İzmir’de sonbahar meyvelerinden mandalina, ayva, nar ve avokado, pazar tezgahlarındaki yerini aldı. Ağırlığı 200 ile 300 gram arasında değişen ve tanesi 3 liraya satılan avokadoyu bilmeyenler, görünce şaşırıyor. Bilenler ise tanesi 10 liradan 3 liraya düşen avokadodan kilo ile alıyor. Kilogramı 1,5 liradan satılan şifa deposu mandalina ise düşük fiyatına rağmen ilgi görmedi.
#İzmirHer mevsimde olduğu gibi sonbahar mevsiminde de vitamin eksikliği sorunu oldukça sık yaşanıyor. Özellikle hassas olunması gereken sonbahar mevsiminde vitamin eksikliğini giderecek meyve ve sebzeler tüketmek çözüm olacaktır. İşte bazı yöntemler...
#Dengeli BeslenmeSonbaharın gelmesiyle birlikte sebze ve meyve reyonlarının kahramanları da değişti. Şimdilerde rafları mevsimine uygun vitamin ve minerallerle dolu gıdalar dolduruyor. Bizim yapmamız gereken tek şey ise bu mevsimine uygun taze ve besin deposu ürünleri tüketmek. Çünkü ürünler tarladan toplandığı andan itibaren içeriğindeki mineral ve vitaminleri kaybetmeye başlıyor ve saklama koşulları ne olursa olsun mevsimindeki gibi yararlı olmuyor. Bu nedenle siz de sonbaharın en taze sebze ve meyveleriyle tanışın, sofranıza bol bol taşıyın. İşte sağlık için sonbaharda mutlaka tüketmeniz gereken bazı yiyecekler.
#Sonbahar YemekleriSonbahar İstanbul’da yüzünü göstermeye eylülün ikinci yarısından sonra başlar. Ama asıl ekimden itibaren kentin kapısını çalar. Sonbaharın izlerini görebilmek için parklara, korulara gitmek gerekir. Çünkü caddelerde ve sokaklarda artık yapraklarını uçuracak pek ağaç kalmamıştır. Sonbahar İstanbul’u sarıya boyar, canlandırır. Yeni yaşamlara kapılar açılır.
Sonbahar mevsimi memleketin dört bir yanında hep tablo gibi güzel manzaralarla gelenleri karşılar, yaşayanları bereketiyle mutlu eder. Doğu Karadeniz’de Kaçkarlar ve Şavşat bölgeleri de sonbaharın en güzel hallerini görebileceğiniz mekânlara ev sahipliği yapar. Doğanın zenginliğini cömertçe sergilediği günlerde, Karadeniz’in en sakin yaylalarını, çalıların ikram ettiği meyveleri yiye yiye gezelim mi?
#Uğur BiryolSonbahar bereketi dört bir yanımızı sardı bile. Yaz güneşinin tatlandırdığı sebze ve meyveleri soğuk günlerde de kullanabilmek için en klasik yöntem konserve yapmak. Domates sosunu halen denemeyen kaldıysa onlar için küçük bir hatırlatmam var. Kendini aşanlaraysa acı biber hatta şeftali kavanozlamak için tarifler hazırladım.
#SebzeAkademik hayat birçok süreci yapısında barındırır. Her aşaması akademik yolda yürüyen bilim yolcularını ayrı bir olgunlaşma sürecine yönlendirir. Yüksek lisans eğitimiyle başlayan heyecan, umut ve azim dolu bu süreç birçok sorumluluğu yükler bilim insanlarının omuzlarına. Her bir süreç bir sonraki süreç için altyapı ve çalışma ortamı oluşturur. Yapılacaklar listesi zihinlerinde akademik çalışmaların göbeğinde bulur bilim yolcuları kendilerini. Akademik hayata yeni adım atmış genç filizler güzelliklerle dolu bu serüvene başladığı andan itibaren bilim okyanusuna derin dalışlar yapar ve bilimin rengarenk dünyasında güzel bir yer edinebilme fırsatı yakalarlar. Akademisyen olma hedefi toplumun geniş kesimi tarafından benimsendikçe akademik yolda yürüme azmi, sevgisi ve üretkenliği doğrusal olarak artmış olur. Akademisyenlik sadece bir meslek değil aynı zamanda bir yaşam biçimidir. Akademik çalışmaları hayatının bir parçası olarak gören her bilim insanı için başarı kaçınılmaz olur.
#Konuk YazarGünler kısalıp hava soğurken hayatı kimimiz daha kasvetli algılayabiliyoruz. Ama biliyoruz ki düşüncelerimiz duygularımızı etkiliyor. Bakış açımızı biraz değiştirir, elimizdeki kaynaklarla neler yapabileceğimizi fark edersek yeni mevsime yenilenmiş halde girebiliriz.
#DepresyonArapsaçı, ebegümeci, hardal otu, cibes... Ege otları da onlarla yapılan yemekler de saymakla bitmez. İster börek veya gözleme içine katın, ister kuzu etiyle yemeğini pişirin... Soğanla kavurup yoğurtla veya haşlayıp sarımsak-limon ve zeytinyağlı sosla servis etmek de mümkün. Bu otları artık sadece Ege’de değil, büyük şehirlerde de kolaylıkla temin edebiliyoruz, keza kabak çiçeğini de öyle... Ege otlarını ve kabak çiçeğini şefler anlattı.
#YeşillikNar, sonbahar meyvesidir. Eylül ve ekim aylarında nar hasadı yapılmaktadır. Tam olarak olgunlaşması için sonbaharı beklemek gerekmektedir. Rengi ve aroması tam kıvamına gelen narların hasat mevsimi de gelmiş olmaktadır. Nar hangi mevsimde yetişir? Özellikleri nelerdir tüm detayları ile derledik.
Limon, tıpkı portakal ve mandalina gibi turunçgiller sınıfına mensup olan bir meyvedir. Özellikle C vitamini bakımından zengin bir meyve olan limon insanlar tarafından günlük hayatta sıklıkla tükettiği besinlerden biridir. Bunun yanı sıra gıda, parfüm ve kozmetik alanında da kullanılan limonun hangi mevsimde yetiştiği gibi pek çok konu merak edilir. Limon hangi mevsimde yetişir ve toplanır? Limon en taze hangi ayda markette olur ve bulunur tüm detaylarıyla derledik.
İnsan sağlığına faydalı olan farklı meyve türleri bulunuyor. Herkesin sevdiği meyveler arasında kiviler bulunuyor. Kivi meyvesi hakkında bilgi edinmek isteyenler, kivilerin hangi mevsimde yetiştiğini araştırabiliyor. Kivi meyvesinin hangi aylarda markette bulunduğu merak edilen bilgiler arasındadır. Kivi hangi mevsimde yetişir ve toplanır? Kivi en taze hangi ayda markette olur ve bulunur? Kivi meyvesi hakkında tüm detayları ile sizler için derledik.
X ve bir miktar Y kuşağı hatırlıyor olabilir; ama Z kuşağının gördüğünde bu nedir diyeceği meyveler var... Sonbahar ile birlikte şimdilerde pazarlarda tezgahlarda yerini almış durumda. Anneler babalar, aynı zamanda şifa kaynağı olan bu meyveleri hem siz, hem çocuklarınız için tüketmeye çalışın; çocuklarınız da bu meyveleri tanısın, böylelikle kuşaktan kuşağa aktarılsın...
#BursaYol kenarlarında yetişebilen kırk kilit otu, doğada bulunan faydalı bitki türleri arasında yer alıyor. Kullanımı kolay olan bu bitki, yüzyıllardır insan hastalıklarının tedavisinde tercih ediliyor. Kırk kilit otu nedir, nasıl kullanılır, faydası nedir, hangi mevsimde bulunur, zararları var mıdır, yetiştiriciliği mümkün müdür sorularının yanıtlarını sizin için derledik.
#Kırk Kilit Otuİstanbul, Ankara ve İzmir’de yaşıyorsanız hafta sonu biraz olsun kafa dinlemeye ihtiyacınız var demektir. Biz de uzmanlarımıza sıcak yaz günlerinden kurtulup sonbahara adım atmaya hazırlandığımız şu günlerde, bu üç şehre yakın nelere gitmeli, neler yapmalı diye sorduk. Günübirlik gidilecek ya da iki gün tatil yapılacak 12 adresi önerdiler.
#Hafta Sonu Tatil YerleriKış aylarında yoğunlukla olmak üzere yılın her dönemi görülebilen nezle, alerjik, kısa süreli ve kronik olarak çeşitlenebilmektedir. Ayrıca nezleye burun akıntısı, öksürük ve kulak tıkanıklığı gibi şikayetler de eşlik edebiliyor. Nezleye iyi gelen doğal ve bitkisel yollar sayesinde evde çözüm üretmek mümkün. Peki nezle geçer? Evde nezleye ne iyi gelir? Nezle ve kulak tıkanıklığı nasıl geçer? Grip ve nezleyi birlikte en hızlı ne giderir? Nezle ve öksürük nasıl geçer? İşte nezleyi en hızlı gideren öneriler...
#Nezleye Ne İyi GelirSoğuk algınlığı, üst solunum yollarında ortaya çıkan viral bir enfeksiyon. Genellikle kış aylarında ortaya çıkan soğuk algınlığı, burun tıkanıklığı, halsizlik, öksürük gibi belirtilerle kendisini gösteriyor. Bazı kişilerde hafif C, E vitamini içeren meyveler ve kalsiyum destekli bazı takviye besinler hastalığı olumlu yönde etkiliyor. Bu nedenle soğuk algınlığına iyi gelen bitkisel çaylar ve yiyecekler sayesinde doğal yollarla evde çözüm bulunabilir. Peki soğuk algınlığı nasıl geçer? Evde soğuk algınlığına ne iyi gelir? İşte evde soğuk algınlığını doğal ve bitkisel yollar...
#Soğuk Algınlığı Nasıl Geçer