Türkiye bakliyat sektörünün en büyük firmalarından Sezon Pirinç için mahkeme iflas kararı verdi. Şirket, iki yıl önce iflas erteleme talebi ile mahkemeye başvurmuştu. 1950 yılında temeli atılan Sezon Pirinç, Türkiye’nin en büyük çeltik işleme tesisini Edirne'de kurmuştu.
#Sezon PirinçSon dönemlerin birleşme ve satın alma işlemlerinde en hareketli sektör perakende oldu. Sektördeki son gelişme ise İngiliz perakende devi Tesco ile kısa süre önce Migros’u bünyesine katan Anadolu Grubu arasında yaşanıyor. Anadolu Grubu’nun Tesco’ya ait Kipa marketlerini satın alarak, tabelayı Migros olarak değiştireceği konuşuluyor.
#Jale Özgentürk‘Anadolu Kaplanı’ olarak anılan firmalardan Afyonlu Demirayak Şirketler Grubu iflas erteleme istedi. Mahkeme, gruba bağlı dört şirket için tedbir kararı verdi; kayyum ataması yaptı. Temeli 1920’lerin başında atılan Demirayak Grubu, ABC Bakliyat markasının da sahibi.
#Demirayak Şirketler GrubuMali sıkıntıya giren firmaların ilk başvurduğu yer adliyeler olmaya başladı. İflas erteleme isteyen firmalarda son zamanlarda artış yaşandığına işaret ediliyor. Geçtiğimiz günlerde, tekstilden, inşaata, gıdadan, demir çeliğe bir dizi sektörden firmalar iflas erteleme istedi. Bu firmalara, en son teknoloji marketi sektöründe önemli bir oyuncu olan Gold Grubu dahil oldu. Gruba bağlı 4 şirket için mahkeme tedbir kararı verdi.
#İflasTürkiye bakliyat sektörünün en büyük firmalarından Sezon Pirinç iflas erteleme istedi. Mahkeme, hacizlere karşı korumaya almak için şirkete tedbir kararı verdi; kayyum atadı. Önemli bir bölümü bankalara olmak üzere 150 milyon lira borcu bulunan şirketin mali sıkıntıya düşmesine, kurlardaki yükseliş ve talep daralmasının neden olduğu kaydedildi.
#Sezon PirinçPİRİNCE uygulanan yüzde 8’lik KDV’nin yüzde 1’e indirilmesinin sadece kayıtdışılığı azaltacağını ifade eden Türkiye Ziraatçılar Derneği Başkanı İbrahim Yetkin, pirinçte çok rekabet olmadaığı için firmaların bu indirimi fiyatlara yansıtmayacağını iddia etti. Sektör temsilcileri ise “Hemen olmasa da indirimler olacaktır” diyor.
Ramazan ayı ile birlikte bakliyatta da hareketlilik arttı. Pirinç, kırmızı mercimek ve nohut tütemi arttı. En çok tüketilen pirincin fiyatında yüzde 6'lık artış olduğu ifade ediliyor. Pirinç satışına ilişkin sektör kaynakları farklı oranlar verirken, Gaziantep Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Tiryakioğlu, bakliyattaki artışın sebeplerinden birinin kumanya paketleri olduğuna işaret etti.
Pirinç fiyatlarının son dönemlerde yüzde 20 düştüğünü ancak tüketimin de aynı oranda gerilediğini söyleyen Sezon Pirinç Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Erdoğan, "Pirinç çok fazla gündeme geldi. Hak ettiğinden daha fazla konuşuldu. Tüketici pirinci pahalı bir ürün olarak algılamaya başladı. Perakende sektöründe yaşanan daralma pirinci de etkiledi" dedi.
Pirinçte yaşanan sıkıntı ve fiyatlardaki hareketlilik üzerine, İstanbul’daki marketlerde inceleme yaptık. Farklı zincirlerin toplam 20 marketinde yaptığımız araştırma, aynı marka, aynı tür pirincin fiyatının her markette farklı olduğunu ortaya koydu. Bu durum tüketicinin "uygun fiyatlı pirinç" turu yapması gerektiğini ortaya koydu.
İçişleri Bakanı Osman Güneş ile tartışma konusu olan şarap soslu İtalyan yemeği risotto hem restoran hem marketlerde büyük ilgi görmeye başladı. Pirinç üreticileri "Türk halkı meraktan risotto yiyor" derken, restoran sahipleri en çok beyaz şarap soslu ve deniz ürünlü risotto siparişi aldıklarını söylüyor.
Organize perakendeci ağırlıklı olmak üzere pazara yılda 50 bin ton pirinç arz eden Sezon Pirinç, İpsala’daki çeltik tesisinde hem Trakya’nın hem de ABD’nin çeltiğini işliyor. Şirketin Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Erdoğan, yakında ’farklı tatları olan pirinçler’ üreteceklerini söylüyor ve 2007’de 90 milyon YTL ciro bekliyor.