Çıraklık, kalfalık, ustalık denilince geçmişte kalan bir meslek anlayışından söz edildiği zannına kapılırsınız. Bunlar bazı mesleklerde hâlâ sürüyor. Birçok ülkede herhangi bir muhitte yeni bir dükkân açmak istediğinizde, orada böyle bir ihtiyaç olup olmadığına esnaf birliği karar veriyor. Tıpkı eski İstanbul’daki gibi...
Nutuk, yazıldığı dönemde Cumhuriyet Halk Fırkası umumi reisi olan Gazi Mustafa Kemal'in 15-20 Ekim 1927 tarihlerinde, 1919'dan 1927'ye dek kendisinin ve silah arkadaşlarının faaliyetlerini özetlediği konuşmasının metnidir. Peki, çeşitli dillerde çevirisi olan Nutuk hangi dillere çevrildi? İşte Nutuk'un içeriği ve yazılış amacı...
#NutukDil devriminden sonra literatüre giren yayın kelimesi, ''yaymak'' fiilinden türetilmiştir. Bir kitabın redakte edildiği, editörlük işlerinin tamamlanıp basıma hazırlandığı yere yayınevi denir. Bir yayınevinde, editörler, redaktörler ve genel yayın sorumlusu çalışır. TDK’ya göre Yayınevi nasıl yazılır? Yayınevi kelimesinin doğru yazımını örnek cümleler ile birlikte derledik.
#Nasıl YazılırPandemi önlemleri sebebiyle öğretmenler dersleri maskeyle anlatıyor. Bu yüzden özellikle anaokulu ve ilkokula giden çocuklar, öğretmenlerinin ağız hareketlerini göremiyor. Uzmanlara göre bu durum çocukların konuşma ve anlama sorunları yaşamalarına sebep olabiliyor.
#Pandemi‘Lizbon’a Gece Treni’yle tanınan İsviçreli felsefeci yazar Pascal Mercier’in 10 yıllık aranın ardından yazdığı yeni romanı ‘Sözlerin Ağırlığı’, hikâyesinden ziyade dil ve anlam, her durum için doğru kelimeyi bulmak, edebiyat, hafızanın işleyişi, arkadaşlık ve aşk üzerine felsefi yorumlarıyla dikkat çeken bir anlatı...
#Pascal MercierGünümüzün anne-babaları bazı klasik masalları beğenmiyor ya da hep aynı şeyleri anlatmak istemiyor. Bir yandan da gündelik hayattaki bazı sorunları aktarabilmek için kendi masallarını ‘uydurma’ peşindeler. Uzmanlara kendi eğlenceli ve etkileyici masalımızı nasıl yaratabileceğimizi sorduk, 10 maddelik bir plan çıktı.
#YazarAnne-babalar çocukların yanında çoğu zaman farkında olmadan kişiliklerinde büyük etkileri olacak konuşmalar yapıyor. Örneğin hoşlanmadığı birini gördüğünde “Aaaa ne kadar da şişko olmuş!” diyor veya veya telefondaki birine, evde olduğu halde “Bugün evde değilim!” diye yalan söyleyebiliyor. Bu durum çocuğun kişiliğinde fırtınalar koparıyor. Sonuçlarını uzmanlara sorduk.
#YazarTürkçede fazla ya da eksik harf kullanılarak yanlış yazılan birçok kelime bulunuyor. Bazı kelimelerde ise harfler birbirine karıştırılmaktadır. Örneğin ''Herkes'' sözcüğünün ''herkez'' şeklinde yanlış yazılmasının nedeni ''s'' ve ''z'' harflerinin birbirine karıştırılmasıdır. 8. sınıflar için yazımı karıştırılan sözcükleri örnek kelimelerle anlattık.
#8. Sınıf Türkçe Yazımı Karıştırılan Sözcükler Konu Anlatımıİki veya daha fazla sözcüğün kalıp olarak kaynaşması haline birleşik sözcükler denilmektedir. Birleşik sözcük hangi biçimde oluşursa oluşsun tek bir kavramı karşılamaktadır. Buna göre bitişik yazılan birleşik kelimeler hangisidir? Birleşik sözcükler hangi durumda bitişik yazılır? Ayrı yazılan birleşik kelimeler hangileridir? Konularını öğrenebilmeniz açısından hazırladığımız yazımız sonunda birleşik kelimelerin ne olduğunu nasıl yazıldığını ve kurallarını öğrenebilirsiniz.
#7. Sınıf Türkçe Birleşik Sözcüklerin Yazımı Konu AnlatımıÇocukların başarılı olmak için okuduğunu anlama, ifade etme, yorum yapma ve farklı konular arasında bağlantılar kurabilme becerilerini kazanması şart. Bunun en güzel yollarından biri de yaratıcı yazı... Çocuklar yazmayı nasıl sever? Uzmanlara sorduk. Onlara göre en kolay yol çocuğunuzu kitaplarla buluşturmak.
#YazarTürkçemizde farklı amaçlar ile bir araya gelmiş pek çok birleşik sözcük bulunmaktadır. Bu sözcükler değişik kurallara göre bir araya gelerek anlamlar çıkarabilir. Şimdi birleşik sözcükleri ele alacağız ve neye göre yazıldığına bakacağız. İşte 8. sınıf Türkçe birleşik sözcüklerin yazımı konu anlatımı.
#8. Sınıf Türkçe Birleşik Sözcüklerin Yazımı Konu AnlatımıTürkiye’de pek çok konuda olduğu gibi çocuk kitapları konusunda da ciddi bir kirlilik var. Her önüne gelen kitap yazıyor, ama içerik ve dil konusuna yeteri kadar özen gösterilmiyor. Üstelik özgün bir eser üretmeye bile ihtiyaç hissedilmiyor, var olan kitapların içeriklerinden derleniyor “Ben de kitap yazdım, buyurun!” diye ortaya çıkılıyor. Oysaki çocuk edebiyatı bir deneme tahtası değildir. Çocukların zihnine giren her şey önemlidir. Bu, hep atlanıyor.
#Pumbaranlara Ne Oldu?Almanya’da 2000-2007 yılları arasında 8’i Türk 10 kişiyi öldüren, bombalı saldırılar düzenleyen ve banka soygunlarını gerçekleştiren NSU terör örgütü davasında mahkeme, tutanak tutulmasına izin vermedi. Ancak dört gazeteci, NSU davasındaki her sözcüğü bir bir not etti. Tarihi belge değerindeki notlar şimdi beş cilt halinde kitap olarak yayınlandı.
#AlmanyaYaklaşık 750 bin ziyaretçi sayısıyla geçen yıl rekor kıran Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı’nın 37’ncisi yarın TÜYAP Büyükçekmece’de başlıyor. ‘Hayatı Edebiyatla Kuşatmak’ temasıyla 18 Kasım’a kadar yüzlerce imza günü ve etkinliğe ev sahipliği yapacak fuarın bu yılki onur yazarı, Türk edebiyatının büyük ismi Selim İleri olacak.
#37. İstanbul Kitap FuarıSon zamanlarda artan çocuk istismarı ve çocuk kayıpları hepimizi derinden yaraladı. Kendimizi gözden geçirmeye, yeniden sorgulamaya, neleri eksik yaptığımızı araştırmaya başladık. Kimimiz çözümü ağır cezalarda arıyor, kimimiz aşırı güvenlik önlemleri istiyor. Peki, bunlar gerçekten çözüm getirir mi? Aslında hayır! İşe temelden başlamak gerekir. Yani sözcüklerimizden… Tarihten günümüze, dilimize ve zihnimize yerleşmiş bazı kalıpları kırmamız ve düşünce biçimimizi de gözden geçirmemiz gerekiyor. Cinsiyetçi söylemler dilimizi ve düşünce yapımızı ele geçirmişken sorunlarımızı çözmemiz imkânsız. Bu nedenle önce dilimizi bu tehlikeli söylemlerden arındırmalıyız.
#Cinsiyetçi DilSelçuk Altun, “Ustalık romanım” dediği ‘Ardıç Ağacının Altında’da babalar ve oğulların ilişkilerine odaklanıyor. Kurgu ve gerçek karakterlerin iç içe geçtiği romanla ilgili Altun, “Gerçek ile kurmacanın düello edeceği bir roman yazmayı yıllardır planlıyordum. Kitabımın teması, ‘Hayat romanlardan daha tuhaf’tır” diyor.
#KitapsanatGünümüzde birçok yayınevi, yazar, çok sayıda içerik var. Özellikle çocuk kitapları uzman gözler tarafından hazırlanmıyorsa, çocukların bilinçaltına çeşitli şekillerde etki edebilirler. Çeviri kitaplar, kitaplarda yer alan çizimler, sözcükler çocuklar için çok önemli. Peki, hangi kitaplar çocuklara yarar sağlar, hangileri çeşitli sorunlara sebep olur. Hep Kitap çocuk kitapları editörü Ebru Akkaş Kuseyri ile buluştuk, çocuk kitaplarını ve kitap içeriklerini konuştuk.
#Hep Kitap