÜniversitesiÖğrenciler “yazılı ve sözlü notlarımı nasıl yükseltebilirim, acaba bu dönem nasıl geçecek takdir veya teşekkür alabilecek miyim diye düşünürken, yaz tatili gelip çattı! Peki, bu yaz tatilini karne sendromuyla kâbusa çevirmeden, sağlıklı ve bilinçli bir şekilde geçirebilmek mümkün mü?
#ÇocukBursa İl Sağlık Müdürlüğü’ne bağlı Osmangazi Sağlıklı Hayat Merkezindeki Teknoloji Bağımlılığıyla Mücadele Birimi, internet, tablet, oyun, telefon ve bilgisayar bağımlılarına destek vererek teknoloji bağımlılığından kurtulmalarına yardımcı oluyor. Yapılan araştırmalarla teknoloji bağımlısı olduğu belirlenen 168 öğrenciye mücadele birimince destek sağlanıyor.
#Teknoloji BağımlılığıTürkiye’de ve dünyanın pek çok ülkesinde teknolojinin nimetlerinden en iyi şekilde yararlanması gereken yeni neslin, teknolojiden yararlanmak yerine ‘Teknoloji Bağımlısı’ olmaya başlaması, günümüzün en büyük problemleri arasında yerini aldı. Bu konuda çalışma başlatan Nazilli Mehmet Akif Ersoy Anadolu Lisesi’nin projesi, AB’den 180 bin Avro hibe almaya hak kazandı.
#LİSEGünümüzde anne babalar birçok konuda kararı çocuğun iradesine bırakıyorlar. Bu tutum teknoloji bağımlılığı ile sonuçlanabiliyor. Bağımlılık yapan her alanda anne baba tutumlarının rolü büyük. Peki dijital cihazların risklerine karşı anne babalar ne yapmalı? Araştırmacı Psikolog M. Bayram Ayaz, bu konuda önemli bilgiler verdi.
#ÇocukÇalışan sağlığı denince akla ilk ruh sağlığı geliyor ki, artık bu konu işletmelerin rutini haline geldi. Ruh sağlığının yanında işyerlerinde obezite ile mücadele, çalışanın temiz hava ihtiyacı, iklim krizinin çalışan sağlığı üzerindeki etkisi ön plana çıkıyor. Peki, bu konuda araştırmalar ne diyor, şirketler bu risklerle mücadele etmek için neler yapıyor?
#Noyan DOĞANKlinik psikolog olarak internet bağımlılığı üzerinde çalışan Yeşilay Genel Başkanı Doç. Dr. Mehmet Dinç, “Birçok ebeveyn teknolojiyi bir ‘bebek bakıcısı’ gibi kullanıyor. Çocuğu oyalamak için önüne tablet veya telefon koymak, ileride dijital bağımlılığa neden oluyor” diyor...
#YeşilaySon yıllarda dünyada ve ülkemizde cep telefonu, tablet ile bilgisayar kullanımının yaygınlaşmasına paralel olarak çocuklarda teknoloji bağımlılığı giderek daha sık görülüyor. Gün boyunca adeta ellerinden düşürmedikleri teknolojik cihazlar maalesef çocuklar için büyük bir tehdit oluşturabiliyor.
#Teknoloji Bağımlısı Çocuklar26 Haziran Uluslararası Uyuşturucu Kullanımı ve Kaçakçılığı ile Mücadele Günü dolayısıyla geçen hafta Yeşilay Genel Başkanı Doç. Dr. Mehmet Dinç’le bir araya geldik. Dinç’e göre Türkiye’de bağımlılık ya kötü alışkanlık olarak hafife alınıyor ya da sulandırılıyor: “Oysa bağımlılık bir hastalık ve tedavisi şart!”
#Gizem CoşkunardaMillî Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından askıya çıkarılan yeni program kapsamında, temel eğitim sosyal bilgiler müfredatına “teknoloji ve sosyal bilimler” teması eklendi. Bu kapsamda “dijital vatandaşlık”, “siber zorbalık”, “teknoloji bağımlılığı”, “Kovid-19 salgını” ve “afetler” gibi konular ele alınacak.
#EBAUzmanlar kanserin, dünyada ve Türkiye’de sebebi bilinen ölümler arasında kalp ve damar hastalıklarından sonra ikinci sırada yer aldığını belirtiyor. Doç. Dr. Ozan Akıncı “50 yaş altı kanser vakaları son 30 yılda daha da artmıştır. Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerine göre ülkemizde 50 yaş altı kanser vakası oranı yüzde 66’dır” dedi.
#Ozan AkıncıErgenlerin neredeyse dörtte biri uykusuzluk problemiyle boğuşuyor. Uzmanlar ise küçük değişikliklerin büyük bir fark yaratabileceğini belirtiyor. Gelişme çağındaki gençlerde dikkat dağınıklığı, yorgunluk ve kimi fiziksel sorunların yaşanmasına yol açan uyku bozukluğunu tersine çevirmek mümkün mü? Çocuk Nörolojisi Uzmanı Prof. Dr. Ebru Kolsal, merak edilenleri cevapladı. İşte yanıtları…
#Uyku BozukluğuTeknolojiyle beraber kullanımı artan akıllı cihazlar, dijital bağımlılık riskini beraberinde getirdi. Günümüz insanının en önemli sorunlarından biri haline gelen dijital bağımlılık, genç yaşlı herkesi olumsuz etkiliyor. Dijital bağımlılık aslında teknolojinin problemli kullanımı olarak değerlendirilebilir. Teknolojiler, beynin ödül ve ceza sistemini bozabiliyor.
#Teknoloji BağımlılığıMİLLİ Eğitim Bakanlığı tarafından başlatılan Aile Okulu projesinin tanıtım programında konuşan Emine Erdoğan, "Hiçbir zaman unutmayalım ki, güçlü aileler toplumların bağışıklık sistemini oluşturur. Böyle toplumlar dış etkilere, ideolojik saldırılara, onu tahrip etmek isteyen tüm girişimlere karşı koruma altındadır" dedi.
#Emine ErdoğanMİLLİ Eğitim Bakanlığı tarafından başlatılan Aile Okulu projesinin tanıtım programında konuşan Emine Erdoğan, "Hiçbir zaman unutmayalım ki, güçlü aileler toplumların bağışıklık sistemini oluşturur. Böyle toplumlar dış etkilere, ideolojik saldırılara, onu tahrip etmek isteyen tüm girişimlere karşı koruma altındadır" dedi.
#İSTANBULMilli Eğitim Bakanlığı, ‘Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele 2022 Yılı Faaliyet Planı’ çerçevesinde çalışmalarını tüm birimleri ve insan kaynağını devreye alarak kararlılıkla sürdürüyor. Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, “19 milyon öğrencimiz, 1 milyon 200 bin öğretmenimiz ve velilerimizle birlikte Milli Eğitim Bakanlığı, Türkiye'nin örneklemini değil, evrenini oluşturuyor. Kadına yönelik şiddetle mücadele için ‘her türlü şiddete sıfır tolerans’ parolasıyla Bakanlığımızın tüm enstrümanlarını çok aktif kullanarak ilerliyoruz. Bu yolla ulaşamayacağımız hiçbir nokta yok” dedi.
#Milli Eğitim BakanlığıHayat zorluklarına bir de pandemi dönemi endişeleri, hijyen takıntıları, yalnızlaşma eklenince toplumda son iki yılda mutsuzluk arttı, psikologlarda randevu bulamaz olduk. Kimi antidepresanlara sarıldı, kimi kendini yemeye içmeye vurdu. Pandemideki psikolojimizi konuştuğumuz Prof. Dr. Sinan Canan “Her gün 45 dakika fiziksel egzersiz yapabilirseniz, dertlerden yüzde 80-90 oranında kurtulabilirsiniz. Bizim en büyük sorunumuz fiziksel hareketsizlik ki bu, zihnimizi de çalışmaz hale getiriyor” diyor.
#Prof. Dr. Sinan CananCOVID-19 pandemisi ile birlikte okullarımızda yaklaşık 1.5 yıldır yüz yüze eğitime ara verilmiş ve bu dönemin başında yeniden yüz yüze eğitime geçildi. Yüz yüze eğitime ara verildiği dönemde çevrimiçi olarak tüm kademelerde eğitime devam edilmiş olmasına karşın öğrenme kayıpları da ortaya çıktı. Çevrimiçi eğitimde hem öğrencilerimiz hem de öğretmenlerimiz daha önce benzer deneyimler yaşanmadıkları için zorlanmış ve uyum sağlamakta güçlük yaşadılar.
#Yıldız Teknik ÜniversitesiDijitalleşen ve hızlanan dünyada dikkatimizi günden güne kaybediyoruz. Sosyal medya uygulamalarının geliştiği, sınırların ortadan kalktığı bugünlerde sadece bir konu üzerine en fazla üç dakika odaklanabiliyoruz. Teknoloji bağımlılığından kurtulamayan, dijital cihazlara mahkûm olan insanlık çok geç olmadan benliğini kurtarabilecek mi? İşte uzmanların önerileri...
#TeknolojiCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Yeşilay Danışmanlık Merkezleri açılış töreninde açıklamalarda bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan konuşmasında aileleri sosyal medya ve internet konusunda uyararak, "Öyle bir dönemdeyiz ki, artık bir yaşından itibaren tüm çocukların cep telefonu, tablet, bilgisayar veya televizyon ekranı gibi elektronik cihazlar karşısında saatlerce hipnotize olmuş gibi kaldığını görebiliyoruz. Anne babalar kendilerine vakit ayırmak uğruna kolaycılığa kaçarak ve çoğu defa farkında olmadan çocuklarını bu tür elektronik cihazların ve oralarda muhatap oldukları içeriklerin bağımlısı yapabiliyorlar" ifadelerini kullandı.
#Cumhurbaşkanı Erdoğan95 ülkede Ülke Yeşilayları ile bağımlılıklarla mücadelesini sürdüren Yeşilay, aralarında UNODC, Dünya Sağlık Örgütü, Birleşmiş Milletler Uyuşturucu Kontrolü ve Suç Önleme Birimi, Harvard Üniversitesi, Stanford Üniversitesi, Kaliforniya Üniversitesi, Berkeley gibi kurumlardan isimlerin de bulunduğu 14 ülkeden 40 bilim insanının katılımıyla Uluslararası Bağımlılık Kongresini düzenledi.
#YeşilayBağımlılık fiziksel veya duygusal sorunlar yaratmasına rağmen bir maddenin alınması veya bir eylemin yapılması sürecidir. Bağımlılık eylemi kişilerin yaşam kalitesini olumsuz yönde etkilemektedir. Bağımlılığın kronik bir beyin rahatsızlığıdır. Bağımlılık kişilerin sosyal yaşamını ve iş yaşamını olumsuz etkilediği için tedavi edilmesi gerekir. Bağımlılıkta kişilerin, bağımlı oldukları konu kişilerin üzerinde yönetim kurmaktadır. İşte, merak edilen tüm detaylar.