Taş ekmeği, Elazığ’ın yöresel lezzetlerinden biri. Yapımı oldukça pratik ve kolay olan taş ekmeği, şerbetli bir tatlı. İncecik pişmiş hamurlar, dövülerek toz haline getirilen ceviz veya fındıkla buluşuyor, tadına doyum olmaz bir lezzet ortaya çıkıyor. Peki, taş ekmeği nasıl yapılır?
#Taş Ekmeği Nasıl YapılırDolmaları çok çeşitli, lahana sarmaları tahinli... En çok kuzu eti yeniyor, patlıcanlı yemeklerin sayısız çeşidi pişiriliyor. Un helvası pekmezli; halka tatlısı çok seviliyor. Çukurova Aşçılar Derneği İkinci Başkanı Fatma Çıkla, Adana mutfağını anlatıyor, birbirinden leziz tarifler veriyor...
#KebabMerhaba Sevgili Hürriyet Lezizz Okurları... Bundan sonra bu köşede sık sık tariflerim ve mutfakla teknikleriyle ilgili öğretici içeriklerimle karşınızda olacağım. Bugün ilk olarak pastacılık ve ekmekçilik konusunda temel bilgilerle başlıyoruz. Dilerseniz hemen başlayalım...
#EkmekÇöven otu ülkemizde yetişen şifalı bitkilerden biridir. Tahin helvası yapımında da kullanılan çöven otundan ayrıca üzüm pekmezi ve ekmek yapılmaktadır. Çöven köklerinin kaynatılmasından elde edilen ılık suda, ipekli ve değerli kumaşlardan yapılmış giyecekler temizlenmektedir. Peki, çöven otu nedir? Çöven otu nasıl kullanılır?
#Çöven Otu Nedir5-6 sene önce Adana'nın 5 Ocak Meydanı'nda esnafların sıkıntılarını konuşmak için röportaj yaptığımda küçük bir kafesi vardı. Şimdi emek emek gezdiği gördüğü ve patlattığı mekanlardan sonra aranılan insan oldu. Hem de 147 bin civarında bir takipçi sayısına ulaşarak...
#ADANABunları okurken referandum sonuçları açıklandı mı, bilemeyiz. Ama muhtemelen ‘evet’ ya da ‘hayır’ kamplarından birine itilmiş, kimlik kamplarından birine hapsedilmiş hissetmektesiniz. Sonuç her ne olursa olsun. Gelin kendimizi, ‘evet’ ve ‘hayır’ın ötesine, sonuçların sonrasına ışınlayalım şimdiden. Yapay çizgilerin aramızdan kalktığı, siyasi gerginliklerin geride kaldığı ‘Yüzde 100 Türkiye’ halimize... Unuttuğumuz ama hatırlatıldığında gülümsediğimiz; dersi okutulmasa da ezbere bildiğimiz; başka bir âleme göçsek, “Sizde bu eksik” diyeceğimiz hasletlerimize... Sonuç ne olursa olsun; bizim havamız, beklentimiz, ümidimiz, istikbalimiz güzel olsun.
#TürkiyeErzurum’da kadim tarihin merkezidir Nazik Çarşı. Geçmişin efsunlu halini anlatır. Şimdilerde umursamazlığın elinde kaderine terk edilmiş. Tıpkı Gümrük, Hacılar, Kamburoğlu hanları gibi. Bu şehri tüm boyutlarıyla tanımak için arka sokaklarında yürüyüşe çıkmak gerekir.
Kayısı kenti Malatya’nın anılarımda özel yeri var.İlk ABC’yi burada öğrendim, sinemayla burada tanıştım. Son gidişimde bir yandan bol bol yeşil çağla yedim, buğulu anılarımın peşinde koşturdum, muhteşem lezzetlerle tanıştım. Dünün ve bugünün Malatya’sını bir kez daha çok sevdim.
Kayseri ’ye gittiğimde bu kez Erciyes Dağı’nı göremedim. Kentin neresinden bakarsanız bakın, zirvesi her zaman karlı bu yüce dağ mutlaka karşınıza çıkar. Ama bu kez çıkmadı. Üç gün boyunca da görünmedi. Erciyes’siz Kayseri bana bir garip geldi. Koca dağ nereye gitti diyecek olursanız, kalın bir sis perdesinin arkasına saklandığını söyleyebilirim. Pastırmalar damlara asıldığı zaman, koca dağ hep sislerin arkasından bakar kente.
Musa Dağdeviren lezzet peşinde hem Anadolu’yu hem Asya’yı arşınlamış bir yemek araştırmacısı. Yıllarca biriktirdiği deneyimlerini Kadıköy Çarşısı’nda Çiya adlı lokantasında müşterilerinin beğenisine sunuyor. Yemek macerası beş yaşındayken ailesinin fırınında başlamış. Kendi deyimiyle iyi bir hamurkâr ama abisi gibi tırnak vurma efsanesi değil
Ahmet Maranki üniversitede okurken yaşadığı mide yanması şikayeti dışında hiçbir sağlık sorunu olmadığı söylüyor ve bunu da uyguladığı sağlıklı beslenme ve yaşam programına bağlıyor. Yemeği yemeyi de yapmayı sanat olarak gören Maranki’nin severek yaptığı 145 yemek tarifi var
Kastamonu’nun Cide İlçesi’ndeki Loç Vadisi, Karadeniz sahiline kuş uçumu 10 kilometre uzaklıkta, Küre Dağları’nın en bakir bölgelerinden birinde. İçindeki beş köyün halkı ağaçlarını, orkidelerini özenle koruyor. Vadi, dünyada sadece bu bölgede yetişen 29 tür bitkiye ev sahipliği yapıyor. 10 yıl önce milli park ilan edilmesine rağmen şimdi hidro elektrik santrali yapılıyor. Ormanları besleyen Devrekani Çayı’nın suyu dizginlenecek, vadiler sular altında kalacak. Bölgenin gönüllü rehberlerinden Recai Yılmaz vadiyi Hürriyet Seyahat için fotoğrafladı ve yazdı.