Güncelleme Tarihi:
MALİ sıkıntıya düşen şirketler için bir tür koruma tedbiri olarak görülen iflas ertelemeye son başvuran firmalardan biri Türkiye bakliyat sektörünün köklü
KUR VE FAİZLER ETKİLEDİ
Sezon Pirinç avukatı İsmail Serkan Yelgin, geçtiğimiz 1 Aralık günü iflas erteleme talebi ile İstanbul Anadolu Asliye Ticaret Mahkemesi’ne başvurdu. Şirket avukatı Yelgin, kurlardaki artışın yanı sıra, ekonomide yaşanan dalgalanma ve talepteki düşüşün şirketin mali sıkıntıya düşmesine neden olduğunu kaydetti. Mali sıkıntıya düşülmesinin bir diğer nedeni olarak ise faizlerdeki artış ve kredi alımlarında yaşanan sıkıntılar gösterildi.
YENİDEN AYAĞA KALKABİLİR
Dava başvuru dilekçesinde, şirketin hacizlere karşı korumaya alınması, faaliyetlerini sürdürebilmesi için araçlarının haczedilmemesi istendi. Şirket hakkında tedbir kararı verilmesi halinde, borca batıklık durumundan çıkılabileceği kaydedildi. Edinilen bilgilere göre şirketin, önemli bir bölümü bankalara olmak üzere 150 milyon TL borcu bulunuyor. Şirketin cirosu ise 140 milyon TL seviyesinde. Mahkeme, yapılan başvuruyu hızla gündemine aldı. Başvurudan iki gün sonra şirket hakkında tedbir kararı verildi. Şirkete, Mali Müşavir Uğur Gürsoy da denetim kayyumu olarak atandı. Tedbir kararı ile birlikte, şirket hacizlere karşı korumaya alınmış oldu.
Banka krediyi erken istedi mecbur kaldık
SEZON Pirinç Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Erdoğan, iflas erteleme başvurusu için “Sektörün yaşadığı sıkıntının bize yansıması sonucu bu kararı almak zorunda kaldık” dedi. Erdoğan, iflas ertelemeyle ilgili şunları söyledi: “Bizim şirket olarak bir sıkıntımız yok. Günü gelip de ödenmeyen bir borcumuz da yok. Ancak sektörde batan 2-3 firma oldu. Bankalar da bunu görünce, ‘sektörde sıkıntı varsa’ algısına kapıldı. Durum böyle olunca iki banka, günü gelmediği halde kredimizi kapatmamızı istedi. Düşünün, mayıs-haziranda ödenecek krediyi bugün kapatmamızı istediler. Böyle olunca diğer bankalar da huzursuz oldu. İlk bize gelen banka, haciz tehdidinde bulundu. Biz ikna etmeye çalıştık ancak sonuç alamadık. Biz de, mecburen tedbir başvurusunda bulunmak zorunda kaldık.” Erdoğan, tedbir kararı ile birlikte faaliyetlerini sorunsuz bir biçimde devam ettirdiklerine vurgu yaptı.
İpsala’da devtesis kurdu
Sezon Pirinç’in temeli 1950’lere dayanıyor. Malatyalı Erdoğan Ailesi’nin sahibi olduğu marka sektöründe bir dizi ilke imza attı. Ailenin ikinci kuşak temsilcilerinin de işe dahil olması ile birlikte Sezon Pirinç markalaşma atağına geçti. Edirne İpsala’da 2000 yılında kurulan çeltik fabrikası Türkiye’nin en büyük çeltik işleme tesisi olarak biliniyor. Söz konusu tesise, 2008 yılında paketleme bölümü de ilave edildi. Sezon Pirinç yurt içinin yanı sıra Afrika ve Ortadoğu başta olmak üzere bir dizi bölgeye ihracat da yapıyor.