İlkokulun çocuğunuzun yaşamındaki önemi nedir?

Güncelleme Tarihi:

İlkokulun çocuğunuzun yaşamındaki önemi nedir
Oluşturulma Tarihi: Haziran 02, 2022 17:45

Okul hayatının ilk yıllarında edinilen bilgilerin ve becerilerin tüm yaşamı etkilediğini belirten Eğitimci Can Uysal, konu hakkında merak edilenleri tüm ayrıntılarıyla sizler için anlattı.

Haberin Devamı

Okul gelişimimizdeki en önemli yere sahiptir. Uzun eğitim öğretim döneminde öğrenci ihtiyacı olan bütün bilgilere bu sayede sahip olur. Özellikle birinci sınıf döneminde birlikte hareket etme, koşma, dinleme gibi toplu halde hareket edebilme, sosyal ilişkiler kurma, uzun süre ait olduğu ortamdan ve kişilerden ayrı kalabilme, yazı yazma, okuma, ödev yapma, sorumluluk alabilme, sosyalleşip arkadaş edinebilme gibi çeşitli alanları deneyimlerler.

Okul öğrencilere bilginin ilk öğretildiği yerdir

ilkokul özellikle çağında nezaket kuralları, okul, sınıf kuralları gibi çeşitli bilgiler okul hayatında sahip olunur. Bu kuralları öğrenmek ve uygulamak kendi hayatlarında da daha sorumluluk sahibi ve bilinçli olmalarına, büyümelerine olanak sağlar. Çevrelerine karşı nasıl davranmaları gerektiğini de öğrenerek hayatlarına o şekilde devam etmelerine olanak sağlar.

Sosyalliğin artmasını ve arkadaş edinmeyi öğrenmeyi sağlar

Okul bizim sosyal ilişkiler kurmamızda yeni arkadaşlıkların kurulmasında destek sağlar. Çocuklar bunu özellikle ilkokul kademesinde deneyimlerler. Aynı dersliği, bazen de aynı sırayı paylaşan öğrencilerin arkadaşlıkları uzun yıllar sürer. Öğrenciler, bu arkadaşlık döneminde sevinç ve üzüntülerini paylaşırlar. Başka insanlara karşı da nasıl davranmaları gerektiğini öğrenirler. Özellikle arkadaş ilişkileri kurulurken başkalarının duygu ve düşüncelerini anlamayı, onlara saygı duymayı da öğrenirler. İyiyi kötüden, doğruyu yanlıştan, yararlıyı zararlıdan ayırt edebilme bilinci kazanırlar. Karar verebilme ve sorunları çözebilme becerilerini geliştirir. Sınıfın kapısından girildiği andan itibaren öğretmenleri ile konuşmayı, karşısındaki kişilere saygılı olması gerektiğini öğretir.

Çocuklar tüm kazanımlarını süreçleri zamanla öğrenir ve uygularlar

Öğretmenin yardımı ile yazı yazmayı ve okumayı öğrenir. Daha sonraki derslerde öğrendikleri ile nasıl ders çalışacakları, nasıl soru soracaklarını öğrenerek bilimsel düşünmenin temelleri oluşur. Nasıl disiplinli çalışılacağı hangi basamaklarda nelere dikkat edileceği konusunda öğretmenlerin yönlendirmeleri ile doğru adımlar atılır. Daha sonra başka insanlara bu öğrendiklerini anlatmaya başlanır. Özellikle bu süreçte özgüven duygusu üstünde durulur.

Özellikle ilkokul çağındaki öğrencilere bir diğer önemi ise teknoloji, tablet ve telefon bağımlılığından kurtarmak oluyor. Son yılların gündemin de olan koronavirüs sürecinde çocuklarımız, özellikle ikinci çocukluk döneminde teknoloji bağımlılığı göz ardı edilecek türden değil. Ama okula gitmek, okuldaki arkadaşlarla sosyalleşmek, arkadaşlar ile birlikte yemek yemek ve okul dışında da aktiviteler yapmak bağımlılığı en aza indirip aile bireylerine derin bir nefes aldırıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!