Masterchef Ben Saksı Değilim tarifi, programın yeni bölümüyle izleyiciler tarafından merak konusu oldu. Somer Şef imzalı 'Ben Saksı Değilim' tarifi, finale doğru ilerlerken hazırlanması istenen yemeklerden biri oldu. Görünüm olarak saksıyı andıran yemek oldukça zorlu bir tarif. Takımlar dokunulmazlık için bu lezzeti en iyi şekilde çıkarmaya çalışacak. Peki Ben Saksı Değilim nasıl yapılır, malzemeleri neler?
#Ben Saksı Değilim TarifiMasterChef Türkiye 2022'nin sonlarına yaklaşırken, yarışmacılar için şeflerin hazırladığı zorlayıcı tabaklar da ekranlarda izleyicilerle buluşuyor. İşte o tariflerden biri olan 'Toprak Ana' ya da 'Ben Saksı Değilim' gibi isimlerle bilinen bir Somer Şef yemeği daha... Şef Somer Sivrioğlu’nun Noma’nın şefi Rene Redzepi’den esinlenerek hazırladığı ve 'Ben Saksı DEğilim' adını verdiği bu muhteşem tarif, malzemeleri ve yapım aşamaları ile haberimizde...
#Masterchef Ben Saksı DeğilimPastacılıkta gram, ml gibi ölçüler çok önemlidir ama kekler hele de meyveli kekler doğaçlamaya, bardak-kaşık ölçüsüne hatta göz kararına bile uyumludur. Atıştırmalık ya da sabah bir bardak sütle hızlı bir kahvaltı olabilen keklerin sonbahara en yakışanı meyveli kek tarifleri hazırladım.
#KekYabancı mutfaklarda görüp tanıdığımız tart, günümüzde ülkemizde de en sevilen meyveli tatlılardan biri haline geldi. İçindeki malzemeleri olsun, görüntüsü olsun çok farklı şekillerde yorumlanabilen tartın temeli de tabanı elbette. Genellikle soğuk tereyağının unla özdeşleştirilmesiyle elde edilen tart hamurunu yaparken dikkat etmeniz gereken bazı püf noktalarını ve klasik tart hamuru tarifini aşağıda ayrıntılarıyla bulabilirsiniz. Şimdiden kolaylıklar diliyoruz…
#Tart Hamuru Nasıl YapılırÇeşit çeşit mor erik tezgâhlarda... Çok iyi bir lif kaynağı olan bu leziz meyvelerle etli fajita yanına salsa sosu da hazırlıyorum, chia tohumu ve ballı marmeladını da pişiriyorum. Kinoa ve erikli salataysa öğün yerine geçebilir, diyet yapanlar menülerine dahil etmeli.
#Berrin YiğitBenim mutfağımda çileğin binbir türlü hali var. Bazen çilek suyu hazırlayıp soğuk soğuk içiyorum, bazen çileği pastacı kremasıyla buluşturup göz alıcı tatlı tabakları hazırlıyorum. Salatalarda domates yerine kullanmaya iyiden iyiye alıştığım çileği deniz börülcesi mezesine de katıyorum. Bu mis kokulu meyveyi deniz ürünleriyle buluşturmayı hiç denediniz mi? Levrek, somon, mezgit, deniztarağı veya karidesle Peru mutfağından ceviche hazırlamak çok kolay...
#Çilekli PastaSosunu pişirip cheesecake üzerine dökebilir, peltesini hazırlayıp rulo pasta arasına sürebiliriz. Kekleri mandalinalı kremayla süslemeyi de çok seviyorum. Ama bu hafif mayhoş meyveyi sadece tatlılarda kullanmıyorum. Zeytinyağlı kerevize ve fırınlanmış pırasaya çok yakıştırdığım mandalinayla salata ve Uzakdoğu usulü bir tavuk yemeği yapmak da şahane oluyor.
#CheesecakeReçeli de nefis, hellim ve bebek rokalı salatası da... Dondurması, keki, tartı... Tadına doyum olmaz tatlıların başrolü incir, tavuk ve et yemeklerine de çok yakışıyor. İncir, kırmızı soğan, biberiye ve balsamik sirkeyle pişireceğiniz tavuk but, bugünlerde kuracağınız sofraların yıldızı olacaktır. Zeytinyağı, hardal ve sarımsakla marine edilmiş dana etini soğan ve incirlerle şişe dizip ızgarada pişirmek de şahane sonuç veriyor.
#İncirYazın son demlerinde tezgâhlardaki erik çeşitleri de arttı. Anjelika, mürdüm, mirabelle... Kekten tarta, crumble’dan pestile erikler içine girdiği her şeyin lezzetini katlıyor. Yahnilere de çok yakışan bu nefis meyveyle Uzakdoğu usulü bir sos yapıp tavuk yemeklerinin veya böreklerin yanında sunabilirsiniz.
#ErikYaz aylarının benim için en güzel meyvesi tartışmasız karadut! Sosunu yapıp cheesecake’in üzerine döküyor veya limonatalara ekliyorum. Reçelini kaynatmayı da seviyorum, tatlılarda bitter çikolatayla birlikte kullanmayı da... Semizotu salatasına ve peynir tahtalarına çok yakıştırdığım karadutu, bazen etleri marine edeceğim sosa bile ekliyorum. Neye katarsanız katın muhteşem uyum sağlayan bu özel meyveyle mutfağımda neler yapıyorum, anlatayım...
#KaradutBu mevsimin bize verdiği meyve ve otların tadı hafif, ferah, mayhoş ve taze olur, ekşimtırak aromalar ön plana çıkar. Limon da onlardan biri... Güçlü asidik aromasıyla tatlılara çok yakışır; kokusuyla da yemeklere tazelik katar. Kabuğunun rendesi tatlı-tuzlu tüm soslarda harikalar yaratan limonun ‘güzellik’lerine ve limonlu tariflere buyurun.
#LimonLeziz çilekler bulduğumda birçok tabağın parçası yapıyorum. Tulum peyniriyle hazırladığım körpe ıspanak salatasına çok yakıştırıyorum mesela. Bademle uyumunu seviyorum, keçi peynirini taze kekik ve labneyle karıştırıp kıtır ekmeklerin üzerine sürüyorum. Üzerine de dilimlenmiş çilek ve kıyılmış bademler koyuyorum.
#ÇilekLezzet hikayelerini sever misiniz ? Eminim bir çoğumuz sevdiği bir lezzeti tadarken bunun ilk olarak nasıl ortaya çıktığını merak ediyordur. Ben de meraklı bir pastacı olarak bir reçeteyi uygulamadan önce mutlaka tarihini araştırırım. O lezzetin nasıl ortaya çıktığı, ilk kim tarafından yapıldığı, hakkındaki uzuuun uzun rivayetler çok hoşuma gider. Verdiğim eğitimlerde sıklıkla bu hikayeleri anlatarak başlarım eğitime. Tarte Tatin ‘in hikayesi ise en sevdiklerim arasında yerini alır. Hikayemizde hem bir dalgınlık sonucu ortaya çıkan bir lezzet hem de bir casusluk söz konusu..
#Tarte TatinBadem unu, hurma dolgusu, agave şurubu, Hindistan cevizi sütü… Artık sadece glütensiz, vegan, laktozsuz gibi beslenme hassasiyetleri olanlar değil, sağlığını ve gezegenini düşünen pek çok kişi tüketim alışkanlıklarını değiştiriyor. Pastacılık sektörü de bu durumdan nasibini alıyor. Alternatif malzemelerle hazırlanan, sağlıklı ama bir o kadar lezzetli pastaların devri çoktan başladı…
#Sağlıklı PastaYeni yılı karşılama ritüellerinin ayrılmaz bir parçası nar. Kimi bereket için kapısının önünde kırıyor, kimi de aynı dileklerle yeni yıl masasını narlı dekoratif objelerle donatıyor. Yakıştığı salatalar, tartlar, birçok tarifim var ama bunların içinde en sevdiğim şekli, herkesin evinde yapmasını önerdiğim şifa dolu nar ekşisi.
#NarBinbir çeşit dokusu ve aromasıyla elmanın girmeyeceği tabak yok desem hiç de abartmış olmam. Tartı favorim ama sadece tatlısından bahsetmek de elmaya büyük haksızlık! Mutfaklarda meyve kullanarak yemek pişirmek sanki biraz unutuldu ama belirli kuralları hatırda tutarsak salatalardan ana yemeklere birçok tarife farklı lezzet katmanları ekleyebiliriz.
#ElmaMevsimin güzeli pırasa bollaşıp tezgâhlarda yerini genişletti. Öyle bir sebze ki bahar sonuna kadar ne zaman istesek buluruz. BaBa ZuLa’nın şarkısında dediği gibi “Bu dünyada iki türlü insan var, pırasa sevenler ve pırasa sevmeyenler”. Sevenlere çok güzel tariflerim var.
#PırasaMutfağımda vazgeçemeyeceğim iki ana malzemeden biri tereyağı. İkincisiyse özellikle sonbahar ve kış aylarında hemen her tarifimde kullandığım bitter çikolata. Bu ikiliye sonbaharda en çok yakışan eşlikçinin de armut olduğunu düşünüyorum. Bu meyveyi çikolatalı tarifler kadar hamur işlerinde ve marmelatlarda da kullanıyorum...
#Hamur İşiRengiyle bile ağzımızı sulandıran kırmızı erikler tezgâhlarda... Mürdüm, anjelik gibi farklı türleri var. Onlarla istersek bir zeytinyağlı yemek, istersek de kremalı bir tart yapabiliriz. Ünlü şeflerden farklı reçeteler aldık, iç hastalıkları uzmanı Dr. Ayça Kaya’ya faydalarını sorduk.
#ErikBüyük marketler tam buğday, çavdar, kılçıksız buğday gibi un çeşitleri ile doludur. Ancak küçük marketler bu kadar fazla çeşidi barındırmaz. Adından da anlaşılacağı gibi çok amaçlı un ve ekmeklik unu rahatlıkla bulabilirsiniz. Peki ekmeklik un ile aralarındaki fark nedir?
#Tam Buğday UnuPaket lastikleri bir yandan çok kullanışlı araçlar, ama bir yandan da çok fazla biriktiklerinde mutfağımızı ele geçirmeye hazırlanan bir canavara dönüşüyorlar. Siz de mutfakta paket lastiklerinden daha fazla faydalanmanın yollarını arıyorsanız bu ipuçlarına bir göz atabilirsiniz…
#Paket Lastiği