Paylaş
Sonbaharla birlikte bünyemizi koruyup güçlendirecek besinlerin desteğine ihtiyacımız da artıyor. Antioksidanlar benim için sağlığımızı korumada kritik bir rol oynayan güçlü moleküller. Özellikle soğuk havalarda antioksidandan yana zengin besinleri soframdan asla eksik etmem. Bu gıdalar hangileri diye sorarsanız bazı baharat çeşitleri ilk sırada yerini alır, mesela karanfil, kekik, kırmızı biber, kimyon ve zerdeçal... Ispanak ve pazı gibi yeşillikler, A vitamini, C vitamini ve lutein gibi antioksidanları içerir. Kuruyemişlerse E vitamini ve selenyum gibi antioksidanlardan zengindir, örneğin fındık ve ceviz. Böğürtlenler, C vitamini ve flavonoidler açısından zengindir. Özellikle kırmızı ve siyah böğürtlenler antioksidan seviyeleri en yüksek meyveler arasındadır. Tabii ki yeşil çayı da eklememiz lazım, kateşin adı verilen antioksidan içeriği sayesinde sağlığa birçok fayda sağlar. Bu listeye çilek, yabanmersini, kakao, kırmızılahana ve soğan da girer. Antioksidanlar vücudumuzdaki hücresel hasarı önler ve azaltır. Bu moleküller, oksidatif stres adı verilen bir sürecin etkilerini dengelemeye yardımcı olur. Oksidatif stres, vücuttaki serbest radikallerin artması sonucu hücrelerimize zarar veren bir durumdur. Antioksidanlar serbest radikallerle savaşarak hücresel hasarı azaltır ve böylece birçok sağlık sorununun önlenmesine katkı sağlar. Özellikle kalp hastalığı ve kanser riskini azaltırken vücut savunma sisteminin güçlenmesine yardımcı olurlar. Enfeksiyonlara karşı korurlar, hücresel yaşlanmayı yavaşlatırlar...
Ama antioksidanların vücutta uzun süre depolanmadığını belirtmeliyim. Yani günlük olarak bol miktarda antioksidan içeren gıdalar tüketsek bile, vücut onları tutmaz çünkü vücut tarafından hızla kullanılıp atılır. Bu nedenle günlük beslenme alışkanlıklarımızı zengin antioksidan içeren gıdalarla düzenli desteklemek gerekir.
Renkli sebze-meyveler ve sağlıklı yağlarla dolu bir beslenme, vücudumuzun bu önemli moleküllerden faydalanmasına yardımcı olur. Dengeli ve çeşitli bir beslenme, düzenli egzersiz, yeterli uyku ve stresten uzak durmak da önceliğimiz olmalı. Beslenmenize kolayca dahil etmek için antioksidan deposu tariflerimi mutlaka deneyin.
SÜTLÜ BROKOLİ ÇORBASI (2 kişilik)
NE LAZIM?
◊ 1 yemek kaşığı tam buğday unu
◊ 1 yemek kaşığı zeytinyağı
◊ 1/2 kilo brokoli
◊ 3 bardak su
◊ 1 bardak sıcak süt
◊ 1 diş sarımsak
◊ Tuz ve karabiber
NASIL YAPARIM?
◊ Brokoliyi suda 2-3 dakika haşlayın. El blender’ıyla çekin.
◊ Bİr tencerede yağı ısıtıp unu kavurun ve çektiğini brokoliyi ekleyin. Sıcak süt, rendelenmiş sarımsak, karabiber ve tuzu katıp iyice karıştırın. 2 dakika daha pişirip sıcak servis edin.
PANCARLI TAVUK SALATASI (2 kişilik)
NE LAZIM?
◊ 1 göbek marul
◊ 3-4 yaprak roka
◊ 1 pancar (haşlanmış)
◊ 1 tavuk göğsü
NASIL YAPARIM?
◊ Tavuğu dilediğiniz baharatla harmanlayın.Yağlı kâğıt serdiğiniz fırın tepsisinde pişirin.
◊ Bir kapta doğradığınız göbek salata, roka ve haşlanmış pancarı karıştırın. Üzerine dilimlediğiniz tavuğu ekleyip servis edin.
ANTİOKSİDAN BOMBASI (2 kişilik)
NE LAZIM?
◊ 2 kereviz sapı
◊ 1 ekşi yeşil elma
◊ 1/2 demet maydanoz (saplarıyla birlikte)
◊ 1/2 limon
NASIL YAPARIM?
◊ Kereviz saplarını, elmayı ve maydanozu yıkayın.
◊ Elmayı soyup çekirdeklerini çıkarın. Kerevizle birlikte iri parçalara kesin. Maydanozu da saplarıyla iri parçalar halinde doğrayın. Limonun suyunu sıkın.
◊ Tüm malzemeleri blender’dan geçirip servis edin.
ANANASLI YEŞİL ÇAY (1 kişilik)
NE LAZIM?
◊ 1 poşet ya da 1 tutam yeşil çay
◊ 1 ince dilim ananas
◊ 1 çubuk tarçın
◊ 1/2 limon
NASIL YAPARIM?
◊ 200 ml suda yeşil çayı demleyin. İçine 1 çubuk tarçını da ekleyerek 2-3 dakika bekletin.
◊ Demlenmiş yeşil çay, ananas, limon suyu ve 200 ml suyu blender’dan geçirdikten sonra soğuk ya da ısıtarak servis edin.
Paylaş