Bir Arnavut erkeğinin ağzından

Basri Karabulut, bizim gazetenin ulaştırma ekibinde çalışıyor.

Haberin Devamı

1953 yılında Fatih’e yerleşmiş olan gerçek bir Arnavut erkeği. Babası Makedonya-Üsküplü, annesi Kosova-Priştina’dan.
Basri Bey, “Bizim evler turşusuz, böreksiz, baklavasız olmaz” diyerek yemek kültürlerini gururla anlatan biri. “Biz Arnavutlar inadız. Karar verir ve yaparız. Gurur da bizim için çok önemlidir” diyecek kadar kendine güvenen biri.
“Annem eşim Tülin’e el verdi, Tülin her şeyi çok güzel yapar. Sütlü biber turşusu, ıspanaklı Arnavut böreği, fırında büryan, elbasan tava, tiganisa ve baklava bizim evin vazgeçilmezleri arasındadır” diyen Basri Karabulut’un anlattığı çocukluk anısı beni çok etkiledi. Sizlerle de paylaşmak istedim.
Ailesinin kadınları, Fatih Malta çarşısından un almaya giderlermiş. Önce çeşitli çuvallardan örnek unlar alınırmış. Un aldıkları çuvallara da işaret koyarlarmış. Sonra eve gelip bu unlarla evdekilere börek yaparlarmış.
Evdekiler böreklerin tadına bakar ve hangi unla yapılan böreğin daha güzel olduğuna karar verirlermiş. Kadınlar daha sonra çarşıya gittiklerinde evde beğenilen undan alırlarmış.
Kadınların bu seçme yöntemini bilen esnaf da onların çuvallara koydukları işaretleri silmezmiş. Çünkü Arnavutlara göre böreği börek yapan unmuş...

Malzeme listesi

Haberin Devamı

? 12 adet tavuk baget
? 2 çay kaşığı tuz, karabiber
? 1 adet limonun suyu
? 1 yemek
kaşığı yoğurt
? 2 tatlı kaşığı
domates salçası
? 2 adet orta boy
kuru soğan
? 4 yemek
kaşığı sıvıyağ
? 4-5 diş sarmısak
? 1-2 su bardağı konserve mantar (Taze mantar da kullanabilirsiniz.)
? 2 su bardağı sıcak su
? Varsa 1 tatlı kaşığı ince kıyılmış biberiye

MANTARLI GÖKÇEBEL TAVUĞU

Tavuğun sosunu hazırlamak için yoğurt, salça, tuz, karabiber ve limon suyunu derin bir kaba koyup çatalla çırpın. Tavukları bu sosa iyice bulayıp bir kenarda bekletin.
Diğer taraftan, soğanları soyup ortadan ikiye bölün. İncecik yarımaylar halinde dilimleyin. Sarmısakları pirinç tanesi büyüklüğünde doğrayın.
Sıvıyağı geniş bir tencereye aktarıp orta ısılı ateşte kızdırın. Soslu tavukları kızgın yağda önlü arkalı 5-6 dakika kadar kızartın. Soğan ve sarmısakları ilave edin. Karıştırmaya devam ederek 5-6 dakika daha kavurun.
Uzunlamasına ikiye böldüğünüz mantarları katıp suyu ilave edin. Biberiye tavuğa çok hoş bir tat verir, varsa ekleyin. Tencerenin kapağını kapatıp kaynatın.
Kaynayınca ocağın altını kısıp, kısık ateşte tavuklar iyice yumuşayıncaya kadar pişirin. Ocaktan alıp sıcak sıcak servise sunun. İsterseniz bu yemeğe mantarları eklerken 7-8 adet Brüksel lahanası da katabilirsiniz.

Yazarın Tüm Yazıları