Kaş yaparken göz çıkarmayın

Güncelleme Tarihi:

Kaş yaparken göz çıkarmayın
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 01, 2007 00:00

Okul öncesi eğitimin önemini her fırsatta vurgulayan uzmanlar, anne babaları bu konuda paniğe kapılmamaları konusunda da uyarıyor. Uzmanlara göre, okul öncesi eğitimi abartıp çocuğa aşırı yüklenmek de oldukça zararlı olabilir.

UZMANLARDAN anne babalara önemli bir uyarı geldi. Okul öncesi eğitimin önemine dikkat çeken uzmanlar, okul öncesi eğitim konusunda paniğe kapılıp çocuklara aşırı yüklenmenin de kaş yaparken göz çıkarmak olacağını belirtiyorlar.

Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Okul Öncesi Eğitimi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gelengül Haktanır, ailelerin okul öncesinde okuma yazma öğrenmek, bale, piyano eğitimi gibi sadece bilişsel becerilerin peşine düşmesinin ilerde çocukların sosyal ve duygusal yönden başarısızlığına yol açtığını belirtti.

EN BÜYÜK GÖREV ANNE BABANIN

Okul öncesi dönem olan 0-7 yaş arasının çocuk gelişimi açısından son derece önemli olduğunu vurgulayan Haktanır, "İnsanın eğitimi doğumla başlar. Çünkü o doğal bir varlıktır, doğanın parçasıdır. Anne baba ne yaparsa, çocuk da ’sosyal öğrenme kuramı’na göre, ’sosyal model’ alarak öğrenir. Çocuğun yakın çevresindeki bütün yetişkinler onun için son derece önemlidir. Çünkü onlar, çocukların ilk öğretmenleridir" dedi.

Haktanır, "Çocuğun yetiştiği yer kitap okunmayan bir ortamsa, o evde televizyon girer girmez açılıyorsa, çocuk gerekli gereksiz her türlü uyarıcıya maruz kalıyorsa ve ev ortamı sıcak samimi bir ortam değilse, çocukların ilerde yanlış yollara sapma ihtimali yüksek olur" diye konuştu.

PANİĞE KAPILMAYA GEREK YOK

Ailelerin "7 Çok Geç" kampanyasıyla ilgili olarak paniğe kapılmasına gerek olmadığını belirten Haktanır, ebeveynlerin zaman zaman bu tür kampanyalar sonrasında telaşlanıp, çocuğa her şeyi vermeye çalıştıklarını, bunun da eğitim alanında kirlenmeye yol açtığını belirtti. Haktanır, şöyle konuştu:

ÇOCUKLARI BIKTIRMAYIN

Bazen bu tür sloganlarla ya da anne babaların konferans, seminer dinlemeleriyle yola çıktıklarında, kaş yaparken göz çıkardıklarını da görmek mümkün. Panikleyip ’madem bu yaşta ne versek çocuk alıyor, o zaman çocuk erken okumayı yazmayı öğrensin, erkenden bale yapmaya başlasın, piyano çalsın’ gibi sadece bilişsel becerilerin peşine düşmek, çocukta ilerde sosyal duygusal başarısızlığa, inatçılığa, bıkkınlığa yol açabiliyor. Ebeveynler, genellikle çocuklarının sadece bilişsel becerilerine önem veriyor ve onların fiziksel, sosyal, duygusal ve öz bakım becerileriyle pek ilgileniyorlar, oysa insanda tüm gelişimin paralel işlemesi gerekir. İnsanoğlu öyle bir canlıdır ki, bir tarafı gelişirken bir tarafı durmaz. Hepsi birbiriyle bağlantılıdır. Çocuktaki tüm gelişim alanlarını desteklemek gerekir.

Kesin tutum sergileyin

Anne Çocuk Eğitim Vakfı’nın (AÇEV) eğitim için "7 Çok Geç" kampanyasına da değinen Haktanır, çocuğun öğrendiklerinin yüzde 70’ini 0-7 yaş arasında öğrendiğini belirtti. 7 yaşından sonra öğrenme sürecinin daha yavaş ilerlediğini ifade eden Haktanır, bu nedenle ebeveynlerin mümkün olduğunca, bu yaştaki çocuklarına eğitim ortamları hazırlaması gerektiğini söyledi. Haktanır, aksi halde çocuğun tüm şokları ilköğretimde yaşamaya başlayacağını kaydederek, anne babaların çocuğun tavırlarına karşı sürekli ve kesin tutumlar sergilemesi gerektiğini söyledi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!