Sosyal hizmet teorileri kriminoloji, hukuk, eğitim, siyaset, sosyoloji ve psikoloji gibi birçok disiplinden alınabilir. Bireysel olarak, her disiplin kendi çalışma alanı içinde insan davranışını açıklamaya çalışır. Peki, Sosyal Öğrenme Kuramı nedir tüm detayları ile derledik.
#EğitimBandura sosyal öğrenme kuramı; bir tüt davranış bilimidir. İnsanların birbirinin davranışlarını gözlemleyerek çıkarımlarından öğrenebileceklerini kapsamaktadır. Bandura'ya göre davranış bilimi olarak değerlendirilen sosyal öğrenme teoremi kişilerin, çevresiyle kurabilecekleri iletişimden edinebileceklerini kapsamaktadır. Bandura sosyal öğrenme kuramı nedir, aşamaları ve özellikleri hakkında detayları derledik.
#EğitimKısaca ''suç bilimi'' olarak tanımlanan kriminoloji, suçun nedenlerini ve suçlu prototiplerini inceleyen çok katmanlı bir disiplindir. Bu disiplin, başta psikoloji ve sosyoloji olmak üzere birçok sosyal bilim dalının yöntemlerinden faydalanır. Kriminoloji nedir ve neyi inceler? İşte, tüm detaylar.
#Kriminoloji NedirTürkiye’nin Einstein’larını bulmak için yerli zekâ testi geliştirildi. Türk Ulusal Zekâ Ölçeği (TUZÖ) adı verilen bu test, 3-22 yaşta zihinsel beceri ve yetenekleri belirleyecek. Önümüzdeki günlerde açıklanacak yerli ve milli zekâ testi, ön çalışmalar kapsamında binlerce öğrenci üzerinde denendi.
#Zeka TestiSosyal ve duygusal beceriler özel yaşam, eğitim ve iş yaşamında önemli rol oynar. Ancak eğitim sistemimizin farklı aşamalarında gerçekleştirilen merkezi sınavlar ve bu sınavların tercih edilen okullara yerleşmeyi sağlaması akademik başarıyı ön plana çıkardı. Ancak insan gelişimi sosyal, duygusal, akademik, fiziksel gibi pek çok farklı alan ile bir bütünlük içerisinde ele alınmalı. Çağdaş kuramlar ve eğitim sistemleri bireyin bütünsel gelişimini vurguluyor...
#Konuk YazarOlgunlaşma kuramı bir zamanlar çocuk olan her bireyle ilgili bir kuramdır. Bu kuram fiziksel gelişime dikkat çektiği kadar motor gelişime de dikkat çekmektedir. Bilindiği gibi motor gelişim bireylerin hareket edebilme yeteneğidir ve fiziksel gelişimle de doğrudan ilgilidir. Olgunlaşma kuramı nedir, kime aittir, olgunlaşma kuramı örnekleri nelerdir detayları ile derledik.
#EğitimVygotsky, çocuktaki gelişime sosyokültürel bir anlayış ile yaklaşım göstermektedir. Bu yönde çocuklardaki gelişme odaklamıştır. Yaptığı gözlemler ve çalışmalar sonucunda kuramının genel hatlarını oluşturmuştur. Daha sonraki süreçte kuram, tamamıyla meydana gelmektedir. Bu yönüyle Vtgotsky'nin kuramı çocuklara odaklanmakta ve çocukların dil gelişimi gibi pek çok faktörü içine almaktadır. Kuramında da bunlar yer vermektedir. İşte, Vygotsky bilişsel gelişim kuramı hakkında detayları derledik.
#EğitimTürk Dil Kurumu’nun “İnsanın düşünme, akıl yürütme, objektif gerçekleri algılama, yargılama ve sonuç çıkarma yeteneklerinin tamamı, anlak, dirayet, zeyreklik, feraset” olarak tanımladığı zekâ, yıllarca eğitimde, orduda ve hatta işe alım süreçlerinde çeşitli testlerle ölçülmeye çalışılmıştır. Bu standart ölçüm yöntemlerine karşı çıkan psikolog Howard Gardner oluşturduğu “Çoklu Zekâ Kuramı” ile zekâ kavramına yeni bir bakış açısı getirmiştir.
#Çoklu Zekâ KuramıSöz konusu çalışmalarda dijital oyunların hedef kitlesi sadece çocuklar veya gençlerle sınırlı değil. Dijital oyunlarla dil öğrenimi çalışmalarında çocukların yanı sıra gençler ve askeri personel dâhil çeşitli meslek gruplarından yetişkinlerle de çalışılmış ve oldukça başarılı sonuçlar elde edildi.
#PROF. DR. YUNUS ALYAZ KİMDİR?Türk dili yapı ve gelişimine katkı sağlayan, diğer diller ile olan bağlantısını inceleyen, tarihte ve bugünde ne durumda olduğunu incelemek üzere eğitim veren Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenliği bölümü nedir? Türk dili ve edebiyat mezunu ne iş yapar? Türk dili ve edebiyat öğretmenliği bölümü olan üniversiteler, dersleri ve iş imkanları nelerdir? Sorularının detaylarını meslek seçimi açısından yön vermesi amacıyla sizler için derledik.
#Türk Dili Ve Edebiyatı Öğretmenliği Bölümü NedirEbeveynler olarak çocuklarınızın hangi zeka türüne sahip olduğunu bilmek, okul başarısını desteklemeniz konusunda size birçok kapı açabilir. Belki akademik yazılardan rast geldiğiniz belki de okul çağlarınızdan aşina olduğunuz, çoklu zeka ve öğrenme stilleri kavramlarını ebeveyn gözünden ele alarak, yeni eğitim sistemine girişte, her ebeveynin, çocuğunun hangi öğrenme stili ile öğrendiğini, hangi zeka türümün daha ağır bastığını ve hangi alanlara yönelik çalışma yapması gerektiğini öğrenmesi gereken bir süreçte olduğumuza inanıyorum.
#ÇOCUKBu hafta çoklu zeka teorisinin anahtar noktalarına değinerek, çocuğunuzdaki veya öğrencilerinizdeki zeka gelişimine pozitif fark yaratmak ve Blended Learning modeline destek olmak adına okullarımızdaki rehber öğretmenlerin de faydalanabileceği bir yazı kaleme aldım.
#EğitimMİLLİ Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, “Ortaöğretimde yeni model”i açıkladı. Ancak önceden sızan bilgilere bakılınca lise büyük oranda değişecek. Yeni lise sistemi 2020-2021 eğitim öğretim yılında 9’uncu sınıflarda başlayacak. Kademeli geçişte en çok dikkati çeken maddelerden biri, ders sayılarının azalması ve öğrencilerin istediği dersi seçmesi.
#Milli Eğitim BakanlığıMilli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, liselerde yapılacak yeniliklerin detaylarını dün İstanbul’da açıkladı. Buna göre, liselerde ders sayıları azalıyor. 9’uncu sınıflarda ders sayısı 8’e, 10’uncu sınıflarda 10’a, 11’inci sınıflarda 10’a, 12’nci sınıflarda ise 7’ye indirilecek. Öğrenciler ortak derslerin dışındakileri kendileri seçecek. Ortaöğretim tasarımına uygun bir yükseköğretim sınavı için çalışılıyor. Bu modelde ilk üniversite sınavı 2024’te yapılacak.
#Milli Eğitim BakanıMİLLİ Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, “Ortaöğretimde yeni model”i bugün açıklayacak. Ancak önceden sızan bilgilere bakılınca lise büyük oranda değişecek. Yeni lise sistemi 2020-2021 eğitim öğretim yılında 9’uncu sınıflarda başlayacak. Kademeli geçişte en çok dikkati çeken maddelerden biri, ders sayılarının azalması ve öğrencilerin istediği dersi seçmesi.
#YazarlarEğitim Teknolojileri Zirvesi, 74 konuşmacı ve yaklaşık 1400 kişinin katılımı ile yapıldı. Eğitimcileri, akademisyenleri, eğitim teknolojileri uzmanlarını ve çeşitli paydaşları bir araya getirerek, 21. yüzyıl eğitim ortamında teknolojinin farklı yönlerinin ele alınmasına olanak sağlayan Eğitim Teknolojileri Zirvesi, 5 Mart’ta yapıldı. Katılımcılar çeşitli panelist ve konuşmacıların oturumlarına katıldı, atölyeler düzenlendi.
#Eğitim Teknolojileri ZirvesiZekiye Hanım, 4 yaşındaki çocuğunun zekasını merak edip IQ testine sokmuş. Çocuk testten 125 puan almış. Gerçi, çocuğun puanını nasıl öğrenmiş, orası muamma. Çünkü test skoru etik nedenlerle veliyle paylaşılmaz. Neyse, Zekiye Hanım, benim de üye olduğum bir foruma aşağıdaki soruyu göndermiş: “Oğlum testten 125 puan aldı. Üstün zekalı mı?”
#Çocuk