Güncelleme Tarihi:
BAŞBAKAN Ahmet Davutoğlu, önceki gün pirinçteki Katma Değer Vergisi’ni (KDV) yüzde 8’den yüzde 1’e düşüreceklerini açıkladı. KDV indiriminin pirincin raf fiyatına yansıyıp yansımayacağı ise merak konusu oldu. KDV’nin düşürülmesinin sadece kayıtdışı oranını azaltacağını ifade eden Türkiye Ziraat Odaları Birliği Başkanı İbrahim Yetkin, “Firmaların büyük çoğunluğu yüksek vergi nedeniyle kayıtdışı çalışıyordu. Şimdi yüzde 1’e inince kayıt altına girecekler. Usulüne uygun çalışanlar da bu indirimi fiyatlara yansıtmayacaktır” dedi.
FİRMALARA YARAR
Pirinç sektöründe rekabetin çok az seviyede olduğunu belirten Yetkin, “15-16 tane firma var. Sektörde 2-3 firma çok büyük konumda. Rekabet yok denecek kadar az. Sertbest piyasa olduğu için büyük çoğunluğu bu indirimi raflara yansıtmayacaktır. Bu indirim üreticiye de tüketiciye de yaramayacaktır. Çeltiği mahsül haline getirenlerle pirinci satan firmalara yarayacaktır” dedi. Yetkin, pirinçte asıl indirimin KDV ile değil, ekim alanlarının genişletilmesi ve verilecek desteklerle olacağını söyledi.
RAFLARA YANSIYACAKTIR
Reis Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Reis ise KDV indirimin hemen olmasa da yakın zamanda raf fiyatlarına da yansıyacağını dile getirdi. Kararın sektör tarafından beklendiğinin altını çizen Reis, “Bakliyatta ve bulgurda KDV yüzde 1’di. Haksız rekabet engellenmiş oldu. Kayıt dışı olan kesimde kayıt altına alınmış olacak. Ancak indirim hemen rafa yansımaz. Resmi Gazetede karar yayınlanana kadar bir süre var. Bir de daha önceden alınmış ürünlerin bitmesi gerekiyor” dedi. Üreticilere verilecek desteklerin artmasıyla da fiyatların daha aşağı inebileceğini belirten Reis, “Bu karar psikolojik olarak da sektörü etkiler. Fiyatların yukarı yönlü hareketi durdurulmuş oldu” ifadelerini kullandı.
Yüzde 7 azalacak
KARARI olumlu bir adım olarak gördüklerini belirten Sezon Pirinç Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Erdoğan, “Hali hazırda tüm bakliyatlarda yüzde 1 olan KDV’nin pirinçte yüzde 8 olması yanlıştı. Pirinç aslında bakliyatların önemli bir bölümünden çok temel bir ihtiyaç maddesidir. Pirincin hammaddesi olan çeltikte KDV zaten yüzde 1’di. İşlenince ise yüzde 8’e çıkıyordu. Gıda enflasyonundan söz edildiği bir dönemde zaten yüzde 8’lik bir KDV pirincin daha da pahalıya satılmasına neden oluyordu. KDV indirimiyle birlikte pirinç fiyatlarında da makulleşmen yaşanacak. Fiyatlarda belirtilen KDV oranı ölçüsünde yani yüzde 7’lik bir azalma bekliyoruz” diye konuştu.
101 milyon TL’lik vergi kaybı
PİRİNÇ Değirmencileri Derneği Başkanı Birol Kocaman da, Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun pirinçte KDV indirimi yanında gıda ürünlerine destek açıklamasının üretimi arttıracağını söyledi. KDV indirimi sayesinde kayıt dışılığın önüne geçileceğini vurgulayan Kocaman, “Kayıt dışı satışlardan dolayı sektör çalışamaz hale geldi. Derneğimizin tespitine göre, kayıt dışılık 101 milyon lira tahmin edilmektedir” dedi.
3.56 TL
Osmancık pirincinin çeltik fabrikasından yüzde 8 KDV’li çıkış fiyatı
3.33 TL
Osmancık pirincinin yüzde 7 KDV indirimli fabrika çıkış fiyatı
5.18 TL
Baldo pirincin fabrikadan KDV’li çıkış fiyatı
4.85
Baldo pirincin fabrikadan KDV indirimli çıkış fiyatı
500 bin ton
Türkiye’nin ortalama yıllık pirinç üretimi
650 bin ton
Türkiye’nin yıllık ortalama pirinç tüketimi
8 kg
Türkiye’de kişi başına düşen pirinç tüketimi
150 bin ton
Türkiye’nin 1 yılda yaptığı pirinç ithalatı
Yıllar itibariyle çeltik ekim alanı (dekar)
2009 967 bin
2010 990 bin
2011 994 bin
2012 1.2 milyon
2013 1.1 milyon
Yıllar itibariyle çeltik üretimi (ton)
2009 750 bin
2010 860 bin
2011 900 bin
2012 880 bin
2013 900 bin