Paylaş
Kadın şeflerin yönettiği mutfaklarda ekstra bir nefaset, bir özen göze çarpar. Kadın gözü, ilgisi, zarafeti, iş disiplini ve profesyonellikle birleşince iyi sonuçlar beklemek hayal değil. Şefe bir de annelik olgusu eklenince sonuçlar muhteşem oluyor. “Çocuk da yaparım, kariyer de” diyen anne şefler, bu işin tüm zorluklarına ragmen hak ettikleri övgüleri ve ödülleri alarak dünya gastronomi vitrininde yerlerini sağlamlaştırıyorlar. Geçen yılın en iyi kadın şefi ödüllü Elena Arzak anne şeflerin en başarılı örneklerinden. 44 yaşında, İspanyol ve iki çocuk annesi. Anneliği de şefliği de başarıyla beraber yürütüyor. Diğer bir anne şef ise Fransız Anne Marie Pic. O da İspanyol meslektaşı gibi 44 yaşında ve bir çocuk annesi. Anne Marie, dünyadaki ‘3 yıldızlı Michelin şef’ etiketine sahip dördüncü kadın şef.
Türkiye’den de örnek çok. Aklıma ilk gelen, La Brise lokantasının sahibesi ve şefi Esen Hünal Blake. Aileden lokantacı Esen, yakın zamanda anne olmasına rağmen her akşam sipariş fişleriyle boğuşarak işinin hakkını veriyor.
Hem mutfağın zor ortamına gögüs geren, hem kutsal annelik mertebesinin hakkını veren tüm mutfak kadınlarının ve başta kendi annem olmak üzere tüm annelerimizin bu özel günü kutlu olsun!
Haftanın tarifi
Mercimek köftesi
Malzeme listesi
* 1 su bardağı kırmızı mercimek
* 2 su bardağı ince bulgur
* 1 iri kuru soğan (veya 1.5 adet orta boy)
* Birer yemek kaşığı domates salçası, acı biber salçası, tatlı biber salçası
* 1 çay kaşığı pulbiber
* ½ çay kaşığı kimyon
* 1 demet kıyılmış maydanoz
* 1/4 demet kıyılmış nane
* ½ demet taze soğan, ince doğranmış
* 1 tatlı kaşığı sumak
* İkişer yemek kaşığı Antakya nar ekşisi ve zeytinyağı
Yapılışı
* Mercimeği 1 litre sıcak su ve biraz tuzla kısık ateşte pişirin. Mercimek suyu tam çekmeli ki tamamen dağılmasın.
* Bulguru hafif sulu kalmış mercimeğin üzerine ekleyin, kapağını kapatın ve şişmesini bekleyin.
* Soğanı incecik küp küp doğrayın. Zeytinyağıyla beraber bir yapışmaz tavada yakmadan, ağar ağar kavurun. Hafif esmerleşince ateşten alın.
* Şişen bulgur ve mercimekleri bir kaba alın. Üzerine maydanoz, nane ve taze soğan hariç tüm malzemeyi ekleyin ve iyice yoğurun.
* En son kıyılmış taze baharatları ve taze soğanı ekleyin. Avucunuzun içinde hafif sıkarak şekilldendirin ve servis edin.
La Rocca’nın sosisli sandviçleri
Twitter’da severek takip ettiğim şeflerden birisi de Sebastian La Rocca. Kendisi Jamie Oliver’ın Londra’daki et lokantasının Barbecoa’nın yönetici şefi. Barbecoa, etlerin düzgün bir şekilde işlendiği, farklı bir şekilde pişirildiği büyük bir lokanta. Sadece etleri değil burger ve sosisli sandviçleri de baştan çıkartıcı. Buyrun, pikniklerinize ilham verecek şef Sebastian’ın elinden çıkma 2 adet muhteşem sosisli sandviç.
Haftanın adresi
Karaköy’ün Mutfak Dili bir
Esnaf lokantası tadındaki küçük, sevimli, aile işletmesi lokantaları oldum olası severim. Levon ve Hayguhi Dallaryan çiftinin Karaköy Perşembe Pazarı’ndaki restoranı Mutfak Dili, nefis bir örnek. Mutfağında anne Hayguhi Hanım var. Dallaryan çiftinin mottoları, iş hayatının hızlı temposunda öğle yemeklerine lezzet katmak. Bu amaç uğruna 1998’den beri Levon Bey serviste, Hayguhi Hanım mutfakta, dur durak bilmeden çalışıyorlar. Her gün farklı bir mönü çıkıyor, yemeklerin lezzetine güler yüzlü bir karşılama, sıcak bir sohbet eşlik ediyor. Ev tipi nefis bir mutfakları ve o mutfaktan çıkma anne eli değmiş nefis yemekleri var. Çok da tatlı insanlar, sanki bir lokantaya değil de halamın evine gitmişim hissi veriyorlar. Tam mevsiminde olduğu için zeytinyağlı enginarını tavsiye ederim. Bir ustanın elinden tam eski usul bir topik yemek isterseniz, Mutfak Dili en doğru adres.
Paylaş