Paylaş
‘DUR, SEN YAPAMAZSIN’ DEMEYİN
Bayram Deleş, Ardahan Üniversitesi Çocuk Gelişimi bölümü
Ülkemizde çocukların ev işi yapması yadırganır. Oysa bu gündelik faaliyet bir yandan çocuğu eğlendirirken öte yandan gelişimine katkı sağlar. Her çocuk, yaşamı evin içinde öğrenir. Anne babalar, çocuklarının hayata karşı hazırlıklı olmasını ve duygusal dayanıklılık kazanmasını istiyorsa, ev içinde ona da sorumluluklar vermelidir. Çocuk bu sayede yaşadığı evin düzeninde söz sahibi olur, iş birliği yapmanın önemini kavrar hem motor becerileri hem de sorumluluk duygusu ve özgüveni gelişir. Ev işlerinin cinsiyetlerden bağımsız olarak yapılması, bu işlerin sadece annenin/ablanın görevi olmadığı, babanın ve oğlan çocukların da bu işlere dahil edilmesi sosyal hayat açısından çok önemlidir. Çünkü çocuk, küçük yaşlardan itibaren bu tür işlerin cinsiyetlere göre ayrılamayacağını da bu sayede öğrenir. Çocuklara yaşına göre, yapabileceği düzeydeki işleri vermek gerektiği de unutulmamalı. Anne baba, “Dur sen yapamazsın, ben yaparım” gibi cümlelerden uzak durmalı. Bunun yerine yüreklendirici sözcükler kullanmaya özen göstermeli. Ev içinde sorumluluk alan, işleri ailesiyle birlikte yapan çocukların daha mutlu olduğunu gözlemlemek mümkündür.
ÇOCUKLARA EV İŞİ YAPTIRMANIN 10 FAYDASI
Göksu Telmaç, uzman klinik psikolog
1- İşleri çocuğunuzla organize edin. Böylece hem onunla uyumlu bir iletişim kurarsınız hem de onun plan yapma
ve buna uyma becerisini geliştirirsiniz.
2- Çamaşır yıkarken size yardımcı olabilir. Böylece özgüveni ve yaşamsal becerileri gelişir. Çamaşırları ayırmak, asmak el-göz koordinasyonunu, kuruyan çamaşırları toplamak ve katlamaksa dikkat becerisini geliştirir.
3- Yazlık-kışlık giysi ayrımını onunla yapın. Yeniliklere duydukları heyecan nedeniyle çocuklar yazlıkların, kışlıkların çıkmasını coşkuyla karşılar.
4- Kullanılmayan oyuncak ve giysileri ihtiyaç sahipleri için ayırın. Bu çocuğunuzun toplumsal bilinç, yardımlaşma, empati kurma becerilerine katkı sağlar.
5- Alınacaklar listesini birlikte yapın. Böylece alışverişin belli ihtiyaçlar için olduğunu, sınırların olduğunu anlar. Alışveriş için gereken ödemeyi birlikte hesaplamanız planlama, bilişsel organizasyon, okuma-yazma ve matematik becerileri kazanması için faydalı olur.
Gözde Erdoğan, pedagog
6- Birlikte yemek yapın. Yiyeceklerin bir araya gelip form değiştirmesi çocukların kimya, fizik, matematik becerilerini geliştirirken aynı zamanda dikkatine
ve özgüvenine de fayda sağlar.
7- Ona yer silme ve süpürme görevi verin. Bu faaliyet takip etme, dikkat, sorumluluk, ince ve kaba motor becerilerini destekler.
8- Ev içinde tüketilen ürünleri öğrenme ve eksiklerini takip etmesi için ondan yardım isteyin. Böylece tüketim bilinci oluşturma, gerçek ihtiyaçların ne olduğunun farkına varma, dikkat ve konsantrasyonu gelişir.
9- Çöp atsın ve geri dönüşüm için atıkları ayrıştırsın. Çocuk, gereksiz tüketimin önüne geçmeyi bu görevle öğrenebilir.
10- Bulaşık yıkasın. Artık bulaşık makinesi kullanıyor olsak da çocuklar elde bulaşık yıkarken eğlenir ve rahatlar. Elinde bulaşık yıkayıp makineye yerleştirsin. Böylece ince motor becerileri gelişecektir.
#EVDEKAL ETKİNLİKLERİ
GELECEK ATÖLYESİ
Burcu Ural ve Gözde Eyce’nin hazırladığı; oyun oynama, kitap okuma, elişi ve çizim gibi etkinlikler içeren atölye çocukları bekliyor. Çevrimiçi olan atölyeye katılmak için Instagram’da @opitipitiatolye sayfasına mesaj gönderebilirsiniz.
Etkinlik tarihi: Yarın
Saati: 17.00
Yaş: 7-10
Bilet fiyatı: 130 lira
HAFTANIN KİTABI
‘Karne Hediyesi At Kestanesi’ hınzır bir çocuğun okul maceralarını anlatan esprili bir kitap. Çocuklar sevecek, çünkü kitaptaki karakterlerin hepsi çok tanıdık.
Yayınevi: Altın Kitaplar
Yazar: Miyase Sertbarut
Tür: Roman
Yaş: 9+
Sayfa: 125
Fiyatı: 20 lira
Paylaş