Kırklareli, muhteşem doğası, bereketli toprakları, Trakya'ya has zengin yemekleri ile dikkat çekiyor. Tarımın ve küçükbaş hayvancılığın geçim kaynağı olan bu şehirde hamur işi ve et yemekleri de oldukça dikkat çekiyor. Kırklareli'nde ne yenir ve neyi meşhur? İşte, tüm detaylar.
#Kırklareli YemekleriKanal D'nin sevilen yarışma programı Gelinim Mutfakta etli mütebbel tarifi ile sofralarımıza geliyor. Yöresel bir meze olan mütebbeli bu kez kuşbaşı etle denemenizi öneriyoruz. Peki, etli mütebbel tarifi nasıl yapılır? İşte, Gelinim Mutfakta etli mütebbel tarifi...
#Etli MütebbelAnadolu’da hayat var olduğundan beri Bursa hep çok zengin bir yaşam kaynağı oldu. Verimli toprakları, tarih boyunca ticaret, zanaat ve sanatın önemli bir merkezi olarak konumlanması, çeşitli medeniyetlere başkentlik yapmış olması ve neredeyse insanlığın başlangıcından bugüne dek; hep göç yolu üzerinde bulunması Bursa’nın kültürel birikimini çok zengin kılmıştır.
#BursaCevabı uzatmadan verelim; Anadolu’nun herkese kucak açmasından... Bu topraklara her gelen beraberinde malzemelerini, pişirme tekniklerini, yemeklerini ve deneyimlerini de getirmiş. Ortaya çok zengin bir mutfak çıkmış. Bana bunları, ‘Anadolu’nun Tadı Tuzu Kardeş Mutfaklar’ isminde çok sıkı bir kitap hatırlattı.
#Anadolu’Nun Tadı Tuzu Kardeş MutfaklarTatilde çoğumuzun beslenme rutini ve alışkanlıkları değişir. İstisnalar olsa da ‘Nasıl olsa tatildeyiz eve dönünce düzene sokarız’ diye ipin ucunu kaçırıyor, normalde yemediğimiz şeyleri beslenmemize dahil ediyoruz. Tabii bu düzenin aniden değişmesi, vücudumuzun dengesini de bozuyor. Ayrıca hijyenik koşulların eksikliği, yetersiz su tüketimi, saklama koşulları gibi pek çok etken bağırsak floramızın dengesini bozabilir ve tatilimiz zehir olabilir.
#TatilTatil sezonundayız. Tatil deyince genelde diyetler bozuluyor, dışarıda yiyip içiliyor. Açık büfeler, çeşmeden doldurulan sınırsız içecekler, rengarenk dondurmalar bizi cezbediyor ama eğer dikkatli olmazsak tatilimiz yaşayacağımız mide-bağırsak hastalıkları yüzünden kâbusa dönebiliyor. Peki tatilde bağırsak sağlığı için nelere dikkat etmek gerekir? Bunu önlemek ve hastalandığımızda semptomları hızla hafifletmenin yolları neler?
#Gıda GüvenliğiSon yıllarda yeme-içme sahnemizde 3’üncü dalga kahve kadar talep gören ne var diye sorsalar kafe-bistroların havalı ve hayli pahalı kahvaltı tabakları derim. Alıştığımız peynir, ekmek, zeytin, sahanda yumurta yerine avokadolu, poşe yumurtalı, ekşi maya ekmek üzerinde gelen sunumlar yüksek talep görüyor. Yumurtaya ekmek banınca değil, poşeleyip ekmeğin üstüne koyunca havalı oluyor velhasıl. Dışarıda yemeye vakit bulamıyor ya da ekmekle yumurtaya o fiyatları ödemek istemiyorsanız, eğitmen şef Gizem Gedik çırpılmış yumurtadan croque madame gibi meşhur tostlara hepsini detaylarıyla anlattı, tarifler verdi.
#Gaye ŞahinKurban Bayramı’nda kurulan zengin sofralar ve yoğun et tüketimi zaman zaman sindirim problemlerine yol açabiliyor. ‘Bayramda sevdiklerimizle şen sohbetli sofralarda buluşurken nelere dikkat etmeliyiz?’ sorusunun yanıtını veren Diyetisyen Ezgi Evgin Aktaş, “Günlük tüketilmesi gereken kırmızı et miktarı kadınlarda maksimum 120 gram iken erkeklerde 150-180 gramdır” dedi.
#EtSevgili okurlar... Bu hafta karşınıza dolu dolu bir Sri Lanka Turu ile geldim. Gördüklerimi, deneyimlediklerimi sizinle paylaşmak için sabırsızlanıyorum.Evet, geçtiğimiz haftalarda rotamı; filleri, tapınakları, çay ve baharat bahçeleri,tropik plajları ve bol baharatlı yemekleriyle beni etkisi altına alan Sri Lanka’ya çevirdim. Bu doğa harikası ülkeye seyahat etme şansım doğunca, size de kısa bir Sri Lanka rotası çıkardım.
#Hindistan Cevizi EkmeğiEgzotik Doğu’nun bize armağanı tarçın, binlerce yıldır muhteşem kokusu ve tadıyla büyülüyor insanlığı. Mutfaktan yükselen tarçınlı bir kekin kokusu kadar ‘evde’ hissettiren çok az şey var... Dünyanın bu en popüler baharatının kullanım alanı sadece tatlılarla sınırlı sanıyorsanız tariflerimi mutlaka deneyin.
#Gülay Barbaros Altan2 Aralık Dünya Mücver Günü kutlu olsun! Bu günün anlam ve önemi; daha çok kişiyi mücver denemeye ve farklı çeşitlerini pişirmeye teşvik etmek. Haydi o zaman, biz de biraz un ve yumurtayla tadı zenginleşen sebzelerden ve hatta meyvelerden pişirelim, doyasıya tadalım.
#2 Aralık Dünya Mücver Günü1 Kasım Dünya Vegan Günü farkındalık yaratmayı amaçlayan etkinliklerle tüm dünyada kutlanıyor. Hayvan hakları, iklim krizi ya da sürdürülebilirlik... Sebebi ne olursa olsun bitki temelli beslenenlerin sayısının artmasıyla birlikte vegan mekânlar da hızla çoğalıyor. Jürimize vegan tabaklarıyla lezzetten ödün vermeyen adresleri sorduk.
#GastronomiÇeşit çeşit şarküteri, peynir, yeşillik, sebze ya da sos... Elimizin altında hangi malzeme varsa iki dilim ekmek arasında pratik bir öğüne dönüştürdüğümüz sandviçler yegâne kurtarıcımız. Dün Dünya Sandviç günüydü, biz de d.ream restoranlarının marka şefi Pınar İshakoğlu’ndan özel tarifler aldık.
#GastronomiYemek yemek, insanoğlunun yaşamını devam ettirebilmesi için ihtiyaç duyduğu en önemli olgudur. Yemek ile ilgili alışkanlıklar toplumdan topluma farklılıklar göstermektedir. Bu tür alışkanlıklar o toplumun kültürel bir parçasıdır. Toplumun yaşam şekli, o toplumun beslenme kültürünü yansıtmaktadır. Yaşam şeklinin değişmesi, beslenme alışkanlıklarının ve kültürünün değişmesinde önemli bir etkendir. Türk Mutfak kültürü denildiğinde, Türkiye toprakları üzerinde yaşayan insanların tüketmiş olduğu yiyecek ve içecekler ile bunların hazırlanmasında, pişirilmesinde ve saklanmasında kullanılan araç gereç ve teknikler anlaşılmalıdır. Türk Mutfak kültürü, dünyanın en önemli mutfakları arasında yer almaktadır.
#MutfakSağlıklı beslenmenin önemini herkes biliyor ama bunu hayata geçirebilenlerin sayısı çok daha az. Üstelik beslenme ve diyet alanında kitapları olan Epidemiyolog Tim Spector'a göre, çok küçük değişikliklerle büyük farklar yaratmak mümkün. Peki bu küçük değişiklikler neler? Ne gibi yararlar sağlıyorlar? İşte Spector'ın tavsiyeleri ve uzman görüşleri...
#SağlıkGizli cennet Caferli’de, şef Damla Uğurtaş tarafından ‘doğadan beslenirken doğayı beslesin’ felsefesiyle hayata geçirilen Çiy Restaurant, Ege Havzası’nda bölge malzemeleriyle kendi usulünce rafine-iyileştirici Akdeniz yemekleri pişiren ve odaları olan bir köy lokantası olarak öne çıkıyor. Bakkalı bile bulunmayan mahallede tek bir bitkiyi dahi yerinden oynatmadan muhteşem bir yatırıma imza atan Damla şef, “Dokunabildiğimizi iyileştirmek niyetiyle kuruyoruz sofralarımızı. Acelesiz, gerçek malzemeyle, bölgeden uzaklaşmadan bulduğumuz ürünleri zamanına saygı göstererek kendi usulümüzce işleyerek servis ediyoruz” diyor.
#1