Ette porsiyon kontrolüne dikkat

Güncelleme Tarihi:

Ette porsiyon kontrolüne dikkat
Oluşturulma Tarihi: Haziran 16, 2024 17:13

Kurban Bayramı’nda kurulan zengin sofralar ve yoğun et tüketimi zaman zaman sindirim problemlerine yol açabiliyor. ‘Bayramda sevdiklerimizle şen sohbetli sofralarda buluşurken nelere dikkat etmeliyiz?’ sorusunun yanıtını veren Diyetisyen Ezgi Evgin Aktaş, “Günlük tüketilmesi gereken kırmızı et miktarı kadınlarda maksimum 120 gram iken erkeklerde 150-180 gramdır” dedi.

Haberin Devamı

Aktaş, bayram boyunca beslenme önerilerini ise şöyle sıraladı: “Sık yapılan yanlışlardan ilki etin kesilir kesilmez tüketilmesi. En az 24 saat buzdolabında bekletilmeli ki sindirimde ve pişirmede zorluk yaratmasın. Tabaktaki çeşitliliğe önem verilmeli etin yanında mutlaka salata, zeytinyağlı sebze eklenmeli. Pirinç pilavı yerine bulgur pilavı, beyaz ekmek yerine tam buğday ekmeği tüketilerek posa miktarı arttırılmalı. Etleri pişirirken, kavurma, kızartma yerine haşlama, fırınlama veya ızgara tercih edilmeli. Günlük tüketilmesi gereken kırmızı et miktarı kadınlarda maksimum 120 gram iken erkeklerde 150-180 gramdır. Özellikle kalp ve damar hastaları başta olmak üzere yüksek kolesterol düzeyi olanlar bu miktarlara ve sakatat tüketimine dikkat etmeli. Antioksidan etkili hazmı kolaylaştırıcı baharatları etin yanına eklenmeli. Özellikle kekik, kimyon, biberiye, kırmızı biber. Bayramın olmazsa olmazı tatlılar. Şerbetli, ağır tatlıların yerine hafif sütlü tatlılar veya meyve tatlıları tercih edilmeli.”

Haberin Devamı

Ette porsiyon kontrolüne dikkat

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!