Sumak ekşisi en faydalı olan bitkisel ürünlerden bir tanesidir. Bitkisel olarak pek çok ürün tercih edilmektedir. Bundan dolayı en çok tercih edilenler arasında sumak ekşisi yer almaktadır. Sumak ekşisinin nasıl yapıldığı ve nerelerde kullanıldığı da merak edilmektedir. Sumak ekşisi ile ilgili birçok araştırma yapılmıştır. Peki, sumak ekşisi nasıl yapılır? Sumak ekşisi nerelerde kullanılmaktadır? Sumak ekşisi neye iyi gelir tüm detayları ile derledik.
#Sumak EkşisiVejetaryen ya da vegan beslenmeye ilgi duyan, bu işe yeni başlayanlar için buzdolabı ve kilerin dönüşümü, sık kullanılan malzemelerin değişimi zorlu bir süreç. Ben de alışveriş listenize ilham vermesi için kendi vazgeçilmezlerimi kategorilere ayırdım ve iki besleyici tarifimi ekledim.
#BitkiKarnabahar son birkaç yıldır sebze reyonunun yıldızı. Ne de olsa şekilden şekle girdiği farklı tarifleri sosyal medyada yayılıyor. Günümüzün bu popüler sebzesini yıllar önce zorla yiyen bir nesil, şimdi gönüllü olarak pizza tabanından ekmeğe, kısırdan ızgaraya birçok yemekte onu kullanıyor. İşte sizin de deneyebileceğiniz tariflerden birkaçı...
#Gülay Barbaros AltanMercimek içeriğindeki yüksek proteinle bitki bazlı beslenmede etin yerine geçiyor, kırmızısı glütensiz una dönüşebiliyor. Onunla Hint usulü bol baharatlı bir yahni yapabilir veya bolonez sosa da dönüştürebilirsiniz. Çeşit çeşit, renk renk mercimekle mutfakta neler yapabiliriz bakalım...
#Şef Altuğ TezerMasterChef nohut dürüm tarifi yarışmacılar tarafından en güzel şekilde yapılacak şeflerin değerlendirmesine sunulacak. Diğer yandan izleyiciler de Gaziantep usulü nohut dürüm malzemeleri ve yapımını araştırıyor. Peki Antep'in meşhur sokak lezzeti nohut dürüm nasıl yapılır? İşte nefis nohut dürüm yapımı...
#Gaziantep Usulü Nohut Dürüm TarifiGaziantep mutfağı denince aklımıza genellikle çeşit çeşit tatlılar ve kebaplar geliyor. Ancak Antep mutfağı bununla sınırlı değil. Nitekim, gastronomi dalında UNESCO tarafından ‘Yaratıcı Şehirler Ağı’na dahil edilmiş olması da Gaziantep yemeklerinin aslında ne kadar çeşitli olduğunun bir göstergesi adeta… Bugün sizin için Antep’in en meşhur lezzetlerinden biri olan nohut dürümünü mercek altına aldık. “Nohut dürümü nasıl yapılır? Püf noktaları nelerdir?” sorularına cevap aradık. Evinizde kolayca yapabileceğiniz bu tarifi bir yere mutlaka kaydedin…
#Nohut DürümüBazen soğanlı piyazını yapıp nar pekmeziyle tatlandırıyorum, bazen patates salatasına katıyorum. Semizotu veya yaşadığım Gaziantep’teki adıyla pirpirimin zeytinyağlı ve etli yemeği de nefis... Bu yemekler kurutulmuş pirpirimle de pişirilebiliyor. Semizotunu genelde yoğurtla karıştırıp yeriz ama bir de turşusunu kurun... Yemeklerin yanında soğuk soğuk yemesi de çok zevkli.
#SemizotuNeli olduğu çok da mühim değil... Bazen kıymalısı süsler soframızı, bazen peynirlisi, bazen patateslisi, bazen ıspanaklısı... İçine ne koyarsak koyalım, nasıl pişirirsek pişirelim hepimiz onu günün her saati yemeyi çok seviyoruz! Ramazan yaklaşırken hem sahur hem iftar için hazırlayabileceğiniz, ailemin kadınlarından öğrendiğim birbirinden nefis börek tariflerini paylaşmak istedim. Özellikle tel kadayıflı böreği mutlaka yapın.
#BörekHer yıl aşağı yukarı birbirine benzer lezzetlerle donattığınız bir sofraya oturmaktan sıkıldıysanız veya bugün ne pişireceğiniz konusunda hâlâ biraz kararsızsanız işinin ehli bir şeften yardım almanın tam sırası... Aila* restoranın yetenekli şefi Kemal Can Yurttaş bizim için sunumları şık ve bir o kadar leziz bir yılbaşı menüsü hazırladı. Kuzu kaburgadan firik pilavına, kök pancardan Tarsus humusuna hepsi çok pratik tarifler veren şef, hindi ve tavuk pişirecekleri de unutmadı...
#Yılbaşı YemekleriMasterChef birbirinden lezzetli yemekleri ekranlara getirmeye devam ediyor. Bu kez kuru dolma tarifi ile ana kadroya 2. yedek olarak girmeye çalışacak olan yarışmacılar, en iyi kuru dolma tarinini hazırlayarak, şeflerden geçer not almaya çalışacak. Peki, kuru dolma nasıl yapılır, püf noktaları nelerdir? İşte, patlıcan, biber kuru dolma tarifi ve malzemeleri...
#Masterchef Kuru DolmaYeni yıla evde kallavi bir sofrayla girecekler arkadaşlara güzel haberlerimiz var. Hani yeni yıla nasıl girersen öyle geçer efsanesi var ya 2022 de öyle enfes geçecek dostlar. Çünkü yılbaşı menüsünde enfes yemekler olacak, yılbaşı sofranızı RÜZGAR SÜNBÜL yapacak, yılbaşı menüsü yemekleri ile mutlu edemeyeceğiniz kimse olmayacak. O zaman hazırsanız bu tariflerle birlikte umutlarla dolu yeni yıla giriyoruz.
#YılbaşıMersin Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi ile Tarsus Eshab-ı Kehf Tarımsal Kalkınma Kooperatifi kadınları, el ele vererek doğal meyvelerden reçel üretiyor. Odun ateşinde geleneksel yöntemle pişirilen reçeller, kooperatiflerin sipariş hatlarından ve belirlenecek satış noktalarından tüketicilere sunulacak
#ReçelYaptığın yemeği dostunla, ailenle, komşularınla paylaşamadıktan sonra neye yarar en mükemmel reçeteleri yapmak? Sağlığın yerinde değilse, neye yarar Michelin yıldızlı şefin hazırladığı tabaklar? O zaman neymiş; yemek bir araçmış, ama eğer iyi yemekse... İyi yemek nedir peki? Temiz-taze-mevsiminde malzemeler ile doğru tekniklerle pişmiş yemek… O yüzden hep diyorum ki “Yemek bahane, hayat şahane!”
#Yaz SalatasıGeçen hafta gittiğim Kastamonu’da yeni bir ekşi ile tanıştım: Kızamık bitkisinin meyvelerinden elde edilen muhteşem bir şeydi. Bu çok özel tatla da ‘kara çorba’ sayesinde tanıştım. Düğünlerde, bayramlarda içilen bir şölen çorbası. Karalığı, içine konan kızamık ekşisinin koyu renginden kaynaklanıyor.
#KastamonuBahar sadece sıcak havayla, çiçek-böcekle gelmedi, nimetleriyle de geldi. Mevsimle birlikte kendini tazeleyen doğa bin bir lezzeti de hayatımıza katmış durumda. Ege’nin güzel kasabalarında birbirinden güzel ot festivalleri yapılmasının nedeni de bu. Peki biz Ege’de yaşamayanlar, bu nimetlerden muaf mıyız? Zinhar… Tek yapmanız gereken doğaya çıkıp kırlarda, ormanlarda şöyle bir yürümek. Biz de bu hafta öyle yaptık. Baharın nimetlerinden faydalanalım dedik ve ilginç lezzetlerin ustası Refika Birgül’le birlikte kendimizi Burgazada’nın kırlarına vurduk. İki saati bile bulmadan sepetlerimizi rengârenk otlarla doldurduk. Kendimizi tutamadık, kırlarda pişirip afiyetle yedik. Tek maliyetimiz Ayşe Teyze’den istediğimiz üç yumurta oldu.
#MorsalkımVitaminler, vücudumuza pek çok süreçlerin içine giren katalizör maddeler. O süreçlerde diğer besinsel unsurlarla birlikte onlar da kullanılıp tüketiliyor. Örneğin B12 vitaminini beynimiz ve kan hücrelerimiz, D vitaminini kemiklerimiz, bağışıklık sistemimiz sürekli harcayıp duruyor. İşte bu nedenle yerine yenileri konmadığında vitamin seviyelerimiz azalmaya başlıyor.
#Osman MüftüoğluBu yıl hediyelerimi almayıp kendim yapsam ne olur diye düşündüm. Elimden gelse babama bir kaşkol, anneme nefis bir ceket, arkadaşlarıma eldiven yapmak isterdim. Ancak benim elimden yemek yapmak geliyor. Çikolataya güzel bir nane dokunuşuyla onları şaşırtmaya, kahvelerine şeker koyarken vanilya tadıyla mutlu etmeye ve çorbalarına ekleyecekleri tuzu birkaç dokunuşla sürprizli hale getirmeye karar verdim
Hangi kadın semt pazarlarını sevmez, hayatında bir kere bile pazara uğramayan kadın çok azdır. İTO’nun 2004’te İstanbul semt pazarlarında yaptığı ankete göre, pazara giden her 10 kişiden 8’i kadın. Çoğunluk ucuzluktan çok, taze ürün için pazarı tercih ediyor. Ne tesadüf ki yerel ürün satanların yüzde 80-85’i kadın. Hatta Anadolu’da çoğu pazar ismini buradan almış: Konya Kadınlar Pazarı, Bartın Garılar Pazarı, Bolu Kadınlar Pazarı, Tire Kadınlar Pazarı.