Ankara Resim ve Heykel Müzesi’nde Atatürk’ün ilk Türk operasını izlediği locanın kilitli kapıları Hürriyet’e açıldı. Atatürk’ün 1934’te İran Şahı Rıza Pehlevi’yle birlikte oturduğu loca olduğu gibi korunmuş. Atatürk’ün koltuğuna o günden bu yana kimse oturtulmazken kapıda Cumhurbaşkanlığı forsu da yer alıyor.
#Kültür Ve Turizm BakanlığıAlmanya’da 1916’da askeri eğitim alan Şehzade Ömer Faruk’un hafta sonu maceralarına dair renkli detaylar Alman askeri arşivlerinden çıktı. Şehzade, Berlin sosyetesiyle kaynaşabilmek için dönemin ünlü mekânlarından Palais de Dance’da bir cumartesi gecesi loca ayırmış.
#Almanya1924 yılı Mart ayında Türkiye Cumhuriyeti milletini temsil eden Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin kararıyla son halifeyi makamından indirmiştir. Hilafet doğuşu, varoluşu ve kaldırılışıyla her safhasında çok özgün bir kurumdur. Hilafet var olduğu sürece ismi ve sahip olanın iktidarı ölçüsünde etkilidir. Bu statü bittiği zaman tekrar ihdası olmayan bir nadide kristal vazo gibidir. Bugün için hilafet avdeti mümkün olmayacak lüzumsuz bir kâbustur.
#Hilafetin KaldırılmasıBir dönem dünyanın en zengin isimlerinden olan Bereket Şah, İstanbul’da vefat etti. Son Halife Abdülmecid’in torunu da olan Bereket Şah, kâğıt üstünde de olsa hükümdarı olduğu Haydarabad’da resmi törenle toprağa verildi. Geriye fırtınalı hayatından hatıralar ve miras davaları kaldı...
#Bereket Şah1 Kasım 1922’de Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin 308 numaralı kararı kabul etmesiyle saltanat kaldırılmış, imparatorluk sona ermiştir. TBMM’nin hükümeti ve kurucu kadro, VI. Mehmed’in şahsında makam-ı saltanatın otoritesini ve saygısını yitirdiğine hükmetti ve Cumhuriyet’i ilan etmekte tereddüt etmedi.
#Mehmed VahdeddinArtık yaz mevsiminin sonuna geldiğimiz şu günlerde deniz, kum ve güneş tatilini bir kenara bırakıp kültür, sanat ve tarihin izinde yola koyulmaya ne dersiniz? Uzmanlarımıza ‘Mutlaka görülmesi gereken müze ve eserler hangileri?’ diye sorduk. 8 şehirden birbirinden güzel 15 müzeyi önerdiler.
#RotaSon Avusturya-Macaristan İmparatoru ve Kralı Karl von Habsburg, 1918’de monarşi sona erdiğinde Avusturya tahtından çekildiğini beyan etti. Sonradan Macar Krallığı’na yöneldi. Oysa Macaristan’da “Donanmasız Amiral ve Kralsız Naib” denen Amiral Miklós Horthy bu sürprizi kabul etmeye hiç niyetli değildi. Zorla Macaristan’dan atıldılar. Sürgünde Madeira’da 1 Nisan 1922 yılında İspanyol gribinden henüz 35 yaşındayken trajik bir sonla öldü.
#Karl Von HabsburgSabancı Müzesi’nde aralık sonunda açılan ‘Şehzade’nin Sıra Dışı Dünyası: Abdülmecid Efendi’ sergisi, son halife Sultan Abdülmecid Efendi’nin siyaset ve sanat tarihi açısından önemini ortaya koyan, şimdiye kadar hakkında yapılmış en kapsamlı sergi. Sadece Türkiye’deki resmi ve özel koleksiyonlardan değil, hayatının son 20 yılını geçirdiği Fransa’dan getirilenlerle birlikte sergi koleksiyonu 60 tablo ve 300’ü aşkın belgeden oluşuyor.
#Abdülmecid EfendiGeçmiş zamanlarda topluluklar ve devletler arasında birçok savaş meydana gelmiştir. Bu savaşların nedenleri ise dini, askeri, siyasi ve bunlara benzer konular olmuştur. Sizler için Sıffin Savaşı tarihi ve özeti nedir? Sıffin Muharebesi tarafları, nedenleri ve sonuçları nelerdir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
İstanbul’da 80 yaşında hayatını kaybeden Prof. Dr. Nur Vergin alanının önde gelen isimlerinden biriydi. Paris’te başlayan akademik kariyerinde Türkiye’de gecekondu bölgelerinde saha çalışmaları da vardı, sıcak siyasi tartışmalar da. Atatürk’ün çocukluk arkadaşı Nuri Conker’in torunuydu. Bir dönem sanatçı Fikret Hakan ile evliliğin eşiğinden dönmüştü.
#Nur VerginYeni tip koronavirüs (Kovid-19) tedbirleri kapsamında toplum sağlığını korumak amacıyla ziyarete geçici bir süre kapalı tutulan Milli Saraylar İdaresi Başkanlığı, dönüşümlü ve esnek mesai uygulaması çerçevesinde restorasyon çalışmalarını sürdürüyor.
#Topkapı SarayıTopkapı Sarayı’nın depolarında ve koleksiyonunda muhafaza edilen tablolar, Milli Saraylar Tablo Restorasyon Atölyesi'nde onarılarak yeniden hayat buluyor. Koronavirüs sürecinde de onarımına devam edilen, 16’ıncı yüzyıl ile 20'inci yüzyıl tarih aralığından günümüze ulaşan 200 tablonun, yeni dönemde Milli Saraylar'a bağlı Resim Müzesi'nde sergilenmesi planlanıyor.
#Topkapı SarayıBu yıl 6 Haziran’da, 1944 Normandiya Çıkarması’nın 75. yılı kutlanıyor. Normandiya gelen ziyaretçilerle yine milletler salonuna dönüştü. Hatta halen hayatta olan 97 yaşında bir Amerikalı veteran (muharip) paraşütle atlayarak tarihi canlandırdı. Kutlamalar muhteşemdi. Normandiya İkinci Cihan Harbi kutlamaları içinde yeryüzünün en çok öğrenilen ve tanıtılan coğrafyası haline geldi. Gerçek şudur:
#Yazarlar1945 yılında ‘Edebiyat-ı Cedide’ adıyla açılan Aşiyan Müzesi edebiyat âşıkları için adeta biçilmiş kaftan. Ünlü şair Tevfik Fikret’in anı ve eserleri ile dolu bu eşsiz yapı etkileyici boğaz manzarası ve büyüleyen mimarisi ile ziyaretçilerini bekliyor. İşte Türkiye’nin ilk edebiyat müzesi olma ünvanını taşıyan Aşiyan ile ilgili detaylar…
#Aşiyan MüzesiDış politikada bazen doğru sandığınız notayı seçmek virtüöz olmanıza yetmez. Abartıya veya hafife kaçarsanız yanlışı bulursunuz. Türkiye’nin ve hatta Suriye’nin çekindiği bir unsurun, yani YPG’nin temsil ettiği kuvvetin bölgenin içinde, buranın tarihi coğrafyasında yeri yok. Bunu isteyenler sadece Amerika ve belki bölgenin çok renkli olmasından hoşlanacak İsrail. İsrail’in talebinde kendince bir mantık var, Amerika’nın mantığı ise sadece masa başı tasarımına dayanıyor.
#İlber Ortaylı15. İstanbul Bienali devam ediyor, henüz gitmediyseniz 12 Kasım’a kadar vaktiniz var. Özellikle bir sergiyi kesinlikle kaçırmayın. Çünkü İstanbul’daki en güzel 19. yüzyıl yapıları arasında yer alan ve normalde ziyaret edemeyeceğiniz bir köşk bienal kapsamında kapılarını açtı; Nakkaştepe’deki Abdülmecid Efendi Köşkü. Bu arada sizinle son zamanlarda gittiğim ve çok etkilendiğim müzeler ile sergileri de paylaşmak istedim.
#Müze