Siyaset felsefesi, yönetim biçimleri, iktidar, toplum ve yargı gibi konuları ele alan bir felsefe dalıdır. Platon'un kaleme aldığı ''Devlet'', siyaset felsefesine dair yazılmış ilk kitap olarak görülür. İslam filozoflarından biri olan Farabi de ''İdeal Devlet'' adını verdiği eserde toplum ve devlet kavramlarını incelemiştir. Siyaset felsefesinin temsilcileri kimdir, temel kavramları nelerdir? Sizin için detaylı bir şekilde araştırdık.
#Siyaset Felsefesi Nedir?Almanya zor dönemlerden geçiyor. Aşırı sağın güçlendiği ve göçmenleri hedef gösteren söylemlerin giderek kabul görmeye başladığı bir dönem. Koronavirüs salgını ve Rusya-Ukrayna savaşının ardından başlayan enerji krizinin tetiklediği ekonomik sorunlar giderek hissediliyor. Ve böyle bir dönemde göçmen STK’ların faaliyetleri, söylemleri daha da önem kazanıyor. Özellikle ekonomi derneklerinin, daha fazla öne çıkarak göçmenlerin ekonomiye katkısının görünür olmasını sağlaması gerekiyor. İşte bu derneklerden biri de ATİAD. Her sektörden temsilcisi var ATİAD’ın. Ben de Alman ekonomisine büyük katkı sağlayan ve istihdam yaratan döneri sordum. Neden ‘Made in Germany’ diyorlar? Bu soruya Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Sayın hiç tevazu göstermeden cevap veriyor: “Döneri dünyaya biz tanıttık.”
#AlmanyaParalimpik Yüzme Dünya Serileri Yarışması’nda bronz madalya kazanarak Türkiye’nin göğsünü kabartan milli sporcularımızdan Emine Avcu… Protez bacaklarıyla meraklı gözlerin ilgisini çekmeye çok alışık. Çoğu zaman kendini podyumda yürüyor gibi hissediyor. Ve tam da bu nedenle bir günlüğüne modellik yapmak istiyordu. Sonunda hayali gerçekleşti; gerçek bir moda çekiminde modellik yaptı. Avcu “Sürekli suda antrenman yaparken makyaj yap sil, küpeyi tak çıkar çok zor. Ama bir günlüğüne bunları yapmak çok güzeldi” diyor.
#Emine AvcuBugünlerde 50’inci sanat yılını kutlayan Tamer Levent, tiyatro oyunculuğundan yöneticiliğe, eğitmenlikten yönetmenliğe kadar uzun yıllardır mesleğini ‘SanataEvet’ bakış açısıyla sürdüren duayen bir isim. Levent, her fırsatta ‘etik, estetik ve adalet’ değerlerinin altını çizerek, sanatların en yücesinin yaşama sanatı olduğunu anlatırken, ‘Artık iyi, güzel ve doğrudan söz eden bir insanın komik bulunduğu bir çağdayız. Ama geçecek diye düşünüyorum. Sanat, ahlaklı ve adaletli olmak konularında tüm dünyaya mutlaka yol gösterici olmalıdır’ diyor.
#BursaTürk ve Osmanlı Edebiyatı, kültürü çok sayıda önemli eser içermektedir. Bunların bazıları çok bilinir iken bazıları biraz daha geri planda kalmıştır. Mukaddime isimli eser de böyle bir eserdir ve merak konusu olmaktadır. İşte Mukaddime nedir, Mukaddime ne anlatır, Mukaddime kimin eseridir ve konu hakkında çok daha fazlasını sizler için derledik.
Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Kasapoğu, Ahmet Hakan'ın CNN TÜRK'te yayınlanan Tarafsız Bölge programına konuk oldu. Bakan Kasapoğlu, yurtlardaki son durumu anlatırken, öğrencilerin yüzde 70'e yakınının yurtlara yerleştirildiğini belirtti. Ayrıca Kasapoğlu, eylem yapan öğrencilerin büyük kısmının yurt başvurularının olmadığını aktardı.
#Gençlik Ve Spor BakanıFelsefi açıdan günümüzde birçok farklı düşünce yapısı bulunmaktadır. Bu düşünce yapıları arasında nihilizm özellikle merak edilen konular içerisinde yer alıyor. Peki, nihilist nedir ve kime denir? Nihilist yazarlar, filmler ve sözler üzerine tüm detaylar.
#Nihilist NedirMeritokrasi, devletin başında yetenekli ve zeki kişilerin olması gerektiğini savunan bir yönetim biçimidir. Bu yönetim biçimini destekleyenlere ''Meritokrat'' adı verilir Meritokratlara göre yönetim kadrosunda bilim, din, teknik ve sanat gibi temel alanlarda uzman olan kişiler yer almalıdır. Meritokrasi nedir, özellikleri nelerdir? Merak edenler için araştırdık.
#Meritokrasi Nedir?Utilitarizm, hukukta ve diğer sosyal bilimlerde faydacılığı temel alan bir kuramdır. ''Faydacı ahlak'' ve ''Ulitiryanizm'' adıyla da bilinir. Bu görüşe göre çoğunluğun refahı için bireylerin ve azınlıkların haklarından feragat edilebilir. Utilitarizm akımının özellikleri nelerdir ve kurucusu kimdir? Sizin için araştırdık.
#Utilitarizm Nedir?Makyavelizm nedir? Makyavelist ne demek? Makyavelizm hakkında bilgilere nasıl erişilir? Makyavelizm kim tarafından ortaya atılmış bir yaklaşımdır? Makyavelizm akımı ne zaman ortaya çıkmıştır? Makyavelist yaklaşımın düşünce biçimi nedir, gibi sorulara yanıtları derledik.
#Makyavelizm Nedir?Dikkat, hızlı ve analitik düşünme, çabuk ve doğru karar verme... Satrancın çocuklara kazandırdığı beceriler bunlarla sınırlı değil. Yurtiçinde ve yurtdışında önemli başarılara imza atan dört genç sporcunun hayatı satrançla değişti. Bu oyun sayesinde hem akademik başarıları arttı hem de hayata daha iyi hazırlandılar.
#SatrançAK Parti Sözcüsü Ömer Çelik MKYK toplantısıyla ilgili açıklamalarda bulundu. "Almanya’da ARD televizyonu Atatürk’e dönük çirkin bir yayını söz konusu oldu." diyen Çelik, "Atatürk’ü Hitler’e benzeten yayını şiddetli bir şekilde kınıyoruz. Bunu kabul edilemez buluyoruz. Atatürk ve Alevi vatandaşlarımızı karşı karşıya getirmek üzere çirkin bir provokasyona imza atılıyor. Bu yayın kuruluşu derhal Atatürk’ün manevi şahsiyetinden ve milletimizden özür dilemelidir." dedi. Çelik, "Güvenli Bölge planı hazır ve NATO'da görüşmeler olumlu geçti. Şubat ayında da bir görüşme gerçekleştirdikten sonra harekete geçececeğiz." ifadelerini kullandı
#MKYKCHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 31 Mart seçimlerinin ardından partisinin kazandığı belediye başkanlıklarına teşekkür ziyaretine dün Rize ve Artvin’den başladı. “Kavgadan uzak, herkesin yaşam tarzına saygılı bir siyaset anlayışı getireceğiz” diyen Kılıçdaroğlu, konuşmalarında özetle şunları söyledi:
#Kemal KılıçdaroğluBirbirinden farklı karakterleri canlandırdı; kâh romantik bir delikanlı oldu, kâh bir pilot... Oynadığı reklamlar ve yaptığı seslendirmeler hep akılda kaldı; sesini ezbere bildiğimiz oyunculardan biri oldu. Beş yıldır reyting birincisi olan ve şimdilerde son sezonu yayımlanan ‘Diriliş Ertuğrul’ dizisiyle ekranda. İşi gündemden düşmüyor, evliliği ve çocukları da... Ama o çoğunlukla sessiz kalmayı tercih ediyor. Engin Altan Düzyatan, uzun süren sessizliğini nihayet bozdu. “Ne yaparsam yapayım bir şekilde eleştirilir oldum” diyen oyuncuyla hakkındaki tüm iddiaları konuştuk.
#ENGİN ALTANTürkiye Büyük Millet Meclisi bugün Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’yle açılıyor. Peki, yeni dönemin şifreleri neler? Başkanlık sistemiyle ilgili kitap yazan siyaset bilimci, AK Parti Hatay Milletvekili ve Tanıtım-Medya Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Hüseyin Yayman yeni dönemi Hürriyet’e anlattı. Yayman’a göre AK Parti değişmedi, toplumsal ve politik koşullar değişti. Şimdi yeni bir yolun başlangıcında ve yeniden otobanda olacak...
#GazeteahberleriSuudi Arabistan’da kadınlara otomobil kullanma hakkından sonra geçen hafta dev bir sıçrama geldi. Veliaht Prens Muhammed bin Selam, ‘Ilımlı İslam’a döneceklerini açıkladı. Bu gelişme, özellikle İslam dünyasında ABD-İsrail ekseninde yeni bir cephe hattı olarak yorumlandı. Bugünlerde ‘Müslüman Kalarak Avrupalı Olmak’ adlı kitabı yayımlanacak İslam felsefesi profesörü İsmail Kara’yla hem ılımlı İslam’ı hem Suudi Arabistan’ı konuştuk. Prof. Dr. Kara’ya göre bu gelişme, Arap Baharı korkusundan bir nefeslenme girişimi...
#GazetehaberleriMHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Misak-ı Milli kararlarını anımsatarak "Misak-ı milli haritasında Batum, Halep, Rakka, Deyr-i Zor, İdlib, Süleymaniye, Musul ve Kerkük, Türkiye toprağı olarak gösterilmiştir. Şimdi anlaşıldı mı niye 82 Kerkük, belli oldu mu niye 83 Musul? Bugünden 84’ü söylemeyeyim, çünkü 85’in heyecanı kalmayacaktır. Misak-ı Milli’den vazgeçmek gelecekten vazgeçmektir" dedi.
#MHP Genel Başkanı Devlet BahçeliMHP’den ihraç edilen Meral Akşener ve Prof. Dr. Ümit Özdağ, çalışmalarını tamamlamak üzere. Yeni partiyi merkez sağ değil, milli merkezde tanımlayan Özdağ, Cumhuriyet tarihimizin çok önemli bir yerine sahip olan Samsun’dan ekim ayında yola çıkacaklarını açıkladı. Kurulur kurulmaz Meclis’te grubu olacağını açıkladığı yeni partinin ideolojisi, kırmızı çizgileri ve Türkiye’nin meselelerine getirecekleri çözüm önerilerini Özdağ ile konuştuk.
#İPEK ÖZBEYBoşuna gençler, “Büyüyünce İbrahim Betil olmak istiyorum!” demiyorlar. Gerçekten inanılmaz etkileyici. Hayata bakışına, duruşuna, yaptıklarına hayranlık duymamak imkânsız. O, bir sivil toplum gurusu. Ona göre vermek, almaktan daha değerli. Çünkü bizi mutlu eden vermek, paylaşmak.
#YazarlarTürkiye’de bugüne dek pek tanınmayan Çin kökenli Kanadalı yazar Madeleine Thien’den geleceğe kalacak, müthiş bir roman: ‘Bundan Sonra Her Şey Biziz’. Mao’nun Çin’ine ve Kültür Devrimi’ne farklı bir perspektiften bakan, üzerinden silindir gibi geçilen klasik müzik sanatçılarının dramını tartışmaya açan romanı, yazarından dinledik...
# Madeleine Thien2007-2010 yılları arasında Kara Harp Akademisi Komutanlığını yürüten emekli tümgeneral Ahmet Yavuz, görevdeyken Balyoz soruşturması kapsamında tutuklanmıştı. Sahte dijital delillerle tutuklanan diğer sanıklarla birlikte 2014 yılında beraat eden Yavuz’un cezaevinde meslektaşı İsmail Hakkı Pekin ile birlikte yazdığı ‘Asker ve Siyaset’ kitabının konusu sivil –asker ilişkileriydi. Son dönemde televizyonlardaki tartışma programların en popüler paşalarından biri. TSK’da yapısal reform ihtiyacını uzun zamandır savunuyor. Ve eleştiriyor: “Türkiye’de siyasal İslam’ın ilerletilmesinde Silahlı Kuvvetlerin çok büyük hataları olmuştur.” 15 Temmuz darbe girişimini, öncesini ve sonrasını emekli tümgeneral Ahmet Yavuz’la konuştuk. İşte sorular ve yanıtları…
#15 Temmuz 2016