Güncelleme Tarihi:
Erdoğan, yaptığı yazılı açıklamada, son 5 yılda yerli çeltik üretiminin yüzde 100 oranında arttığını kaydederek, yeni alanların ekime açılması, iklim şartlarının normalleşmesiyle Türkiye'de çeltik üretiminin yüzde 5 artmasını beklediklerini ifade etti.
Dünyada iklim koşullarının iyi gitmesinin, fiyatlardaki dalgalanmaları engelleyeceğini vurgulayan Erdoğan, “Olumlu gelişmeler, tüketiminin yaklaşık yüzde 25'ini ithalat ile karşılayan Türkiye'de fiyatların anormal derecede artmasını önleyecek. Bu yıl daha ucuza pirinç yeme şansımız olacak” dedi.
Bu yılki pirinç üretiminin 450 bin tona ulaşacağını tahmin ettiklerini belirten Erdoğan, şöyle devam etti:
“İthalata getirilen önlemler, teknolojinin üretici tarafından kullanılması, emtia fiyatlarındaki artışın çiftçiyi teşvik etmesi ile birlikte 300 bin ton olan Türkiye'nin pirinç üretimi, son yıllarda 450 bin tona çıktı. Bu yıl özellikle Güney Marmara ve Batı Karadeniz'de 150 bin dönümlük bir alanda ilk kez çeltik ekimi gerçekleştirildi. Aynı zamanda havaların iyi gitmesi sayesinde yüzde 5 oranında üretim artışı bekliyoruz. ABD, İspanya, İtalya başta olmak üzere Kuzey Yarımküre'de iklim koşullarının iyi olması dünya piyasalarını rahatlatacaktır. Türkiye'de bu yıl 2008'deki gibi fiyat artışları beklemiyoruz. Daha dengeli ve makul piyasa koşulları hakim olacak.”
Erdoğan, Türkiye'nin tarımsal potansiyelinin dünyadaki diğer ülkelerle kıyaslandığında orta sıralarda yer aldığını, iyi bir planlamayla Türkiye'nin, 1980'li yıllarda olduğu gibi etkin ihracatçı ülkelerden biri haline gelebileceğini anlattı.
Yıllar itibariyle bakıldığında, pirinç üretiminde artış gözlendiğine değinen Erdoğan, “Türkiye'de ciddi bir tarım politikası uygulanır, stratejik bir hedef haline getirilirse, 15-20 yıl boyunca tüm hükümetler tarafından takip edilen bir milli güvenlik politikası gibi düşünülürse, pirinçte ihracatçı ülke olma potansiyelimiz var” değerlendirmesinde bulundu.
Erdoğan, krizle birlikte tüketicinin, pirinç yerine daha ucuz olan bulgur ve makarnayı tercih ettiğini, bu nedenle Türkiye'de yıllık ortalama 550-600 bin ton olan pirinç tüketiminin geçen yıl 400 bin tona düştüğünü bildirerek, önümüzdeki dönemde tüketimin geleneksel rakamlara çıkmasını beklediklerini kaydetti.
Sezon Pirinç'in bu yıl yüzde 15 oranında büyümesini hedeflediklerini ifade eden Erdoğan, Suudi Arabistan, Ürdün ve Suriye başta olmak üzere birçok ülkeye ihracat yaptıklarını, özellikle Suriye pazarının sürekli olacağını tahmin ettiklerini belirtti.